MENÜ

GTB’de yılın ilk meclis toplantısı

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) 2023 yılı ilk Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı,...

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:32 Güncelleme: 11 Ağustos 2025 13:32
GTB’de yılın ilk meclis toplantısı

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) 2023 yılı ilk Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Meclis ve Disiplin Kurulu Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Ocak ayı olağan meclis toplantısında, sene içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan projeler ve 2022 yılının genel değerlendirmesi yapılarak, meteorolojik kuraklığın tarımsal üretime olası etkileri üzerine değerlendirilmelerde bulunuldu. Toplantının açılış konuşmasını yapan GTB Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, yeni umutlarla girilen 2023 yılının sağlık, huzur ve bereket dolu bir yıl olması temennisinde bulunarak, meclis üyelerine yeni dönem çalışmalarında başarılar diledi.

Türkiye ve tüm dünyada iklim değişikliğine bağlı olarak meteorolojik bir kuraklık yaşandığına dikkat çeken Tiryakioğlu, yağışların istenilen düzeyde gerçekleşmemesi halinde bu durumun tarımsal kuraklığa dönüşme ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

Kış ortasında olunmasına rağmen yaz aylarını aratmayacak havaların yaşandığına işaret eden Tiryakioğlu, "Ekim ayında yapılması gereken tarımsal ekilişler yağışların mevsim normallerinin altında olmasından dolayı bazı bölgelerde aralık ayına kadar kaymıştı. Maalesef beklenen yağışlar aralık ayında da istenilen seviyenin altında kaldı. Meteoroloji verilerine göre, yağışlar mevsim normallerinin altında, sıcaklık ise mevsim normallerinin üstünde seyrediyor. Bu durumdan en fazla etkilenen coğrafi bölge ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi oldu. Meteorolojinin "2022 Yılı Aralık Ayı Alansal Yağış Raporu'na göre en fazla yağış azalması yüzde 75 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kaydedildi. Yağışlardaki bu düşüş miktarı ocak ayında da devam ediyor" dedi.

Türkiye'de tarım alanlarının yaklaşık yüzde 70'nin kuru tarım arazilerinden oluştuğunu ve bu arazilerde genellikle stratejik öneme sahip olan buğdayın yanı sıra arpa ve mercimek gibi ürünlerin yetiştirildiğini kaydeden Tiryakioğlu, bu sene kuru tarım arazilerinde tarımsal rekoltenin şekillenmesinde ocak ve bahar yağmurlarının büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Suyun tasarruflu kullanımı ile ilgili de uyarılarda bulunan Tiryakioğlu, "Yağış miktarının azalması sadece susuz tarım yapılan alanları değil, barajlardaki su seviyesinin düşmesine ve yer altı su rezervinin azalmasına da neden olmakta. İlerde hidrolojik bir kuraklıkla karşı karşıya kalmamak için mevcut su kaynaklarını çok iyi yönetmemiz gerekiyor. Alınacak çeşitli tedbirlerin yanı sıra tarımda çok sulamanın çok verim olmadığının bilinci ve farkındalığını da sektörde mutlaka yaygınlaştırmamız gerekiyor " diye konuştu.

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ise meclis toplantısında yaptığı konuşmada meclis üyelerine borsanın 2022 yılı faaliyetleri hakkında bilgiler vererek, GTB'nin yeni dönemde hizmete kazandırmayı planladığı Fıstık Organize Sanayi Bölgesi ve Hububat Emtia Merkezinin kent ekonomisine sağlayacağı faydalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

GTB ve Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu (GİZ) iş birliğiyle, Alman Federal Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen, PEP- Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Programı oluşumunda, "Mesleki Eğitimler ve Tarımsal Gıda Sanayinin Yeşil Dönüşümü ile İstihdamın Desteklenmesi" projesini hayata kazandırdıklarını açıklayan Akıncı, projenin mesleki eğitimlerin yanı sıra üyelerine ve çiftçilere yönelik önemli eğitim programları gerçekleştireceğini ifade etti.

Akıncı, proje oluşumunda borsa üyelerine; AB Yeşil Mutabakatı, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, Tarladan Çatala Stratejisi ve AB Tedarik Zinciri Yasası konu başlıkları altında eğitimler tertip edeceklerini bunun yanı sıra Nizip ve İslâhiye ilçelerinde de çiftçilere yönelik Akıllı Tarım Uygulamaları, Pestisit ve Gübre Kullanımının Azaltılması, Zararlılarla Biyolojik Mücadele ve Bilinçli Sulama /Gübreleme konularında yararlı eğitimler düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Mobilya sektöründe düğün sezonu durgunluğu

Mobilya sektöründe düğün sezonu durgunluğu

Batman'da düğün sezonuna tüm hazırlıklarını tamamlayarak giren hazır mobilya mağazası işletmecileri, bu yıl bekledikleri yoğunluğu yaşayamadıklarını söyledi. Sektör temsilcileri, geçen yıla göre satışlarda ciddi bir düşüş yaşandığını belirtirken, bu durum

Haziranda işsizlik oranı yüzde 7,6'ya geriledi

Haziranda işsizlik oranı yüzde 7,6'ya geriledi

Haziran ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre 227 bin kişi artarak 32 milyon 733 bine yükseldi. İstihdam oranı yüzde 0,3 puan artışla yüzde 48,9 oldu. İstihdam oranı erkeklerde yüzde 66,1, kadınlarda ise yüzde 32,0 olarak gerçekleşti. İşg

İndirimli satış reklamlarında yeni dönem: Fiyat şeffaflığı zorunlu hale geliyor

İndirimli satış reklamlarında yeni dönem: Fiyat şeffaflığı zorunlu hale geliyor

Son yıllarda e-ticaretin hızla büyümesi, sosyal medya üzerinden yürütülen influencer pazarlaması, yapay zekâ destekli içerikler ve hedefli reklam uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte gerçeği yansıtmayan indirim algısı ve yanıltıcı fiyat karşılaştırma

Çocuklara yönelik hedefli reklamlara 1 Ağustos’tan itibaren yasak

Çocuklara yönelik hedefli reklamlara 1 Ağustos’tan itibaren yasak

Ticaret Bakanlığı tarafından dijitalleşmeyle birlikte yaygınlaşan reklam uygulamalarına karşı tüketicilerin daha etkin korunması amacıyla hazırlanan "Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" 1 Ağust

Uzmanlardan Bursa sanayisine deprem uyarısı

Uzmanlardan Bursa sanayisine deprem uyarısı

Bursa Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve Bursa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen "Kahramanmaraş Depreminden İş Sürekliliğine İlişkin Çıkarılan Derslerin Bursa'ya Yansıması" semineri; akademisy

Güven endeksi temmuzda hizmet ve inşaat sektöründe yükseldi

Güven endeksi temmuzda hizmet ve inşaat sektöründe yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinin güven endeksi verilerini açıkladı. Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi, temmuz ayında bir önceki aya göre hizmet sektöründe yüzde 1,4, inşa

Serbest piyasada döviz kurları ne kadar?

Serbest piyasada döviz kurları ne kadar?

Dolar ve Euro yeni haftaya yükselişle başladı. Dolar bugün 47,30 TL bandının üzerinde hareket ediyor                                                                                                                                                     Spot

Kuyumcular: Altındaki gerileme piyasada nakit sıkışıklığını artırdı

Kuyumcular: Altındaki gerileme piyasada nakit sıkışıklığını artırdı

Altın piyasasında son dönemde yaşanan fiyat hareketliliği hem yatırımcıların hem de vatandaşların gündemindeki yerini koruyor. Küresel gelişmelerin etkisiyle dalgalanan altın fiyatları, yatırım kararlarının yanı sıra emlak ve otomotiv gibi farklı sektörle

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30