MENÜ

Gümüşhane’nin ’Düş Patikası’nda yürüdüler

Gümüşhane’de 71 doğa sever Türkiye’nin tescilli "50 Düş Patikası" rotasında yer alan 40 kiliseli Krom Antik Kenti’nden 675 yıllık İmera Manastırı’na tarihi yollardan yürüdü. Katılımcılar coğrafyanın zorlu ama büyüleyici yapısına hayran kaldı.GÜDAK tarafın

Yayınlanma: 17 Kasım 2025 09:19 Güncelleme: 17 Kasım 2025 11:55
Gümüşhane’nin ’Düş Patikası’nda yürüdüler
Gümüşhane’de 71 doğa sever Türkiye’nin tescilli "50 Düş Patikası" rotasında yer alan 40 kiliseli Krom Antik Kenti’nden 675 yıllık İmera Manastırı’na tarihi yollardan yürüdü. Katılımcılar coğrafyanın zorlu ama büyüleyici yapısına hayran kaldı.
GÜDAK tarafından organize edilen ve aralarında Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, Vali Yardımcısı Muhammed Deniz Kılınç, İl Emniyet Müdürü İsmail Karasakal ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Bilal Sarıdoğan’ın da bulunduğu 71 kişilik ekip, tarihi İpek Yolu güzergahındaki tescilli rotada, sonbaharın son izlerinden kışın ilk habercilerine doğru yürüdü.

40 kiliseli antik kentten tarihi manastıra yolculuk
Yürüyüş, Atlas Dergisi’nin "Yürüyüş Rotaları Atlası: 50 Düş Patikası" çalışmasında yer alan ve Gümüşhane’nin en önemli kültürel miraslarından biri olan Krom Antik Kenti’nden başladı.
Bir zamanlar 10 bin kişiye ev sahipliği yapan ve 3. derece arkeolojik sit alanı olan bu eski madenci kasabası, 9 mahallesi, 40’tan fazla kilise ve şapeli, kalesi ve taş işçiliğiyle hayranlık uyandıran mimari yapılarıyla dikkat çekiyor. Katılımcılar, tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan ve Kolat Dağları’nın yamacına kurulan bu etkileyici vadide, tarihin her dönemine tanıklık eden eserleri inceleyerek yola çıktı.
71 doğa sever zirveleri taze karla beyazlamış dağların eteğinden, zaman zaman sisin ve çisenin eşlik ettiği tarihi patikalardan geçerek merkeze bağlı Olucak köyüne ulaştı. Yürüyüş, Gümüşhane’nin en önemli inanç merkezlerinden biri olan 675 yıllık İmera Manastırı’nda güneşli bir havada son buldu.
Toplam 7 kilometrelik yürüyüşe katılan doğa severler, parkurun hem tarihi derinliği hem de doğal güzellikleri karşısında hayranlıklarını gizleyemedi.

"Burada yüzyıllardır farklı medeniyetler yaşamış"
Sporculardan akademisyen Fatma Cebeci Aydın, çok keyifli bir yürüyüş gerçekleştirdiklerini belirterek "Krom Vadisi boyunca İmera Manastırı’na kadar yürüyüş yaptık. Çok güzeldi, çok keyifliydi. Zaten vadi çok güzel. Burada yüzyıllardır farklı medeniyetler yaşamış, burayı kendilerine ev edinmişler. Çok keyifli bir parkurda, çok güzel bir patika ile yürüyüşümüzü İmera Manastırı’nda bitirdik. Burada da ekip arkadaşlarımız bizler için sucuk ekmek hazırlamışlardı. Onun da tadına vardık. Çok güzeldi, çok keyifliydi" dedi.
Gümüşhane’de sonbaharın renklerinin artık sona erdiğini kaydeden Aydın, "O yeşili, kırmızıyı, bu renkleri artık göremiyoruz. Bu renkler tamamen dağıldı ama artık dağlara beyaz indi. Ve bugün dağlarda beyazı gördük. Yer yer sis vardı. Hem fotoğraf çektik hem de çok güzel, keyifli bir yürüyüş yapmış olduk. Biz bütün doğa severleri Gümüşhane’ye davet ediyoruz her zaman. Ama şunu da her zaman söylüyoruz ki lütfen çöplerinizi de yanınızda götürün ve gezdiğiniz yerlerde bırakmayın diyoruz" ifadelerini kullandı.

"Sarp dağları ve bunları keşfetmek çok hoşumuza gidiyor"
Etkinliğe ilk kez katılan Sümeyye Cevher ise "Krom Vadisi’nden başladık. İmara Manastırına ulaştık. Çok güzel bir parkurdu. Çok zevk aldık. İlk defa zaten katıldım. Hava kah güneşliydi kah yağmurluydu. Sisli bir ana da denk geldik çok güzeldi. Bu parkuru çok beğendim. Özellikle patika yolu çok sevdim. Daha zorlusunu görmek istiyorum. Gümüşhane çok farklı bir coğrafya. Dört mevsimi görebiliyorsunuz dağlarında. Dağlar zaten sarp. Bu biraz da bizim yapı gereği seviyoruz sarp dağları ve bunları keşfetmek çok hoşumuza gidiyor. O yüzden ben devamını düşünüyorum, her bir dağın keşfini istiyorum inşallah" diye konuştu.

"4 mevsim, 4 farklı güzellikleri gördüm"
10 yıldan fazla bir süredir dağları adımlayan 65 yaşındaki Kadriye Yılmaz Turan ise "10 yıldan fazladır bu grupla geziyorum. Dağ, bayır kalmadı, görmediğim köyler kalmadı. 4 mevsim, 4 farklı güzellikleri gördüm. Bugün de 60’dan fazla grupla İmera’ya, Krom Vadisi’ne geldik. Sayın Valimiz de bize katıldı. Katılanlara teşekkür ediyoruz. Çok güzel bir ekibimiz var. Zorlanmadım, çok güzel bir parkurdu" dedi.
İstanbul’dan tatil için memleketi Gümüşhane’ye gelen Ayşe Günal ise "Ben tatil için geldim buraya birkaç günlüğüne. Şans işte bugün katılma durumum oldu. Çok memnunum. Aşırı derecede yürümeyi severim. Valimiz de aramızdaydı zaten katıldı, teşekkür ediyoruz kendisine. Çok güzel yürüyüş oldu. Şahaneydi parkur. Zaten doğaya aşığımdır. Çok çok güzel geçti gerçekten" diye konuştu.
Isparta’dan Gümüşhane’de yaşayan ablasının yanına gezmeye gelen ve etkinliğe katılan Songül Sak da "Burada yürüyüş olduğunu ablam haber verdi ve ben de bu yürüyüşe katıldım. Parkurun bazı zorlu yanları vardı. Arada kaydım ama çok yardımcı oldu insanlar. Çok sıcakkanlı insanlar var burada. Manzara çok güzeldi. Fotoğraflar çektim. Kiliseler, şapeller gördük. Tarihi yollardan geçtik. Çok güzeldi yani güzel bir deneyimdi" dedi.

Doktor Tavsiyesi
Etkinliğe katılan Dr. Yunus Kolat ise doğa yürüyüşlerini herkese tavsiye ederek, "Adana’dan geldim Gümüşhane’ye. Bu ikinci yürüyüşüm oldu. Bu da güzel bir yürüyüştü. Daha kısa ama daha zor bir yürüyüştü bence. Parkur biraz zorlayıcıydı. Kayabiliyorduk. Risk vardı. Ama dağın eteklerinde yürümek keyifliydi, güzeldi. Güzel manzaralar vardı, karlı manzaralar vardı. Şapeller, kiliseler vardı. Güzel bir yürüyüş oldu. Biz düzenli egzersizi öneriyoruz herkese. Tabii ki insanlara düzenli doğa yürüyüşlerini öneriyoruz" diye konuştu.

"Dağların eteklerinden yürüdük"
Etkinliğin en küçük katılımcılarından Mustafa Berat Ergin de "Krom’dan başladık İmera Manastırı’nda 7 kilometrelik parkuru bitirdik. Çok güzel bir yürüyüştü. Dağların eteklerinden yürüdük. Birkaç kere kaydık ama hiçbir sıkıntımız olmadı. İnsanların buralara gelmesini tavsiye ediyorum. Parkur boyunca değişik, hiç görmediğim bitkiler vardı. Çok fazla kilise gördüm. Hepsi de çok güzeldi. Buralarda insanlar yüz yıllarca yaşamışlar. Şimdi biz onların yürüdükleri yollardan yine geçtik. Eskiden insanlar çok zor yerlerden yürümüşler" ifadelerini kullandı.
ETİKETLER: Gümüşhane’nin, ’Düş, Patikası’nda, yürüdüler
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Canik Belediyesi’nden aile ekonomisine katkı: Atıklar kazanca dönüşüyor

Canik Belediyesi’nden aile ekonomisine katkı: Atıklar kazanca dönüşüyor

Samsun Canik Belediyesi, Canik Sıfır Atık Marketi ve Canik Mobil Sıfır Atık Aracı’yla aile ekonomisine destek oluyor.Canik Belediyesi sıfır atığa yönelik projeleriyle hem doğa ve çevre konusunda farkındalık oluşturuyor, hem de aile bütçesine katkı sağlama

Feke’de yaşam alanlarına bahar düzenlemesi

Feke’de yaşam alanlarına bahar düzenlemesi

Adana’nın Feke ilçesinde belediye ekipleri, baharın gelmesiyle birlikte temizlik, bakım ve yenileme çalışmalarını hızlandırdı.Feke Belediye Başkanı Cömert Özen’in talimatlarıyla başlatılan çalışmalar kapsamında ilçe genelinde birçok alanda düzenleme yapıl

Kapadokya 3 günlük bayram tatilinde 57 bin 988 ziyaretçiyi ağırladı

Kapadokya 3 günlük bayram tatilinde 57 bin 988 ziyaretçiyi ağırladı

UNESCO Dünya Doğal ve Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Kapadokya bölgesindeki müze ve ören yerleri, 3 günlük bayram tatilinde toplam 57 bin 988 ziyaretçiyi ağırladı.Nevşehir’de peribacaları, kayadan oyma kiliseleri, yeraltı şehirleri ve tarihi yaşam al

Manisa’da şifalı suyun yanına dev mesire alanı geliyor

Manisa’da şifalı suyun yanına dev mesire alanı geliyor

Manisa’nın Yunusemre ilçesine bağlı Yuntdağı bölgesindeki Demirci Mahallesi’nde bulunan ve halk arasında ’Yaralı Pınar’ olarak bilinen şifalı su kaynağının bulunduğu alanda kurulacak ’Demirciköy Şifalı Su Konaklamasız Orman Parkı’ için yer teslimi yapılar

Türkiye’nin bir ucundan diğerine 40 yıllık vefa

Türkiye’nin bir ucundan diğerine 40 yıllık vefa

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde 1980-1985 yılları arasında görev yapan emekli okul müdürü Kazım Germiyanoğlu, bayram ziyareti için bulunduğu Manisa’nın Gördes ilçesindeki baba ocağında, kırk yıl öncesine dayanan kadim dostunu ağırladı.Manisa’nın Gördes ilçes

Elazığ’da çocuk oyun alanları temizlendi

Elazığ’da çocuk oyun alanları temizlendi

Elazığ Belediyesi, baharın gelişiyle birlikte çocuk oyun alanlarında kapsamlı temizlik ve bakım çalışmaları gerçekleştiriyor.Elazığ Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, kent genelindeki park alanlarında bulunan çocuk oyun gruplarını daha sağlık

Hakkari’de tüm köy ve mezra yolları ulaşıma açıldı

Hakkari’de tüm köy ve mezra yolları ulaşıma açıldı

Geçtiğimiz yıllara oranla kar yağışının en yoğun yaşandığı illerden biri olan Hakkari’de, kapanan tüm köy ve mezra yolları yeniden ulaşıma açıldı.Hakkari İl Özel İdaresi ekiplerinin zorlu hava şartlarına rağmen yürüttüğü geceli gündüzlü çalışmalar sonucun

Hacılar, güvenli yapılaşmada öne çıkıyor

Hacılar, güvenli yapılaşmada öne çıkıyor

Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, Hacılar’da sürdürülen planlı büyüme, kentsel dönüşüm ve yeni konut alanlarına yönelik yatırımların yapı ruhsat verilerine de güçlü şekilde yansıdığını ifade etti. Başkan Özdoğan, ortaya çıkan verilerin ilçede yürütü

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 04:52
Güneş 06:15
Öğle 12:38
İkindi 16:07
Akşam 18:51
Yatsı 20:07

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
64
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
60
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
60
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
52
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
43
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
43
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
35
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
33
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
33
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
31
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
30
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
30
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
25
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
25
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
24
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
17