Raoul Wallenberg İnsan Hakları Merkezi (RWCHR) öncülüğündeki hukuk, araştırma ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan koalisyonun pazartesi günü yaptığı başvuruda, hem Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (RSF) hem de Sudan Silahlı Kuvvetleri'ne (SAF) dışarıdan sila
Raoul Wallenberg İnsan Hakları Merkezi (RWCHR) öncülüğündeki hukuk, araştırma ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan koalisyonun pazartesi günü yaptığı başvuruda, hem Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (RSF) hem de Sudan Silahlı Kuvvetleri'ne (SAF) dışarıdan silah, paralı asker, askeri teçhizat, lojistik ve mali destek sağlandığı aktarıldı.
Başvuruda, Roma Statüsü'nün suçların işlenmesine yardım, yataklık veya ortak amaç doğrultusunda katkı sağlayan kişilerin cezai sorumluluğunu düzenleyen 25(3)(c) ve 25(3)(d) maddeleri kapsamında yabancı aktörlerin soruşturulması talep edildi.
Koalisyon, RSF'ye destek verdiği iddia edilen BAE'nin yanı sıra Libya, Etiyopya, Çad, Somali, Kenya ve Uganda'daki bazı yetkililer ile aracı kişilere işaret etti. Sudan ordusuna yönelik iddialar kapsamında ise İran, Türkiye ve Mısır'ın isimleri de dosyada yer aldı. Ancak başvuruda adı geçen yetkililerin kimlikleri kamuoyuyla paylaşılmadı.
Başvuru, Darfur'a yönelik Birleşmiş Milletler silah ambargosuna rağmen bölgeye silah, insansız hava aracı ve paralı asker sevkiyatının sürdüğünü, çatışmaların dördüncü yılına girerken sivillerin hedef alınmaya devam ettiğini savundu.
UCM Savcılığı'na sunulan dosya, Roma Statüsü'nün 15. maddesi kapsamında hazırlanan bir bildirim niteliği taşıyor. Bu mekanizma, sivil toplum kuruluşlarının savcılığı olası suçlara ilişkin soruşturma başlatmaya teşvik etmek amacıyla bilgi sunmasına olanak tanıyor.
Koalisyonun sunduğu ek belgelerde, Abu Dabi, El Ayn ve Ras el-Hayme havaalanlarından çıktığı bildirilen RSF ikmal hatlarına ilişkin haritalar ile silah sevkiyatlarının Çad, Libya ve Etiyopya üzerinden gerçekleştirildiğine dair bulguların yer aldığı belirtildi. Söz konusu sevkiyatların Nisan 2023'ten günümüze kadar devam ettiği öne sürüldü.
BAE ise daha önce yaptığı açıklamalarda RSF'ye silah veya başka bir destek sağladığı yönündeki iddiaları reddetmişti.
Öte yandan UCM Savcılığı, Darfur'da Nisan 2023'ten bu yana işlendiği aktarılan suçlarla ilgili soruşturmanın sürdüğünü doğrularken, yabancı aktörlerin olası sorumluluğuna ilişkin ayrı bir soruşturma yürütüldüğünü henüz açıklamadı. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Bouches-du-Rhone Valiliğinden yapılan açıklamada, Lançon-Provence kasabasında bir evin bodrumunda 86 ve 26 yaşlarındaki iki kadının cenazelerinin bulunduğu bildirildi. Istres kentinde ise şiddetli yağışların neden olduğu sel sularına kapılan 75 yaşındaki
Millî Savunma Bakanlığının haftalık basın bilgilendirme toplantısı, "Uluslararası En İyi Askerî Uçangöz Takım Yarışması"nın düzenlendiği Ankara’da gerçekleştirildi. Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk tarafından yapılan açıklamada, TSK'nın faaliyetleri
Türkiye Haber-İş Sendikası, Türk Telekom’da yaşanan işten çıkarmalar ve çalışanlara yönelik olduğu iddia edilen baskılar nedeniyle Başkanlar Kurulu’nu olağanüstü topladı. Toplantının ardından yayımlanan bildiride, yüzlerce işçinin baskı, mobbing ve tehdit
Kasım, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Mladenov’un ve kurulunun elinde Gazzeli çocukların ve öğrencilerin kanları var” diyerek, Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinlilerin çektiği sıkıntıların devam etmesinden Gazze Barış Kurulu’nun ve temsilcisinin soru
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Trakya bölgesinde beklenen kuvvetli yağışlara ilişkin uyarı yayımladı. Son değerlendirmelere göre, yarın sabah saatlerinden itibaren Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağana
Resmi Bahtar Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, Afgan güvenlik güçleri kuzeydeki Baglan vilayetinde önemli miktarda ateşli silah ve mühimmat ele geçirdi. Haberde, istihbarat ve bir ihbar üzerine harekete geçen personelin, Bano, Dih Salah ve Puli Hisar il
Africa CDC Genel Direktörü Dr. Jean Kaseya, toplantının salgına karşı ortak müdahaleyi güçlendirmeyi amaçladığını belirterek “Ebola artık Afrika’nın üç bölgesini etkiliyor. Mevcut durum, en üst düzeyde acil eylem ve siyasi liderlik gerektiriyor.” açıklama
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Geleceğe Miras Projesi kapsamında sürdürülen kazılarda iki önemli arkeolojik keşfin gün yüzüne çıkarıldığını bildirdi. Troya’da ilk müzik aleti keşfedildi Arkaik Dönem’
Trafik denetimini fark edip kaçan sürücüye 200 bin lira ceza
TCMB'nin faiz kararı bugün açıklanacak
03Malatya’da Kadın Cinayeti: Uzaklaştırma Kararı Bulunan Eşi Tarafından Öldürüldü
04ABD, Suudi Arabistan'daki büyükelçilik personelini tahliye edecek
05BES Malatya Şubesinden 2027 Yılı Bütçesine Eleştiri
06Suriye’nin Dera iline bağlı Cemle köyüne giren işgal rejiminin açtığı ateş sonucu engelli bir sivil hayatını kaybetti.
07Malatya’da Eşini Öldüren Koca, Yakalanınca İntihar Etti
Galatasaray A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Arca Çorum Fk
Kasimpaşa A.ş.
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Erzurumspor Fk
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Göztepe A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor