Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
03:24 Polislere destek için polis merkezine akın ettiler02:51 Vali Varol, 2 polisin şehit olduğu polis merkezinde incelemelerde bulundu02:01 Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir...01:26 Ardahan’da pompalı tüfekle çevreye rastgele ateş açan şahıs etkisiz hale ge...01:24 Üç aracın karıştığı kazada ortalık savaş alanına döndü: 3 yaralı01:00 Burdur’da kavşağa kontrolsüz giren aracın çarptığı otomobil takla attı: 2 y...00:22 Yenice’de otomobil traktöre çarptı; 2 kişi yaralı23:53 İsrail’de polisten esir yakınlarına sert müdahale23:43 Türkiye Sigorta Türkiye Basketbol Ligi: MSK: 66 - Gölbaşı Belediyesi TED An...23:42 Esenler’de yol kenarında erkek cesedi bulundu23:40 İzmir’de Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki büyük yangın kontrol altında23:30 İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu: "Cumhurbaşkanı Erdoğan tebrik için arad...23:23 Fuat Erdal’dan, play-off başarısına tebrik mesajı23:10 Bakan Yerlikaya: "Polis merkezi amirimiz ve ekipler amirimiz tüm müdahalele...23:08 İzmir’de Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda yangın: Tekstil deposu alevlere tesli...23:07 CHP Genel Başkanı Özel’den Dervişoğlu’na tebrik22:59 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: "Bugün saat 20.15 sıralarında, Adıyaman Altı...22:58 Adıyaman’daki olayda karakol amiri ve ekipler amiri şehit oldu22:48 Pancar toplarken yılan soktu, askeri helikopterle sağlık ekiplerine teslim...22:45 Ticaret Bakanı Bolat, Almanya’da
Sağlık 28 Ekim 2016 - 11:08 Yorum: 0

Hipokondriyazis hastaları için bu belirtilere dikkat

Hipokondriyazisin genelde 20-30 yaşları arasında başladığını belirten Psikolog Yrd.

Hipokondriyazis hastaları için bu belirtilere dikkat

Hipokondriyazisin genelde 20-30 yaşları arasında başladığını belirten Psikolog Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, bu hastalığın 10 belirtisine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Nişantaşı Psikiyatri Merkezinden Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, "'Her duyduğum hastalık, sanki bende de var gibi hissediyorum, doktor doktor dolaşmaktan ve internetten araştırma yapmaktan yoruldum. Ama hepsi psikolojik diyor. Ben uydurmuyorum ya? Kesin bir şey var ama, kimse anlamıyor." Çoğunlukla, böyle başlanır konuşmaya. Hastalık hastalığı (Hipokondriyazis) olanlar, bu şekilde şikâyetini dile getirir. Halk arasında evhamlılık ya da pimpiriklilik olarak değerlendirilir" dedi.

Amerika'da yapılan araştırmada, sağlık kuruluşlarına başvuran yaklaşık 20 kişiden birinde bu hastalığın mevcut olduğunu kaydeden Üney, "Genelde sorun 20-30 yaşlarında başlar. En büyük sorun, bitmek bilmez bedensel şikâyetlerdir. Kişi bu yüzden sürekli doktorlara gider. Sağlık harcamaları, diğer harcamalarından daha çoktur. Sürekli araştırır. İnternet siteleri, forum sitelerini, gazete sağlık köşelerini takip eder. Hasta ziyareti yapamaz. Etrafında birisi ona "pek iyi gözükmüyorsun, bir şey mi oldu" sorusunu sorarsa, endişeleri çok üst düzeye çıkar. Hastalıkla birlikte, depresyon ve endişe bozukluğu sıkça görülür. Stresli dönemlerde, şikâyetleri daha da artar. Kişinin yakınlarından birisinin ölmesi veya hastaneye yatması, hastanın şikâyetlerini artırır. Mutlaka psikiyatrik tedavi gerekir" diye konuştu.

Nişantaşı Psikiyatri Merkezinden Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, hastalık hastalığının (Hipokondriyazis) belirtilerini şöyle anlattı:

"Hipokondriyazis hastaları, her zaman hissedilebilecek baş ağrısı, sırt ağrısı, eklem ağrısı, adet dönemi sancısı, şişkinlik, cinsel isteksizlik, kabızlık, öksürük gibi belirtileri, önemli bir hastalığın belirtisi olarak görürler. Bu kişiler, yapılan muayenelerde ve tahlil sonuçlarında herhangi bir sorun bulunmazsa bile rahatlamazlar. Hastalığın olmadığı konusunda ikna edilmeleri oldukça güçtür. Çevresinde herhangi birinin hastalık yakınması varsa, onun belirtilerini vücudunda aramaya başlar.

Sık doktora gitmeyi, sık hastaneye başvurmayı yaşam biçimi haline dönüştüren hastalık hastalarının, doktor muayenelerinde bu belirtileri açıklayacak, herhangi bir bedensel hastalığına rastlanmaz. Herhangi bir hastalık bulunmaması, hasta tarafından, doktorun bilgisizliği veya onu yeterince ciddiye almadığı şeklinde yorumlanır.

Bu tür hastaları psikiyatriste gitme konusunda ikna etmek zordur. Başka psikiyatrik sorunlar (depresyon gibi) yoksa, psikiyatriste başvurmazlar. Hastalıkla uğraşmaktan işini, yakın ilişkilerini ihmal ederler."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber