MENÜ

İhracatçılarda Rusya-Ukrayna krizi endişesi

Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğin en fazla...

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:01 Güncelleme: 22 Ağustos 2025 07:13
İhracatçılarda Rusya-Ukrayna krizi endişesi

Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğin en fazla hububat ve bakliyat sektörünü etkileyeceğini söyledi.

Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin bir an önce sona ermesini istediklerini belirten Başkan Altunkaya, "Savaş, sadece ticari ilişkileri olumsuz etkilemekle kalmıyor, tüm güzellikleri yok ediyor. Savaş yıkım demektir. Ölüm demektir. Tüm dünyanın savaşı durdurmak için çaba göstererek barışa katkı sunmasını istiyoruz" dedi.

Başkan Mahsum Altunkaya, Gaziantep'te düzenlenen TİM Güneydoğu Anadolu Meclisi'nde yaptığı konuşmada, Ukrayna-Rusya krizinin hububat-bakliyat sektörüne yönelik muhtemel etkilerine dikkat çekti. Altunkaya, buğday unu ve ayçiçeği yağı üretiminde en fazla hammaddenin Ukrayna ve Rusya'dan ithal edildiğini belirterek, "Kriz en çok bizim sektörü etkileyecek" şeklinde konuştu.

"Sektörde yıkıcı etkiler görülebilir"

Rusya-Ukrayna krizinin bir an önce sona ermesini istediklerini belirten Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Altunkaya, krizin uzun sürmesi halinde un, yemeklik yağ ve pastalık ürün sektörlerine etkisinin "Yıkıcı" olabileceği uyarısında bulundu. Altunkaya, "Rusya-Ukrayna krizi elbette tüm sektörleri etkileyecek ama en çok bizim hububat ve bakliyat sektörünü etkileyecek. Çünkü en büyük iki hammadde kaynağımız olan ülkeler arasında savaş yaşanıyor" ifadelerini kullandı.

"Kriz iç piyasayı da etkileyecek"

Altunkaya, Rusya ve Ukrayna'dan yapılan ekmeklik buğday ve ham ayçiçeği yağı ithalatı ile ilgili olarak, "Ekmeklik buğday ve ham ayçiçeği yağını büyük ölçüde Rusya ve Ukrayna'dan karşılıyoruz. Bu hammaddelerin temininde ya da fiyatlarda yaşanacak sıkıntılar sektörümüzü ve tüketicileri maalesef olumsuz yönde etkileyecektir. Türkiye olarak 2021 yılında Rusya Federasyonu'ndan 5,6 milyon ton yani 1,6 milyar dolarlık, Ukrayna'dan ise 1,4 milyon ton yani 423 milyon dolarlık sadece buğday unu ithal etmişiz. Ham ayçiçeği yağı ithalatında ise bu durum farklı değil. Geçtiğimiz yıl Rusya'dan 724 bin ton, yani 1 milyar dolarlık, Ukrayna'dan ise 42 bin ton yani 55 milyon dolarlık ham ayçiçeği yağı ithal etmişiz. Bu iki hammaddenin ithalatında yaşanacak sıkıntılar bile buğday unu, yemeklik yağ ve pastalık mamuller alanında iştigal eden firmalarımıza yıkıcı etkiler yaşatabilecektir. İnşallah kriz kısa sürede çözülür de kaldığımız yerden devam ederiz" dedi.

"İhracatımızı yüzde 27,5 oranında artırdık"

Hububat ve bakliyat ihracatı ile ilgili rakamlar da veren Başkan Altunkaya, sektör olarak 2021 yılında yüzde 25, 6 artışla toplam 9 milyar 156 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını söyledi. Altunkaya, "Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği olarak 2021 yılında ihracatımızı yüzde 27,5 artışla 2 milyar 952 milyon dolara çıkardık. Türkiye'nin hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatının yüzde 32,2'lik kısmı Birliğimiz tarafından yapılmaktadır. Birlik olarak geçtiğimiz yıl 175 ülkeye ihracat yaptık. 2021 yılında bölgemizden yapılan sektörel ihracatımızın yüzde 20'lik kısmı makarna, yüzde 17'lik kısmı buğday unu, yüzde 18'i bitkisel yağ, yüzde 11'i ise bisküvi ve pastacılık ürünlerinden oluşuyor. En fazla ihracat yaptığımız ülke gruplarında ilk sırada Ortadoğu ikinci sırada ise Afrika ülkeleri gelmektedir. En fazla ihracat yaptığımız ülkeler ise sırasıyla Irak, Suriye ve İran'dır" ifadelerine yer verdi.

"Sürdürülebilir eylem planı hazırlıyoruz"

İhracatı artırmak amacıyla önemli çalışmalar yaptıklarını da belirten Mahsum Altunkaya, yurt içinde ve dışında çok sayıda organizasyona imza attıklarını ifade etti. Altunkaya, "Sürdürülebilir eylem planı" hazırlıklarının devam ettiğini de hatırlatarak şunları söyledi:

"Mardin Midyat'ta Artuklu Üniversitesi'ne bağlı olarak Sanat ve Tasarım Fakültesi binasının yapımını Birlik olarak biz üstlendik. Eylül ayına kadar tamamlayarak eğitime yetiştirmeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük gıda fuarlarından biri olan Gulfood'a katıldık. Türkiye'den 185 civarında firmanın katıldığı fuarda yer bulunsa katılımcı sayısı 500 olurdu. Bunun yanında özel nitelikli alım heyetlerimizle ihracatı artırmak için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz."

"Her ihracatçı ülkenin bir elçisi gibidir"

TİM'in 100 bin ihracatçı sayısını aştığını da hatırlatan Başkan Mahsum Altunkaya, ihracatçıların sadece ekonomik faaliyet yapmadığını, aynı zamanda ülkenin tanıtımı açısından da önemli rol üstlendiğini ifade etti. Altunkaya, "İhracatçı bir ülkeye giderken sadece ticaret yapmaya gitmiyor. Tıpkı ülkemizin bir elçisi gibi gidiyor. Ülkemizin ürünleri ile beraber kültürümüz ve bayrağımızla o ülkeye gidiyoruz. Dış ilişkilerde iş dünyası olarak en az büyükelçiler kadar etkili oluyoruz. O yüzden bütün ihracatçıları tebrik ediyorum. İnşallah gelecek çok daha güzel olur, ihracat rakamlarını katlarız" diye konuştu.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı
Bakan Bolat: "2025’te yüzde 79 oranında artışla 98 buçuk milyar liralık ticari eşya ve uyuşturucu madde yakalaması gerçekleştirildi"

Bakan Bolat: "2025’te yüzde 79 oranında artışla 98 buçuk milyar liralık ticari eşya ve uyuşturucu madde yakalaması gerçekleştirildi"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "2025 yılında, geçen yıla oranla yüzde 79 oranında artışla 98 buçuk milyar liralık yani yaklaşık 100 milyar liraya yakın bir ticari eşya ve uyuşturucu madde yakalaması gerçekleştirildi" dedi.Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Bakanlığın

Enerjisa Dağıtım Şirketleri, mobil uygulamasını yeniledi

Enerjisa Dağıtım Şirketleri, mobil uygulamasını yeniledi

Enerjisa Dağıtım Şirketleri Başkent EDAŞ, Ayedaş ve Toroslar EDAŞ, müşterilerine daha kolay, hızlı ve kişiselleştirilmiş bir hizmet sunmak amacıyla Mobil 186 uygulamasını yeniledi. Modern arayüzü ve sadeleştirilmiş işlem akışlarıyla tamamen kullanıcı dost

Mega gemilerin yeni adresi Mersin Limanı oldu

Mega gemilerin yeni adresi Mersin Limanı oldu

Mersin Valisi Atilla Toros, Mersin Uluslararası Limanı’nda incelemelerde bulundu.Mersin Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Vali Toros, liman genişletme projesi kapsamında kurulan yeni otomasyon sistemini yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Zi

Köyceğiz’de yılbaşı pazarı kuruldu

Köyceğiz’de yılbaşı pazarı kuruldu

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde yılbaşı pazarı kapalı pazar yerinde kuruldu.Her ayın son Pazar günü kurulan ikinci el pazarı yeni yıl öncesi olması nedeniyle yılbaşı pazarı olarak Cumartesi günü açıldı. Yılbaşı pazarı için Köyceğiz kapalı pazar yerinde 500’ü

Bakan Işıkhan: "76.5 milyar liralık kaynakla çalışma hayatımızı daha güçlü kılacak, istihdam kapasitemizi koruyacağız"

Bakan Işıkhan: "76.5 milyar liralık kaynakla çalışma hayatımızı daha güçlü kılacak, istihdam kapasitemizi koruyacağız"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Önümüzdeki yıl toplam 76.5 milyar liralık kaynakla çalışma hayatımızı daha güçlü kılacak, istihdam kapasitemizi koruyacağız" dedi.Bakan Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Asgari Ücret Dest

Yeni model bakır su mataraları büyük rağbet görüyor

Yeni model bakır su mataraları büyük rağbet görüyor

Bakır işlemeciliğinin coğrafi patentini elinde bulunduran Gaziantep’in geleneksel yöntemlerle üretilen bakır su mataraları büyük ilgi görüyor.Gaziantep’te geleneksel yöntemlerle üretilen yeni model bakır eşyalar, Türkiye ve dünya pazarında yoğun ilgi görü

ASO Başkanı Ardıç: "Hedefimiz, Ankara’mızı yalnız bugünün değil, geleceğin sanayi ve teknoloji başkentlerinden biri yapmak"

ASO Başkanı Ardıç: "Hedefimiz, Ankara’mızı yalnız bugünün değil, geleceğin sanayi ve teknoloji başkentlerinden biri yapmak"

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, "Ankara Sanayi Odası olarak bizler, bu tarihi birikimin ve Cumhuriyetin emanet ettiği sorumluluğun farkındayız. Hedefimiz, Ankara’mızı yalnız bugünün değil, geleceğin sanayi ve teknoloji başkentlerinden biri

Evcil hayvan sahiplerine "mikroçip" uyarısı: Son gün 31 Aralık, taktırmayana ceza

Evcil hayvan sahiplerine "mikroçip" uyarısı: Son gün 31 Aralık, taktırmayana ceza

Kedi ve köpeklerine mikroçip taktırmayan evcil hayvan sahipleri için son günün 31 Aralık olduğu bildirildi. Uzman Veteriner Hekim Coşkun Tuna Çoban, cezai yaptırımlarla karşılaşılmaması için evcil hayvan sahiplerini yasal yükümlülüklerini gecikmeden yerin