24-30 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Aşı Haftası kapsamında bir açıklama yapan Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, aşılama çalışmalarının birey ve toplum sağlığı açısından taşıdığı öneme dikkat çekti."Bu yıl Dünya Sağlı...
24-30 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Aşı Haftası kapsamında bir açıklama yapan Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, aşılama çalışmalarının birey ve toplum sağlığı açısından taşıdığı öneme dikkat çekti.
"Bu yıl Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen ‘Herkes İçin Aşılama, İnsanlık İçin Mümkün’ teması doğrultusunda, toplumda aşıya erişimin önemi bir kez daha ön plana çıkmıştır," diyen Erşan, aşıların yalnızca bireyleri değil, toplumun tamamını bulaşıcı hastalıklardan koruyan en etkili ve ekonomik yöntem olduğunu vurguladı.
"Yeni aşı kombinasyonları uygulamada"
Dr. Erşan, 2025 yılı itibarıyla Türkiye’de Ulusal Aşı Takvimi kapsamında önemli güncellemeler yapıldığını belirterek şu bilgileri paylaştı:
"1998 yılından bu yana uygulanan Hepatit B aşısı ve 2008’den beri kullanılan beşli karma aşı, bu yıl altı bileşenli tek bir aşıda birleştirildi. Yeni aşı, bebekleri tetanos, difteri, asellüler boğmaca, influenzae tip b, inaktif çocuk felci ve hepatit B’ye karşı koruyor. Böylece hem enjeksiyon sayısı azaltıldı hem de bağışıklama etkinliği artırıldı."
"Gebelikte yeni aşı dönemi başladı"
Gebelere yönelik bağışıklama programında da yeniliklere gidildiğini ifade eden Erşan, mevcut tetanos-difteri (TD) aşısına artık asellüler boğmaca bileşeni eklenerek Tdab formunda uygulanmaya başlandığını belirtti. "Her gebeliğin 27-36. haftaları arasında bir doz Tdab aşısı uygulanarak, hem anne hem doğacak bebek boğmaca gibi ciddi hastalıklardan korunmuş olacak," dedi.
"Aşı takip sistemi ile şeffaf ve güvenli hizmet"
Dr. Erşan, Türkiye’de kullanılan tüm aşıların Dünya Sağlık Örgütü onaylı tesislerde üretildiğini ve hem uluslararası hem ulusal referans laboratuvarlarda test edilerek onaylandığını belirtti. Aşıların üretimden vatandaşa ulaşmasına kadar geçen sürecin elektronik Aşı Takip Sistemi üzerinden şeffaf biçimde izlendiğini, soğuk zincir sisteminin ise anlık takip edildiğini ifade etti.
"Aşı reddi, sadece bireyi değil, toplumu riske atar"
Açıklamasında aşı reddinin artmasının oluşturduğu risklere de değinen Dr. Erşan, "Son yıllarda bazı bireylerin aşıya karşı geliştirdiği tereddüt ya da reddin, yalnızca kendileri için değil, bağışıklık sistemi zayıf bireyler başta olmak üzere tüm toplum için ciddi bir tehdit oluşturduğunu unutmamak gerekir. Aşılanmayan bireyler, hastalıkların yeniden yayılmasına zemin hazırlamakta ve toplum bağışıklığını zayıflatmaktadır. Bu durum, geçmişte kontrol altına alınmış hastalıkların tekrar görülme riskini doğurur," dedi. Bilimsel temellere dayalı aşı muhalifliği söylemlerine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Dr. Erşan, toplum sağlığının korunmasında herkesin bilinçli hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi.
"Aşı hem hak hem sorumluluk"
Açıklamasının sonunda hatırlatmalarda bulunan Dr. Erşan: "Aşı, her çocuğun ve bireyin sağlıklı yaşama hakkıdır. Aynı zamanda toplum sağlığını korumak açısından bir vatandaşlık sorumluluğudur. Bu hafta vesilesiyle herkesi, çocuklarının ve kendilerinin aşılarını zamanında yaptırmaya, çevresindekileri de teşvik etmeye davet ediyorum. Her şeyin başı sağlık, sağlığın başı da aşıdır." dedi.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Sinop’ta geleneksel "Edebiyat, Tarih ve Müzik Akşamları" etkinliği, bu hafta Hz. Mevlânâ’nın vuslatının 752. yıl dönümüne özel bir programla gerçekleştirildi.Meydankapı Genç Ofis’te "Huzur Vakti: Vuslatın 752. Yılında Mevlânâ ve İnsan" temasıyla düzenlene
Ardahan’da etkili olan soğuk hava ve sis, günlük yaşamı olumsuz etkiledi.Türkiye’nin kuzeydoğusundaki Ardahan’ın Göle ilçesinde gece sıcaklıkları eksi 17,9 dereceye kadar düştü. Soğuk havanın etkisini devam ettirdiği kentte yoğun sis nedeniyle görüş mesaf
Ankara Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, emekli vatandaşların fiyatı düşük otellerde zor şartlarda yaşadığına dair çıkan iddialarla ilgili açıklamalarda bulunarak, "60’ın üzerindeki oteli taradık. Elimizdeki sayılar yansıtılan oranda değil. Orada gönüllü o
İncirliova Belediyesi tarafından, Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Karayolları Genel Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen çalışmalar kapsamında İstiklal Mahallesi’nde sıcak asfalt kaplama çalışmaları devam ediyor.İncirliova Belediyesi, ilçe genelinde sürdürdüğ
Kütahya Germiyan Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından Filistin halkına destek olmak amacıyla "Filistin’e Umut Ol" adıyla Hayır Çarşısı düzenlendi.Yoğun katılımla gerçekleştirilen etkinlikte öğrenciler ve öğretmenler tarafından hazırlanan st
Samsun’da kent içi ulaşımı rahatlatacak Şehir Hastanesi Tramvay Hattı Projesi, merkezi hükümet ile yerel yönetim iş birliğinin somut bir örneği olarak hayata geçmeye hazırlanıyor.Samsun Valisi Orhan Tavlı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Büyük
Meteorolojik değerlendirmelere göre, Afyonkarahisar’da hafta sonu yağış beklenirken, sıcaklıkların ise eksi derecelerin üzerine çıkacağı belirtildi.Yapılan son tahminlere göre, kentte geceleri sıfır altına düşen sıcaklıkların bugündan itibaren eksi derece
Tokat’ta parke çalışması yapan belediye operatörü, sokakta oynayan 5 yaşındaki çocuğun oyuncak kamyonuna hafriyat dökerek hem minik Mustafa’yı hem de ailesini mutlu etti.Tokat Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünde iş makinesi operatörü olarak görev yapan Mus
Bakırköy Adliyesi’nde tahliye vaadiyle dolandırıcılık yapan polis memuru hakkında 17 yıla kadar hapis talebi
Thomas Reis: "Takımımın performansı sebebiyle hayal kırıklığı yaşıyorum"
03Yağlıdere’de trafik kazasında bekçi hayatını kaybetti
04Euroleague: Emporio Armani Milan: 72 - Fenerbahçe: 87
05Zeytinburnu’nda kentsel dönüşümdeki binadan düşen parçalar, 3 otomobili hurdaya çevirdi
06Osmaniye’de motosiklet kazası kamerada
07Sırp bakan: "Ukrayna gibi Hırvatistan da toprak kaybederek bedel ödemeli"
Yükleniyor...
00:00:00
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Göztepe A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Samsunspor A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Kasimpaşa A.ş.
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
İkas Eyüpspor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük