Antalya'da 30'u aşkın cami imamı, orman yangını gönüllüsü oldu. Ellerine hortumları alan imamlar, "Bismillah" deyip belirtilen hedefe köpükleri sıktı.
Antalya'da 30'u aşkın cami imamı, orman yangını gönüllüsü oldu. Ellerine hortumları alan imamlar, "Bismillah" deyip belirtilen hedefe köpükleri sıktı. Yaklaşık 8 saatlik pratik ve uygulamalı eğitim alan imamlar, muhtemel bir orman yangınına artık "bilinçli" bir şekilde müdahale edecek.
Orman Genel Müdürlüğünün 100 bin orman gönüllüsüne eğitim verme ve büyük yangınlarda gönüllerin katılımını sağlaması adına başlattığı projeye, Antalya'nın Muratpaşa ilçesindeki 30'u aşkın cami imamı da katıldı. Antalya Orman Bölge Müdürlüğü'nde 8 saatlik pratik eğitime katılan imamlar, yangın öncesi, yangın anı ve sonrasında yapılacaklarla ilgili bilgiler aldı. Ardından arazözler, su yakıt ikmal araçları ve teçhizat hakkında eğitime tabi tutulan imamlara, bu araç ve gereçlerin nasıl kullanılacağı yönündeki bilgileri uygulamalı olarak aldı. Ellerine hortumu alan imamlar, "bismillah" deyip sırayla belirtilen hedefe köpük sıktı.
"Amacımız yangınların çıkmasını önlemek, çıktığında ise hızlı müdahale ile söndürmek"
Antalya Orman Bölge Müdürlüğünde eğitimci mühendis Zeki Tuncer, Orman Genel Müdürlüğünün 2021 yılında başlattığı proje sonrası gönüllülere eğitim verilmeye devam edildiğini bildirdi. Hafta sonu gerçekleşen 8 saatlik eğitime 30'un üzerinde din görevlisi ve 3 cezaevi infaz koruma memurunun katıldığını belirten Tuncer, alınan eğitimlerle ilgili ise şunları söyledi:
"Sabah pratik eğitim veriyoruz. Yangın öncesi, yangın anı ve sonrasında yapılacak işlerle ilgili bilgiler verdik. Öğleden sonraki programımızda ise yangında kullanılan alet edevatlar, arazözler, su ikmal araçları ve ilk müdahale araçlarıyla ilgili, gönüllülerin orman yangınında kullanabileceği araç ve işler uygulamalı olarak veriyoruz. 1 günlük 8 saatlik bir eğitim. Yangının uzun sürdüğü, afete dönüştüğü kısımlarda vatandaşların bilinçli bir şekilde destek vermesi önemli. Amacımız yangınların çıkmasını önlemek, çıktığında da henüz küçükken hızlı müdahale ile söndürmenin bilgilerini vermek."
"Buradan aldığımız bilgileri cemaatimize aktaracağız"
Antalya Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içerisindeki caminin imamı Ramazan Güçlü, Orman Genel Müdürlüğü personellerinin orman yangınlarındaki göstermiş olduğu etkin çalışmaya destek vermek için gönüllü olduklarını söyledi. Antalya il ve Muratpaşa ilçe müftülüğünün bu oluşumu desteklediğini aktaran Güçlü, Orman Bölge Müdürlüğüne müracaat ettiklerini ve eğitim aldıklarını söyledi.
Güçlü, ilk olarak kendi görev yaptıkları mahalle, köy gibi yerlerde yangınların çıkmaması adına alınabilecek tedbirleri öğrendiklerini belirterek, "Bunları tabi ki cemaatimize aktaracağız. Bir yangın çıktığı zaman yangına nasıl müdahale edilebileceğini öğrendik ve çok güzel kazanımlar elde ettik. Bu hocalarımız tüm afetlerde bulunduğu gibi bundan sonra orman yangınlarında daha eğitimli bir şekilde yer alacak. Türkiye genelinde bütün kurumlara ve insanlara örnek olması için yola çıktık, hamdolsun bunun şu anda sevincini yaşıyoruz" dedi.
İslam dininin israfa karşı olduğunu hatırlatan Güçlü, orman yangınında kullanılan sıvıların doğru bir şekilde kullanımını öğrenerek, israfın önüne geçmeyi de öğrendiklerini ifade etti.
"Bütün halkın bu eğitimleri alması gerekiyor"
Eğitime katılan Antalya Cezaevi Arama Kurtarma Ekibinde yer alan infaz koruma memuru Onur Karay ise ekip olarak deprem bölgesinde görev yaptıktan sonra, orman yangını gönüllüsü olmak için eğitimlere katıldıklarını söyledi. Eğitimin önemine değinen Karay, "Depremde de çok fazla insana ihtiyaç vardı, orman yangınlarında da büyük olunca ihtiyaç oluyor. Bütün halkın bu eğitimleri alması gerekiyor. Bilinçli olup devletimizin her zaman yanında olmalıyız" diye konuştu.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Serhat Kalkınma Ajansı’nın 2026 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan "Bir Meslek Bir Umut" isimli teknik destek faaliyetinin sözleşmesi Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Nurullah Karaca ile Kars Denetimli Serbestlik Müdürü
Bursa’da Gemlik-Mudanya sahil yolu, Kurşunlu Mahallesi’nden itibaren meydana gelen heyelan sebebiyle trafiğe kapandı.Edinilen bilgilere göre, bölgede etkili olan yağışların ardından yamaçtan kopan toprak ve kaya parçaları yolu trafiğe kapadı. Güvenlik ger
Düzce Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi, Sürdürülebilirlik ve Yeşil Kampüs Topluluğu (DÜSÜYET) ile Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (DÜSTİBAM) katkılarıyla Beyköy’de fidan dikme etkinliği ile okullar yeşillendirdi.Düzce Ün
Aydın’da yarın öğlen saatlerinden sonra beklenen kuvvetli yağışlar için vatandaşlar uyarıldı.Meteoroloji’den yapılan açıklamada, "Aydın’da beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, yarın (01.04.2026 Çarşamba) öğle saatlerinden sonra il genelin
DÜZCE(İHA) – Dr. Meryem Seçen Yazıcı, otizmin bir hastalık olmadığını belirterek "Otizmi aslında beynin dünyayı işleme biçimindeki bir farklılık olarak tanımlayabiliriz" dedi.Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim
Bartın’da yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusu görüntülendi.Ulus ilçesi Hisar Köyü yolunda aracıyla seyreden bir kişi, yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusunu görüntüledi. Yiyecek ararken sürüden ayrıldığı tahmin edilen
Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonuç verdi. Geçtiğimiz yıl 31 yıl aradan sonra Marmaris’i tercih eden Avusturyalı turistler bu yıl da rotasını değiştirmedi.Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde Alman ve Avusturyalı turistlere yönel
Tarım ve Orman Bakanlığı, Karadeniz Bölgesi’nde artan yangın riskine karşı hava gücünü devreye alıyor. Amasya’nın Merzifon ilçesine konuşlandırılacak yangın söndürme helikopteriyle, özellikle Orta Karadeniz’de muhtemel orman yangınlarına hızlı müdahale he
Otobüste “Ücretsiz Ulaşım Kartı” Kavgası Kamerada
Avcılar Belediyesine yönelik soruşturmada 12 tutuklama
03Macaristan, aşırı sıcakların azalmasıyla birlikte acil enerji tasarrufu önlemlerini kaldırdı
04Erzurum'da Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı
05Erdemli'de Kur'an kursu öğrencileri piknikte buluştu
06Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek tutuklandı
07Uluslararası Filistin Konvoyu Şanlıurfa’da karşılandı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük