Sahil Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
03:20 İhanetin karşısında milletin zaferi 9. yılında: Aynı ruhla yeniden meydanla...03:05 Tekirdağ’da birçok noktada çıkan orman yangını havadan görüntülendi02:50 Siirt’te 15 Temmuz kortej yürüyüşü ve anma programı düzenlendi02:44 Çorum’da binlerce kişi 15 Temmuz şehitlerini andı: Ahmet Şafak türküleriyle...02:39 Ayvalık’ta çöp döküm sahasında yangın02:36 15 Temmuz’da Edremit’te birlik ve beraberlik mesajı02:10 Çanakkale’de çıkan orman yangınında yoğun rüzgar ve alevlerle mücadele deva...01:58 Burdur’da "15 Temmuz" kortej yürüyüşü ve anma programı01:54 Vali Toraman, Ayvacık ve Gelibolu ilçelerinde devam eden orman yangınlarını...01:53 Ardahan’da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri01:51 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü için yüzlerce vatandaş sokağa çıkt...01:40 Uşak’ta "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma programı01:39 Vatandaşlar 15 Temmuz’da tek yumruk oldu01:33 15 Temmuz’da Antalya’da akıl, bilim ve irade vurgusu01:30 Darbe girişiminde birlik ve beraberliğin sembolü olan selayı Diyanet İşleri...01:27 Karabük’te 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı01:27 Balıkesir’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü01:25 Muş’ta "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" etkinlikleri düzenlendi01:24 Şarköy’deki orman yangını havadan görüntülendi01:23 Edirne’de 15 Temmuz’un 9. yılında şehitler anıldı
Ekonomi 09 Haziran 2025 - 11:17 Yorum: 0

Ordu’da tarımda yeni dönem

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Kirazlimanı Yaşam Merkezi’nde hayata geçirdikleri topraksız bitki fabrikası ile topraklı tarıma göre yüzde 98 daha az su kullanıp, kısa sürede fazla verim elde ettiklerini ve merkezin...

Ordu’da tarımda yeni dönem

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Kirazlimanı Yaşam Merkezi’nde hayata geçirdikleri topraksız bitki fabrikası ile topraklı tarıma göre yüzde 98 daha az su kullanıp, kısa sürede fazla verim elde ettiklerini ve merkezin dünyadaki su kıtlığına karşı bir çözüm olduğunu söyledi.
Başkan Güler’in kararlı duruşu ile Ordu’nun Altınordu ilçesi Kirazlimanı Mahallesi sınırları içerisinde kumsal alanda bulunan gökdelenlerin yıkılması ile alana inşa edilen Kirazlimanı Yaşam Merkezi gelişmeye devam ediyor. Kütüphaneden parklara vatandaşların yararlanabileceği nice alanların bulunduğu merkezde tarıma da can veriliyor. Bu kapsamda merkezin altında inşa edilen geleceğin tarım modelini temsil eden Bitki Fabrikası’nda topraksız tarım (dikey tarım) ünitesi kuruldu. Bu ünitede toprak kullanılmadan kapalı ve hijyenik bir ortamda üretim yapılıyor.

"Daha ekonomik daha teknik ve sıhhi, su tüketimi yüzde 98 daha az"
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler burada yapılan çalışmalar ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Buradaki üretimin Ordu’da yepyeni bir saha oluştuğuna değinen Başkan Güler, "3 gökdelen inşaatının yıkılmasının ardından yapılan yaşam merkezinin altında bulunan bitki fabrikasındayız. Burada topraksız tarım yapıyoruz, diğer adıyla dikey tarım. Burada 4 bin 500 marul üretimi yapıyoruz. Topraklı tarımda 90 günde yapılacak işi biz burada 30 günde yapıyoruz. Bu üretimimiz ile sıfır ilaç ve sıfır gübre ile yüzde 98 daha az su kullanıyoruz. Dünyadaki su kıtlığına karşı bu üretim bir çözüm. Burası Ordu’da yepyeni bir saha oldu. Tarıma verdiğimiz ağırlık, modern gıda yönetimi ile ilgili çalışmalarımızı burada ispat etmiş oluyoruz. Bu yöntem daha ekonomik daha teknik ve aynı zamanda daha sıhhi" dedi.

Üretim nasıl yapılıyor?
Merkezde toprak kullanılmadan, kapalı ve hijyenik bir ortamda üretim yapılıyor. Açık arazide 90 günde yetişen marul, burada sadece 30 günde hasat ediliyor. Gün sayısı zamanla 15 güne düşürülmesi hedefleniyor. Kapalı sistem üretim sayesinde bitkilere yukarıdan ilaç veya gübre verilmediği için ürünlerde ne pestisit (tarım ilacı) kalıntısı ne de nitrat kalıntısı bulunuyor. Ayrıca bu yöntemle, geleneksel tarıma göre yüzde 98 daha az su kullanılıyor. Bu kuraklık ve su kaynaklarının azalması gibi ciddi risklere karşı önemli bir adım oluşturuyor. Sadece 100 metrekarelik bir alanda yılda yaklaşık 300 bin adet sebze üretilebiliyor ve tüm süreç tam otomasyonlu şekilde işliyor.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber