MENÜ

İnegöl Belediyesi’nden tarihi adım

İnegöl Belediyesi, daha önce gerçekleştirdiği yüzey, saha araştırmaları ve gastronomi alanındaki projeleriyle adından söz ettirirken şimdi de Şehir Araştırmaları Merkezi’nin ilk etkinliği olan ’Halk Bilim Çalıştayı’nı hayata geçirerek şehir...

Yayınlanma: 23 Şubat 2025 15:58 Güncelleme: 05 Eylül 2025 03:32
İnegöl Belediyesi’nden tarihi adım

İnegöl Belediyesi, daha önce gerçekleştirdiği yüzey, saha araştırmaları ve gastronomi alanındaki projeleriyle adından söz ettirirken şimdi de Şehir Araştırmaları Merkezi’nin ilk etkinliği olan ’Halk Bilim Çalıştayı’nı hayata geçirerek şehir kültürüne dair önemli tartışmalara ev sahipliği yaptı.
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, göreve geldiği günden bu yana şehrin tarihi ve kültürel mirasını yeniden gün yüzüne çıkarmak için önemli projelere imza atıyor. Şehrin geçmişini ve geleneklerini koruma amacıyla çeşitli alanlarda yürütülen çalışmalar her geçen gün daha geniş bir yelpazeye yayılarak bu kez de Halk Bilim Çalıştayı ile farklı konular ele alınarak İnegöl’de kentlilik bilinci oluşturma ve şehrin kültürel miraslarını gün yüzüne çıkartma adına uzman isimlerin fikir, görüş ve önerileri alındı.
Kısa süre önce kurulan ve şehir kültürünü derinlemesine incelemeyi amaçlayan İnegöl Belediyesi Şehir Araştırmaları Merkezi, ilk olarak Halk Bilim Çalıştayı’nı düzenledi. Çalıştayda; Kentlilik Bilinci - Kent Estetiği, Kırsal Yaşam - Saha Araştırmaları, Gastronomi - Mutfak ve Halk Sanatları - Somut Olmayan Kültürel Miras başlıkları ele alınarak 4 oturum ve 8 masada şehrin kültürel mirasına dair derinlemesine araştırmalar yapıldı.
Halk Bilim Çalıştayı’na İnegöl Kaymakamı Eren Arslan, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Bursa İl Kültür Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer başta olmak üzere İnegöl’ün çeşitli STK Başkanları ile; Bursa, Yalova, Balıkesir, Ardahan, Giresun ve Konya’dan alanında uzman akademisyenler, saha araştırmacıları, meslek ustaları, koleksiyonerler, sanatçılar, halk bilimciler, eğitimci yazarlar, mühendisler ve mimarların katılımıyla gerçekleştirildi. Çalıştayda 71 katılımcıyla unutulmaya yüz tutmuş geleneklerin yeniden canlandırılması hedeflenirken, konular üzerinde fikir ve öneriler ortaya sunuldu.
İnegöl Oylat Kaplıcalarında gün boyu süren Halk Bilim Çalıştayı’nda İnegöl lezzetlerinin bir araya toplandığı Gastro İnegöl Markası altındaki İnegöl’ün köklü tarihindeki lezzetli yemek çeşitleri bir masada sergilendi. Aynı zamanda İnegöl Belediyesi Halk Dansları Topluluğu ekipleri de İnegöl’e ait yöresel müzikler eşliğindeki gösteri katılımcılardan tam not aldı.
İnegöl Halk Bilim Çalıştayı Ardahan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Halk Bilimci Prof. Dr. Bülent Kurtişoğlu moderatörlüğünde yapıldı. Kurtişoğlu katılımcılara yaptığı konuşmada, ‘’Kültürel mirasımızın önemli unsurlarından biri olan halk bilimi alanında bilgi alışverişinde bulunmak, yeni bakış açılarını geliştirmek, ortak çalışmaların temelini atmak için bir araya geldik. Halk bilimi yalnızca geçmişi inceleyen bir disiplin değil aynı zamanda toplumların kimlik inşasında kritik rol oynayan bir alandır. Geleneklerimiz, inançlarımız, dilimiz, müziğimiz, ve sanatımız kısaca tüm kültürel değerlerimiz bizi biz yapan temel unsurlarımızdır’’ dedi.
Bursa İl Kültür Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer de kürsüye çıkarak burada bir konuşma yaptı. Özer, Kültür Turizm Müdürlüğü destekleriyle İnegöl Belediyesi’nin çalışmalarına verdikleri destekleri iletirken aynı zamanda yapılan Halk Bilim Çalıştayı’nın unutulmaya yüz tutmuş geleneklerin gelecek nesillere aktarılması için önemli bir adım olduğunu vurguladı. Dr. Kamil Özer konuşmasında ‘’Kültürel miras, somut olmayan kültürel miras ve halk bilimi bir toplumun bütün ana değerlerini taşıyan, bizim için de o taşıyan değerleri geçmişten günümüze sahip çıkarak gelecek nesillere aktarmak gibi çok ciddi bir sorumluluğumuz var. Bakanlığımız öncülüğünde gerekli çalışmaları yapıyor ve destekler sağlıyoruz. İnegöl Belediyesi de bu çalışmalara her geçen gün verdiği desteklerle çalışmalarını yürütüyor’’ diye konuştu.
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban yaptığı konuşmada; insana ve geleceğe yatırım mottosuyla şehrin gelenek ve görenekleri yeni nesillere aktarılması adına önemli bir çalışma olduğunu belirterek ‘’İnegöl üzeri örtülmüş bir hazine biz de bu hazineyi gün yüzüne çıkartmak istiyor ve çalışmalar yapıyoruz’’ dedi. Başkan Taban konuşmasında,’’ Belediyecilik dediğimizde ilk akla gelen aslında şehirleşme ve şehirleşme adına yapılması gereken çalışmalar gibi algılanıyor. Ancak bizler çalışmalarımızı özellikle ‘’insana ve geleceğe yatırım’’ olarak derlemeye gayret edip çalıştık. Halk Bilim Çalıştayı’da bu çalışmaların bir tezahürüdür. Gün boyunca çok kıymetli çalışmalar yapıldı. Uzaktan ve yakından gelen çok kıymetli misafirlerimiz var. Hepsinin ayaklarına sağlık. Bu masalarda önemli istişareler yapıldı ve bunlar kayıtlara geçirildi. Alınan kayıtlar da raporlandıktan sonra biz de buradan kendimize yol haritası çıkartmış olacağız. Bu konuda bizlere rehberlik eden tüm herkese çok teşekkür ediyorum. İnegöl köklü tarihi olan bir şehir. Biz de ortak aklı benimsiyoruz. Birlikten kuvvet doğar düşüncesiyle başta çalışma arkadaşlarımız olmak üzere doğacak her türlü fırsatı, imkanı her gün arıyoruz ve yenilikçi bir anlayışla yolumuza devam ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde Şehir Araştırmaları Merkezi’ni hayat geçirdik. Geçmişte yapılan çalışmaların da üzerine yenilerini ekleyerek şehrimizin derinliklerine inmek istiyoruz. Geçmişte yapılmış olan çalışmaların çok değerli olduğunu, bunların yeniden gün yüzüne çıkartılarak buralardan istifade edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Burada bir hazine var, hazinenin üstü örtülmüş durumda. Biz de inşallah bunları yeniden akademisyenlerimiz, bu konuda söz sahibi olan hocalarımız, sanatçı, uzman ve bilirkişilerimiz ile üzerinden geçerek yeni fırsatlar oluşturmak istiyoruz. Çalıştay sonrası da benzeri çalışmalarımız devam edecek. Panel, forum, zirve, sempozyum gibi çalışmalar yürüteceğiz. İnşallah bu yıl içerisinde bir de sempozyum yapmak istiyoruz. İnegöl için hep birlikte güzel işler yapacağımıza eminim. Çalışmalarımız hayırlı olsun’’ şeklinde konuştu.
Son olarak konuşma yapan İnegöl Kaymakamı Eren Arslan ise, ‘’Şehirlerimiz imar ederken, bunları korumalıyız bu bilgi birikimi sağlık bir şekilde kullanmalıyız. Bilginin çok hızlı üretildiği ve tüketildiği bir çağdayız. Her şeyin dijital mecralarda var olmaya başladığı bir dönemdeyiz. Bunları da göz önünde bulundurarak bizi geçmişten bugüne taşıyan bu bilgi birikimi, bu değerleri sağlıklı bir şekilde ortaya koymalıyız. Bunların tabi bir bilinç anlamında korunması diğer taraftan da ülke ekonomisine, şehir ekonomisine katma değer oluşturması anlamında doğru yol ve yöntemleri bilimsel değerlendirmeler ve yol göstericiliği ışığında kullanmamız lazım. Belediye Başkanımız ve ekibini bu önemli buluşma için tebrik ediyorum’’ dedi.
Konuşmalar sonrası 8 masadan çıkan öneriler ekrana yansıtılarak tek tek okundu. Katılımcıların soru, görüş ve önerileri de alındı. Aynı zamanda kayıt altına alınan Halk Bilim Çalıştayı’ndaki tüm öneriler raporlanarak İnegöl Belediyesi’ne teslim edilecek. İnegöl Belediyesi de bu bilgiler doğrultusunda başta ‘’kentlilik bilinci’’ olmak üzere unutulmaya yüz tutmuş tüm gelenek ve göreneklerin gün yüzüne çıkartılması için çalışmalarına hızla devam edecek.

İnegöl Belediyesi’nden tarihi adımİnegöl Belediyesi’nden tarihi adım
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Koruma altındaki çocuğun şoförlük hayali vatmanlıkla taçlandı

Koruma altındaki çocuğun şoförlük hayali vatmanlıkla taçlandı

Samsun’da bakanlık himayesinde koruma altında bulunan bir çocuğun şoförlük hayali, tramvayda yaptığı vatmanlık ile taçlandırıldı.Çocukların Akademik Başarılarının Artırılması Eylem Planı kapsamında yürütülen "Hayalimdeki Meslek" projesi ile anlamlı bir et

Düzce’nin 63 mahallesinde çalışma yürütülüyor

Düzce’nin 63 mahallesinde çalışma yürütülüyor

Düzce Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, şehrin imarı noktasında rutin saha çalışmalarına devam ediyor. Müdürlüğe bağlı ekipler, yapılan planlama çerçevesinde 63 mahalle genelinde yol yapım, tamirat ve asfalt serimi başta olmak üzere birçok çalışmayı aynı a

Edirne’de huzurevi sakinlerinden el emeği göz nuru sergi

Edirne’de huzurevi sakinlerinden el emeği göz nuru sergi

Edirne’de el sanatları öğrenen huzurevi sakinleri, ortaya çıkardıkları el emeği göz nuru ürünlerini sergiledi.Yaşlılar Haftası dolayısıyla Merkez ve Uzunköprü ilçesindeki huzurevinde kalan yaşlıların ahşap boyama, takı tasarımı, örgü, çeşitli süsler ve ge

Canik Belediyesi’nden aile ekonomisine katkı: Atıklar kazanca dönüşüyor

Canik Belediyesi’nden aile ekonomisine katkı: Atıklar kazanca dönüşüyor

Samsun Canik Belediyesi, Canik Sıfır Atık Marketi ve Canik Mobil Sıfır Atık Aracı’yla aile ekonomisine destek oluyor.Canik Belediyesi sıfır atığa yönelik projeleriyle hem doğa ve çevre konusunda farkındalık oluşturuyor, hem de aile bütçesine katkı sağlama

Feke’de yaşam alanlarına bahar düzenlemesi

Feke’de yaşam alanlarına bahar düzenlemesi

Adana’nın Feke ilçesinde belediye ekipleri, baharın gelmesiyle birlikte temizlik, bakım ve yenileme çalışmalarını hızlandırdı.Feke Belediye Başkanı Cömert Özen’in talimatlarıyla başlatılan çalışmalar kapsamında ilçe genelinde birçok alanda düzenleme yapıl

Kapadokya 3 günlük bayram tatilinde 57 bin 988 ziyaretçiyi ağırladı

Kapadokya 3 günlük bayram tatilinde 57 bin 988 ziyaretçiyi ağırladı

UNESCO Dünya Doğal ve Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Kapadokya bölgesindeki müze ve ören yerleri, 3 günlük bayram tatilinde toplam 57 bin 988 ziyaretçiyi ağırladı.Nevşehir’de peribacaları, kayadan oyma kiliseleri, yeraltı şehirleri ve tarihi yaşam al

Manisa’da şifalı suyun yanına dev mesire alanı geliyor

Manisa’da şifalı suyun yanına dev mesire alanı geliyor

Manisa’nın Yunusemre ilçesine bağlı Yuntdağı bölgesindeki Demirci Mahallesi’nde bulunan ve halk arasında ’Yaralı Pınar’ olarak bilinen şifalı su kaynağının bulunduğu alanda kurulacak ’Demirciköy Şifalı Su Konaklamasız Orman Parkı’ için yer teslimi yapılar

Türkiye’nin bir ucundan diğerine 40 yıllık vefa

Türkiye’nin bir ucundan diğerine 40 yıllık vefa

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde 1980-1985 yılları arasında görev yapan emekli okul müdürü Kazım Germiyanoğlu, bayram ziyareti için bulunduğu Manisa’nın Gördes ilçesindeki baba ocağında, kırk yıl öncesine dayanan kadim dostunu ağırladı.Manisa’nın Gördes ilçes

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 04:52
Güneş 06:15
Öğle 12:38
İkindi 16:07
Akşam 18:51
Yatsı 20:07

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
64
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
60
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
60
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
52
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
43
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
43
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
35
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
33
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
33
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
31
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
30
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
30
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
25
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
25
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
24
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
17