Alanya’nın bin yıllık kültürel mirası ’ipek’, Alanya Belediyesi’nin dokuma tezgahlarında yeniden hayata döndürülerek bir Alanya markası olma yolunda ilerlemeye başladı.Kaybolmaya yüz tutan kültürel değerleri yeniden canlandırarak gelec...
Alanya’nın bin yıllık kültürel mirası ’ipek’, Alanya Belediyesi’nin dokuma tezgahlarında yeniden hayata döndürülerek bir Alanya markası olma yolunda ilerlemeye başladı.
Kaybolmaya yüz tutan kültürel değerleri yeniden canlandırarak gelecek kuşaklara aktarmak için Alanya Belediyesi’nin başlattığı sosyal projeler kapsamında, Alanya’nın kültürel değerleri tekrar gün yüzüne çıkartılıyor.
İpekle muz lifi buluştu ve yeni kumaş elde edildi
“Dut Ağacından Dokuma Tezgahına İpek ve İpek Kozası” adlı projeyle ipek dokumacılığının korunması, geliştirilmesi ve tanıtılması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, Alanya Güğül ipeği, muz lifi ip ile buluşturularak yeni bir kumaş elde edildi. İlk etapta 4,5 metre dokunan kumaşın üretimini arttırmak için çalışmalara hız verildi.
Alanya Kalesi’nde yer alan Belediye Kemal Atlı Kültür Evi’nde, Belediye personeli tarafından geleneksel dokuma tezgahında muz lifi ve güğül ipek karışımıyla dokunan kumaşlardan dikilen gömlekler, 19. Alanya Uluslararası Caz Festivali’nin basın toplantısında ilk kez Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Başkan Yardımcısı Murat Levent Koçak ve Başkan Danışmanı Abdurrahman Açıkalın tarafından giyilmişti.
Geleneksel yöntemlerle dokunan kumaşların ve bu kumaşlardan üretilen ürünlerin daha değerli olduğunu belirten Belediye Başkan Yardımcısı Koçak, bu mirasın yaygınlaştırılması ve dokumaların çoğaltılması için yeni projeler hazırlayacaklarını kaydetti.
Alanya ipeği 3 farklı şekilde dokunuyor
Alanya ipeği, Çiğ, Bitişik ve Güğül Dokuma olmak üzere 3 farklı şekilde dokunuyor. Yatak ve salon takımları, çeyizlikler çiğ dokuma ipekten yapılırken; gecelikler, iç giyimler, gömlek ve mendil gibi daha yumuşak olan eşyalar bitişik dokumadan yapılıyor. Belediyenin yeni dokuttuğu güğül ipek ise sabun rendesiyle kaynatılarak pamuk gibi yumuşatılıp, kirmende eğirilerek elde ediliyor. İpler, zaman zaman ceviz kabuğundan elde edilen doğal renklerin yanı sıra istenilen renklere boyanarak çeşitli eşyalar dokunuyor. Turuncu ve yeşil renklerde dokunan Trablus bel kuşağı ve fularlar yine güğül ipekten yapılıyor.
“İpek ve muz lifini tek kumaşta buluşturmayı başardık”
Başkan Yardımcısı Murat Levent Koçak, yeni dokunan kumaşı incelerken yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Kültür Müdürlüğümüz Alanyamızın kaybolan değerlerini yeniden gün ışığına çıkarmak için bazı çalışmalar yapıyor. Caz Festivali’nde üzerimize giydiğimiz kıyafetlerle ilgili çok fazla miktarda geriye dönüş aldık. Muz lifinden tasarlanmış bir kıyafetti o. Sandıklarda kalmış eski Alanya ipeklerini yeniden hatırlatmak yeniden gün yüzüne çıkarmak için Kültür Müdürlüğümüz bünyesinde çalışma başlattı. Bununla ilgili yeni bir kumaş dokumayı başardık. Önümüzdeki günlerde seri imalata geçip bunu değerlendirip ülkemizde yeniden gündeme getirmek, satış ve pazarlaması yönünde mesafe almak istiyoruz. Bununla birlikte diğer çalışmalar da devam ediyor. Çok yakın gelecekte bu konuyla ilgili üçüncü bir kumaşla da haklımızın karşısında olmayı hedefliyoruz. Emeği geçen mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı eylül ayı enflasyonunun yüzde 1,84 olarak gerçekleşmesiyle 2026'nın ikinci yarısındaki üç aylık enflasyon da belli oldu. Temmuz, ağustos ve eylül aylarındaki fiyat artışlarının bileşik hesabına göre üç aylık
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) eylül ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi verileri, aylık enflasyonun yüzde 1,84, yıllık enflasyonun ise yüzde 29,73 olduğunu ortaya koydu. Fiyat hareketlerinin ürün bazındaki dağılımında ise eğitim kalemlerindeki artı
TÜİK'in verilerine göre enflasyon eylül'de aylık bazda yüzde 1,84 oldu, yıllık bazda ise yüzde 29,73 kayıtlara geçti. TÜFE'deki değişim 2026 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,84 artış, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 24,32 artış, bir
Döviz piyasalarında yeni haftanın ilk işlem gününde doların güçlü görünümü öne çıkıyor. ABD'den gelen zayıf istihdam verilerine rağmen dolar endeksi 102 seviyesinin üzerinde tutunurken, euro Fransa'daki siyasi belirsizliklerin de etkisiyle dolar karşısınd
Eylül ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri bugün açıklanacak. TÜİK'in takvimine göre eylül enflasyonu saat 10.00'da kamuoyuna duyurulacak. Ağustos ayında TÜFE aylık yüzde 1,84 artarken yıllık enflasyon yüzde 31,51 olarak gerçekleşmişti. TÜ
İklim değişikliğinin etkileri tarım alanlarında hissedilirken, aşırı sıcaklar, kuraklık ve seller nedeniyle yaşanan üretim kayıpları gıda fiyatlarını da yukarı çekiyor. Tarladan sofraya uzanan süreçte üretimdeki düşüşün yanı sıra enerji ve taşıma maliyet
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), finansal istikrarı desteklemek amacıyla cep telefonu kredilerindeki vade sınırlarını yeniden düzenlerken, kredi kartlarında dönem borcunun yüzde 40’ının asgari olarak ödenmesini zorunlu kılan limit eşiğini
Uluslararası Esnaf Birliği (UEB) Batman İl Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, Türkiye'de sanayi alanlarında yaşanan ara eleman ihtiyacına, meslek liselerine yönelik toplumsal ön yargılara ve mesleki eğitim alan gençlerin istihdam imkanlarına ilişkin İLKHA muha
Antalya'da hafif ticari araç uçuruma devrildi: 2 ölü, 4 yaralı
Hindistan'da serbest bırakılan Hamam Böceği Partisi liderlerine "barışı ihlal etmeme" şartı
03Kayseri'de 17 yaşındaki ehliyetsiz sürücüye 335 bin lira ceza
04Fon tasfiye teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak
05Kabine'nin önceliği fon mağduriyetleri ve Terörsüz Türkiye süreci
06Ankara'da uyuşturucu operasyonları: 43 şüpheli tutuklandı
07Gazze'de aralarında bir çocuğun da bulunduğu 5 Filistinli daha şehit edildi
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Corendon Alanyaspor
Kocaeli̇spor
Arca Çorum Fk
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Göztepe A.ş.
Eyüpspor