MENÜ

İshak Paşa, vefatının 538. yılında rahmetle anıldı

Osmanlı’nın devlet aklını temsil eden büyük vezirlerinden ve İnegöl’ün simgelerinden biri olan İshak Paşa, vefatının 538. yılında dualar, ilim ve vefa ile anıldı. İnegöl Belediyesi öncülüğünde düzenlenen anma programı, hem tarih bilincini t...

Yayınlanma: 23 Mayıs 2025 14:26 Güncelleme: 26 Ağustos 2025 11:38
İshak Paşa, vefatının 538. yılında rahmetle anıldı

Osmanlı’nın devlet aklını temsil eden büyük vezirlerinden ve İnegöl’ün simgelerinden biri olan İshak Paşa, vefatının 538. yılında dualar, ilim ve vefa ile anıldı. İnegöl Belediyesi öncülüğünde düzenlenen anma programı, hem tarih bilincini tazeledi hem de geçmişe olan sadakatin en güzel örneklerinden biri olarak hafızalara kazındı.
İnegöl Belediyesi’nin organize ettiği İshak Paşa’nın vefatının 538. yılını anma programı sadece bir anma töreni değil, tarihine sahip çıkan bir milletin onurlu duruşunun ifadesi oldu. İshak Paşa, sadece Osmanlı’nın değil İnegöl’ün hafızasında da derin izler bırakmış bir isim olarak hafızlarda yer ediniyor. Anadolu Beylerbeyliği’nden Vezir-i Azamlığa, İstanbul’un fethinden Selanik Valiliği’ne kadar birçok önemli görevde bulunan İshak Paşa, memleketine olan sevgisini inşa ettiği külliye ve hayır eserleriyle göstermişti. Onun adını taşıyan külliye bugün hâlâ dimdik ayakta ve bir medeniyetin temsilcisi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.
İshak Paşa’nın vefatının 538.yılını anma programı İnegöl Kent Müzesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panel ile başladı. Alanında saygın iki akademisyen; Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil ve Prof. Dr. Musa Şahin, İshak Paşa’nın hayatını, Osmanlı siyasetindeki yerini ve yönetim anlayışını anlattı. Prof. Dr. Şimşirgil, "İshak Paşa sadece bir devlet adamı değil, aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet döneminin stratejik aklını temsil eden, İstanbul’un fethinde önemli rol oynayan bir şahsiyettir. İnegöl gibi bir şehirde doğmuş ve bu şehre kendi servetiyle külliye kazandırmış bir büyüğümüzdür" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Musa Şahin ise İshak Paşa’nın siyaset felsefesi ve yönetişim anlayışını ele aldı. Şahin, "İshak Paşa’nın eserlerinde adalet, halk yararı ve sürdürülebilir kalkınmanın izleri net biçimde görülür. O, sadece bugünü değil, geleceği de inşa eden bir akıldır" dedi.
Panel sonunda AK Parti Bursa Milletvekili Ayhan Salman ve İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban akademisyenlere teşekkür hediyesinde bulundular.
Panelin ardından cuma namazı sonrası İshak Paşa Külliyesi’nde düzenlenen manevi törende Kur’an-ı Kerim tilavetleri okundu, tarihi İnegöl Mehteri marşlarıyla yürekleri titretti. Programda AK Parti Bursa Milletvekili Ayhan Salman, İnegöl Kaymakamı Eren Arslan, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, siyasi parti temsilcileri, STK’ların başkan ve yöneticileri, meclis üyeleri, Akademisyenler ve İnegöllü vatandaşlar katıldı. Katılımcılar, hem dua etti hem de İshak Paşa’nın vakfiyesinde yer alan gelenek doğrultusunda yapılan ikramlarla bu anlamlı buluşmayı taçlandırdı. Ayrıca Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil burada da coşkulu kalabalığa İshak Paşa ile ilgili bilgiler vererek günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.
İshak Paşa’nın vefatının 538. yılını anma programında konuşma yapan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, "İshak Paşa’nın vefatının 538. Yıldönümünü anıyoruz. 3 yıldır anma programları gerçekleştiriyoruz. Bizden önce de gerçekleştirildiyse de Allah razı olsun. Burada İshak Paşa’nın nasıl bir devlet adamı olduğu, nasıl Allah yolunda bir insan olduğunu gördükten ve öğrendikten sonra buradan geçişim ve kendisine bakışım değişti. Böylesine önemli bir kişi bizim topraklarımızda meftun. Peygamber efendimizin (s.av) sözlerine mazhar olmuş bir insan. İşte burada yatıyor. Bizde onun hemşerileriyiz, evlatlarıyız, torunlarıyız. Bundan dolayı da çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. İnşallah biz de onlara yakışır birer nesil, birer yöneticiler oluruz. İnşallah sorumluluğunu bile, bu emaneti en güzel şekilde taşıyan, en güzel şekilde gelecek nesillere aktaranlardan oluruz" dedi.
Geçmişte büyüklerin önemli ve güzel yatırımlar yaptığını, günümüzde de vatandaşlarımızın destekleriyle üzerine koyarak daha da güzel eserleri ortaya çıkartmak istediklerini belirten Başkan Alper Taban, "Geçmişimiz çok güzel hizmetler ve işler yapmış. Özellikle İslamiyet’in yayılması noktasında çok büyük emekler vermişler. Tabi biz de artık kendimizi keşfetmenin zamanı gelmedi mi diyorum. Onun için ecdadımızdan, büyüklerimizden güç alıyorum. İnşallah güzel eserler yapmak bizlere de nasip olsun. İnşallah İnegölümüz de kıymetli hemşerilerimizin desteği ile onların katkıları ile güzel işler yapacağız" dedi.
Konuşmasının sonunda yaptıkları yatırımlarla gençlerin geleceklerine şekil vermesine imkan sağladıklarını belirten Başkan Alper Taban, "Şehircilik anlamında güzel şeyler yapılacak ama özellikle iyi insan yetiştirmek, İslam’a hizmet edecek insanlar yetiştirme noktasında da kitaphanelerimiz çoğaltmaya çalışıyoruz. İnsanımız, gencimiz ilim irfan sahibi olsun. Onlar da vakti saati geldiğinde güzel hizmetler yapsın. Bu topraklardan güzel insanlar çıkmış. İnşallah biz de hep güzel nesiller yetiştirmek için çabalayalım hem de onları hayırla yâd edelim. Allah hepsinden razı olsun. Turgut Alp’imiz var, İshak Paşa’mız var, Baykoca’mız var, Sungur Paşa’mız var, pek çok Alplerimiz var. Hepsinden Allah razı olsun. Kim taş üstüne taş koymuşsa, Allah yolunda ilerlemişse hepsinden Allah razı olsun. İshak Paşamızın ve tüm geçmişimizin ruhu şad olsun" diye konuştu.
Anma programında kürsüye çıkarak selamlama konuşması yapan AK Parti Bursa Milletvekili Ayhan Salman binlerce yıllık geçmişiyle önemli tarihe sahip olan ülkemizin değerlerini gençlere aktarılması adına bu programların önemli olduğunu vurgulayarak şu ifadelere yer verdi;
"Mübarek Cuma gününde güzel bir vesileyle bir arada olmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. İshak Paşamız olmak üzere tüm ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyorum. Akademisyenlerimiz meseleyi ilmi ve tarihi açıdan özetledi. Çocukluğumuzun geçtiği bu özel mekânları, tarihi ve ilim anlamında gün yüzüne çıkartmak adına güzel programlar icra ediliyor. Belediye Başkanımız Alper Taban’a böyle üzel programlar için teşekkür ediyorum. Tarihi bilmiyorsanız, tarihi kaleme almanız mümkün değil. Dolayısıyla bizim tarihimizi de öğrenmemiz, geleneklerimizi de bilmemiz lazım. Geleneğinizi bilirseniz geleceğinizi oluşturuyorsunuz. Bu topraklarda binlerce yıllık geçmişimiz, değerlerimiz ve şahsiyetlerimiz var. Çağ kapatıp çağ açmış ve Peygamber efendimizin müjdesine mazhar olmuş Fatih Sultan Mehmet Han’ın komutanlarından biri olan İshak Paşa’nın bizim hemşerimiz olması bizleri çok mutlu ediyor. İnegöl’de bu güzel eseri yapmış ve burada metfun olmuş olması şehrimizin manevi değerlerini bir kez daha ortaya çıkartıyor. Tarihimizi gençlerimize daha çok anlatmamız gerekiyor. Bu tür programlar da özellikle gençlerimize aktarılması adına önem taşıyor. Bu şuurda inşallah önümüzdeki süreçte çok daha güzel bir gençlik yapılanması ve organizasyonuyla ecdadımız gibi bizler de yaşadığımız dünyayı daha adil bir dünya haline getirebilmek adına canla başla çalışmaya devam edeceğiz."
Son olarak kürsüye çıkarak günün anlamına ilişkin konuşma yapan İnegöl Kaymakamı Eren Arslan ise, bu güzel organizasyonla tarihi gelecek nesillere aktarmanın bir fırsat olduğunu belirtirken Belediye Başkanı Alper Taban’a teşekkürlerini iletti. Kaymakam Arslan konuşmasında, "Bu ulu çınarların gölgesinde otururken gördüğümüz eserler bizlere her şeyi anlatıyor, aynı zamanda da ödev veriyor. Gelecek nesillere yeni eserler oluşturmak hepimizin görevi. Bu doğrultuda hep birlikte çalışmalar yapıyoruz. İshak Paşa’nın vefatının 538.yılında tüm ecdadımızı saygı ve minnetle anıyorum" dedi.

İshak Paşa, vefatının 538. yılında rahmetle anıldıİshak Paşa, vefatının 538. yılında rahmetle anıldı
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Aydın’a kuvvetli yağış uyarısı

Aydın’a kuvvetli yağış uyarısı

Aydın’da yarın öğlen saatlerinden sonra beklenen kuvvetli yağışlar için vatandaşlar uyarıldı.Meteoroloji’den yapılan açıklamada, "Aydın’da beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, yarın (01.04.2026 Çarşamba) öğle saatlerinden sonra il genelin

Otizm bir hastalık değil: doğru destekle hayat değişiyor

Otizm bir hastalık değil: doğru destekle hayat değişiyor

DÜZCE(İHA) – Dr. Meryem Seçen Yazıcı, otizmin bir hastalık olmadığını belirterek "Otizmi aslında beynin dünyayı işleme biçimindeki bir farklılık olarak tanımlayabiliriz" dedi.Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim

Yolunu şaşıran karaca yerleşim yerinde görüntülendi

Yolunu şaşıran karaca yerleşim yerinde görüntülendi

Bartın’da yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusu görüntülendi.Ulus ilçesi Hisar Köyü yolunda aracıyla seyreden bir kişi, yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusunu görüntüledi. Yiyecek ararken sürüden ayrıldığı tahmin edilen

Avusturyalı turistler, Marmaris’i tercih etti

Avusturyalı turistler, Marmaris’i tercih etti

Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonuç verdi. Geçtiğimiz yıl 31 yıl aradan sonra Marmaris’i tercih eden Avusturyalı turistler bu yıl da rotasını değiştirmedi.Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde Alman ve Avusturyalı turistlere yönel

Karadeniz’e helikopterli yangın önlemi

Karadeniz’e helikopterli yangın önlemi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Karadeniz Bölgesi’nde artan yangın riskine karşı hava gücünü devreye alıyor. Amasya’nın Merzifon ilçesine konuşlandırılacak yangın söndürme helikopteriyle, özellikle Orta Karadeniz’de muhtemel orman yangınlarına hızlı müdahale he

Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde Sincan’da öğrencilere çevre eğitimi

Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde Sincan’da öğrencilere çevre eğitimi

30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde, Ankara Sincan Belediyesi ev sahipliğinde öğrencilere çevre eğitimi, sürdürülebilir yaşam ve geri dönüşüm konularında eğitim verildi.Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen 30 Mart Uluslararası Sıfı

Kene kabusu geri geldi, yağışlardan dolayı bu sene popülasyon daha fazla olabilir

Kene kabusu geri geldi, yağışlardan dolayı bu sene popülasyon daha fazla olabilir

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, kış ve sonbahar aylarında etkili olan yoğun yağışların ardından bahar aylarına girilmesiyle birlikte kene popülasyonunda artış yaşanabileceğini söyleyerek, özellikle Kırım-Ko

Mersin’deki heyelan bölgesi havadan görüntülendi

Mersin’deki heyelan bölgesi havadan görüntülendi

Mersin’in en önemli yaylaları arasında yer alan Fındıkpınarı’ndaki yoğun yağış sonrası meydana gelen heyelandaki hasarın boyutu havadan görüntülenirken, 25’i ağır hasarlı yaklaşık 100 hanenin zarar gördüğü bölgedeki hasar tespit çalışmalarının sürdüğü bil

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
74
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
70
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
66
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
59
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
52
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
51
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
48
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
40
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
34
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
32
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
29
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
29
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
28
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
27
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
24