MENÜ

İzmirli 3 girişimcinin ilham veren "ihracat" hikayesi

İzmirli 3 firma, İzmir Ticaret Odası’nın ihracat konusunda sağladığı desteklerden faydalanıp Almanya’dan Rusya’ya, Amerika Birleşik Devletleri’nden Kanada’ya uzanarak, birbirinden farklı pazarlara açıldı. Aile işletmesinde ikinci nesil olar...

Yayınlanma: 07 Nisan 2025 08:42 Güncelleme: 30 Ağustos 2025 20:30
İzmirli 3 girişimcinin ilham veren "ihracat" hikayesi

İzmirli 3 firma, İzmir Ticaret Odası’nın ihracat konusunda sağladığı desteklerden faydalanıp Almanya’dan Rusya’ya, Amerika Birleşik Devletleri’nden Kanada’ya uzanarak, birbirinden farklı pazarlara açıldı. Aile işletmesinde ikinci nesil olarak çalışan Şule Karapınar Avcu, dostluklarını iş ortaklığına taşıyan kadın girişimciler Aslı Şakran Yalın ve Nuriye Uzun ile tasarladığı mobilyalarla e-ticaretin zirvesinde olan Emre Berber sıfırdan başladıkları ihracat yolculuğunu anlattı.
İzmir Ticaret Odası, ihracat potansiyeli düşük veya düzensiz olan üyelerin uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmak ve ihracat yapmayan üyeleri ihracata başlatmak için T.C. Ticaret Bakanlığı ve TOBB arasında 2018 yılında imzalanan protokol kapsamında İhracat Destek Ofisi projesini hayata geçirdi. İhracat Destek Ofisi, bire bir danışmalığın yanı sıra düzenlediği online ve fiziki eğitimlerle 8 binin üzerinde katılımcıya ulaştı.

Özgener: "Üyelerimizin başarıları, en büyük motivasyonumuz"
İzmir’in 2024 yılında 16,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, 4,3 milyar dolarlık dış ticaret fazlası vererek ülke ekonomisine önemli bir katkı sağladığını vurgulayan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, "Oda olarak daha önce hiç ihracat yapmamış, ya da ihracatta istediği noktaya ulaşamamış üyelerimize destek olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Gerek verdiğimiz eğitimler ve düzenlediğimiz toplantılar, gerek Ticaret Bakanlığımızın desteklediği UR-GE Projelerimizle, üyelerimizin farklı pazarlara adım atması için çalışıyoruz. Üyelerimizin başarıları bu yoldaki en büyük motivasyon kaynağımız. Bu başarı hikayelerinin, yola yeni çıkan üyelerimize ilham vermesini diliyoruz" dedi.

"İhracat kapasitemizi dijitalleşme ile artırabiliriz"
İhracatın gelişmesi için geleneksel güçlü sektörlerin yanı sıra, teknoloji ve inovasyona daha fazla yatırım yapmaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Özgener sözlerine şöyle devam etti: "Özellikle ileri teknoloji içeren ürünlerin üretimine ve ihracatına odaklanmak, uluslararası pazarda rekabet avantajımızı artıracaktır. Geliştirilmesi gereken diğer konu ise dijitalleşme. KOBİ’ler için dijital dönüşüm, rekabetçi kalabilmenin temel şartı. Üretimden pazarlamaya tüm iş süreçlerinde dijitalleşmeye öncelik verilmesi gerekiyor. Bu noktada e-ihracatın önemine ayrıca temas etmek istiyorum. E-ihracat yapabilme kabiliyeti, KOBİ’lere coğrafi engelleri aşma ve dünya genelindeki tüketicilere doğrudan ulaşma imkanı sunuyor. Bölgemizin ihracat kapasitesini e-ihracat ile artırmamız mümkün"

İzmir’den çıkıp dünyaya ulaşan 3 başarı öyküsü:
2 kadın omuz omuza verdi, tekstil ürünlerini 8 ülkeye pazarladı. Nurishloom firmasından Aslı Şakran Yalın ve Nuriye Uzun’un hikayeleri çocuklarının arkadaşlığıyla başladı. Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun olan Nuriye Uzun 2017 yılında kendi tasarımlarından oluşan bir tekstil markası oluşturdu. Aslı Şakrak Yalın ise kurumsal bir firmada uzun yıllar ihracat departmanında çalıştı. İkilinin dostluğu 2019 yılında iş ortaklığına dönüştü. Güçlerini birleştiren iki kadın girişimci kısa sürede mağazalarını büyüttü ve toplam 8 ülkeye ihracat yapmaya başladı.

Uzun yıllar ihracat ile ilgili çalışmasına rağmen İzmir Ticaret Odası’nın tüm eğitimlerini takip ettiğini söyleyen Aslı Şakrak Yalın , "Bu noktada İzmir Ticaret Odası İhracat Destek Ofisi’nin sihirli bir değnek gibi bize dokunduğunu söyleyebilirim. Yol haritamızı belirleme noktasında çok yardımcı oldular. Bünyemizde bir ihracat departmanı kurduk. İhracatımız şuan yüzde 30 oranında. Hedefimiz; ABD ve Kanada pazarında büyümek, Türki Cumhuriyetlere girmek" dedi.

İhracat yaparken özgün olmaya özen gösterdiklerini ifade eden Nuriye Uzun ise, "Ürünlerimizde Anadolu motiflerini kullanıyoruz. Kültürümüzü dünyaya tanıtmak bizi ayrıca mutlu ediyor. Her müşterimize özel yeni tasarımlar, yeni ar-ge çalışması yapan butik bir işletmeyiz. Bunun başarımızda önemli bir etken olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

İzmir Ticaret Odası, dönüm noktası oldu
İzmirli Şule Karapınar Avcu üniversitede endüstri mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra, babası Yusuf Karapınar tarafından 2008 yılında kurulan Lider Etiket isimli aile şirketinde çalışmaya başladı. Firmada ikinci nesil olan Karapınar, özellikle teknolojik gelişmeler ve ihracatın artması noktasında araştırmalar yaptı. Baba-kız, 2018 yılında yeni yatırımlar ve üretim kapasitesinin artmasıyla birlikte yerel ve uluslararası fuarlara katılım sağlamaya başladı.

Katıldıkları bir fuarda İzmir Ticaret Odası yetkilileriyle karşılaştıklarını belirten Karapınar, "Bu bizim dönüm noktamız oldu. Bize ihracat konusunda rehberlik ettiler. İzmir Ticaret Odası İhracat Destek Ofisi ile görüşmemiz sayesinde şuan katılımcısı olduğumuz UR-GE projesine dahil olduk. Bugün, İzlanda, İsveç, Almanya, Gürcistan, Fransa ve Kıbrıs’a ihracat yapıyoruz. Hedefimiz ihracat kapasitemizi kademeli olarak artırarak 5 yılsonunda yüzde 35’e çıkarmak. İhracata yeni başlayacak olan firmalara en önemli tavsiyem Ticaret Odası gibi destek alabilecekleri kurumlarla iletişime geçmeleri ve sağlanan fırsatlardan faydalanmalarıdır. Doğru yönlendirme ve desteklerle ihracatta ivme kazanmak çok daha kolay hale geliyor" dedi.

İhracat Destek Ofisi’nde yaptığı staj kariyerine yön verdi
İzmir Ekonomi Üniversitesi Dış Ticaret ve Finansman bölümünden Emre Berber, stajını İzmir Ticaret Odası İhracat Destek Ofisi projesinde tamamladı. Mezun olduktan sonra, aile mesleği olan mobilya sektöründe bir girişim yapmaya karar verdi. İzco Design firmasını kurarak modüler mobilya üretmeye başladı.

E-ticarette büyük bir ivme yakaladığını ifade eden 26 yaşındaki Berber, "İzmir Ticaret Odası İhracat Destek Ofisi projesinde yaptığım çalışmalar bana büyük katkı sağladı. 2 yıl boyunca ihracat üzerine araştırmalar yaptım. Sırbistan, Filistin, İngiltere gibi ülkelerle ihracat yapmaya başladım. Şimdi hedefim; İngiltere’de bir şirket kurmak ve yönümüzü tamamen ihracata çevirmek" dedi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Şirketlere yönelik sermaye kaybı düzenlemesinin süresi 2028’e uzatıldı

Şirketlere yönelik sermaye kaybı düzenlemesinin süresi 2028’e uzatıldı

33396 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tebliğ değişikliğiyle, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 376’ncı maddesi kapsamındaki uygulamanın süresi uzatıldı. Düzenlemeye göre, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden kaynaklanan kur farkı za

Kamu katılım bankaları tek çatı altında birleşiyor 

Kamu katılım bankaları tek çatı altında birleşiyor 

Resmî açıklamaya göre, kamu sermayeli katılım finans kurumlarının tek çatı altında toplanmasını hedefleyen stratejik adımın ilk aşaması 7 Ekim’de imzalanan pay devir sözleşmeleriyle tamamlandı. Bu hamleyle sektörün rekabet gücünün artırılması ve katılım f

İnşaat maliyet endeksi ağustosta yıllık yüzde 29,59 arttı

İnşaat maliyet endeksi ağustosta yıllık yüzde 29,59 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. Verilere göre inşaat maliyet endeksi, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 2,04, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,59 arttı. Aylık bazda malzeme endeksi

Döviz kurlarında son durum

Döviz kurlarında son durum

Küresel piyasalarda dolar endeksi ve ABD tahvil getirilerindeki gerilemeye karşın yurt içi döviz piyasasında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la görüşmelere ilişkin açıklamaları ve ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz pol

Fon katılımcılarının paraları bankalara aktarıldı 

Fon katılımcılarının paraları bankalara aktarıldı 

Ekonomi ve Finansta Milli Vizyon Zirvesi’nde konuşan Şimşek, sermaye piyasalarında sistemik bir risk bulunmadığını vurgulayarak, piyasa bozucu faaliyetlerde bulunanların hukuk önünde tüm mal varlıklarıyla hesap vereceğini söyledi. Toplamda 2 bin 900’e yak

Eylülde en yüksek reel getiri DİBS'te, yıllıkta külçe altında gerçekleşti

Eylülde en yüksek reel getiri DİBS'te, yıllıkta külçe altında gerçekleşti

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde DİBS yüzde 1,18, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,40 oranında yatırımcısına reel getiri sağladı. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde Amerikan Doları yüzde 0,44, Euro yüzde 1,1

Altın fiyatlarında Fed baskısı: Gözler aralık toplantısında

Altın fiyatlarında Fed baskısı: Gözler aralık toplantısında

Küresel piyasalarda yatırımcıların odağı Fed'in para politikası kararlarına çevrilirken, altın fiyatlarında da faiz beklentilerinin etkisi hissediliyor. Fed'in eylül toplantısına ilişkin tutanaklar, yıl sonundan önce yeni bir faiz artışının gündeme gelebi

Döviz piyasasında dolar 49,20 lirayı aştı

Döviz piyasasında dolar 49,20 lirayı aştı

7 Ekim 08.33 itibarıyla doların alış fiyatı 49,1910 lira, satış fiyatı 49,2025 lira oldu. Doların günlük değişimi yüzde 0,06 olarak kaydedildi. Euro ise güne yüzde 0,23 düşüşle başladı. Euro 55,2437 liradan alınırken 55,3070 liradan satılıyor. İngiliz ste

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
19
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
17
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
15
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
13
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
13
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
13
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
11
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
11
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
9
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
8
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
5
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3