İstanbul'da "Dönüşen Dünyada Denge Arayışı" temasıyla düzenlenen 17. Boğaziçi Zirvesi'nde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ekonomik ve sanayi entegrasyonunun yeni dönemde daha da önem kazanacağın
İstanbul'da "Dönüşen Dünyada Denge Arayışı" temasıyla düzenlenen 17. Boğaziçi Zirvesi'nde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ekonomik ve sanayi entegrasyonunun yeni dönemde daha da önem kazanacağını belirtti. Kacır, Türkiye'nin yaklaşık 30 yıllık Gümrük Birliği tecrübesiyle Avrupa'nın üretim ve değer zincirlerine güçlü şekilde entegre olduğunu vurgulayarak, Avrupa'nın ihtiyaç duyduğu ekonomik dinamizmi ve rekabet kabiliyetini sağlayabilecek en önemli ortaklardan biri olduğunu ifade etti.
Avrupa Birliği'nin karşı karşıya bulunduğu ekonomik ve jeostratejik sınamalara dikkat çeken Kacır, "Made in EU" düzenlemelerinde Türkiye menşeli ürünlerin Avrupa Birliği ürünleriyle eşdeğer değerlendirilmesinin karşılıklı ekonomik çıkarlar açısından önemli olduğunu söyledi.
Kacır, Türkiye'nin son çeyrek asırda savunma sanayisi, uzay teknolojileri ve ileri üretim alanlarında önemli bir dönüşüm gerçekleştirdiğini belirterek, İHA üretiminden yerli otomobil Togg'a kadar birçok projeyle küresel ölçekte rekabetçi bir konuma ulaşıldığını dile getirdi. Türkiye'nin yatırımcılar için güvenilir bir üretim merkezi haline geldiğini ifade eden Kacır, HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı kapsamında çip, batarya, elektrikli araç, yapay zekâ ve endüstriyel robotik alanlarına 2030 yılına kadar 30 milyar dolar devlet desteği sağlanacağını açıkladı.
Kritik yatırımlara yönelik finansman imkanlarının da genişletildiğini belirten Kacır, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bünyesindeki Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı kapsamında 750 milyar liralık kaynağın yatırımcıların hizmetine sunulduğunu kaydetti.
Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında bugüne kadar cari dengeye yaklaşık 11,3 milyar dolar katkı sağlaması öngörülen 213 yatırım projesinin desteklendiğini açıklayan Kacır, 2026-2030 Türkiye Yapay Zekâ Eylem Planı doğrultusunda ilk iki yılda en az 5 milyon kişiye yapay zekâ okuryazarlığı eğitimi verilmesinin hedeflendiğini söyledi. Ayrıca 10 bin ileri düzey yapay zekâ uzmanı ve 100 bin uygulama profesyoneli yetiştirilmesinin planlandığını belirtti.
Veri merkezi altyapısının güçlendirilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydeden Kacır, toplam kurulu gücün 2030 yılına kadar en az 1 gigavata çıkarılmasının hedeflendiğini, bu alanda 10 milyar dolarlık özel sektör yatırımının çekilmesinin amaçlandığını ifade etti. Son bir yılda 300 megavatlık yatırımın faaliyete geçirildiğini de sözlerine ekledi.
Sanayi Alanları Master Planı kapsamında Samsun-Mersin, Mersin-Şırnak, Sivas-Iğdır ve Trabzon-Şırnak güzergahlarında 4 yeni sanayi koridoru oluşturulduğunu açıklayan Kacır, ilk aşamada Samsun-Mersin hattındaki 15 ilde toplam 60 bin hektarlık 19 yeni yatırım alanının belirlendiğini bildirdi.
Yeşil Dönüşüm Programı kapsamında Dünya Bankası iş birliğiyle sanayicilere ve KOBİ'lere 1 milyar doların üzerinde finansman sağlandığını ifade eden Kacır, Kalkınma Yolu, Zengezur Koridoru ve Kuzey Marmara Demiryolu Geçişi gibi projelerin Türkiye'nin küresel tedarik zincirlerindeki rolünü daha da güçlendireceğini söyledi. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Dolar kuru, 30 Ekim Cuma günü 50 lira sınırına yakın seyrini sürdürdü. Güne 49,8834 liradan başlayan dolar, işlemler sırasında 49,9540 liraya kadar yükseldi. Kur, sabah saatlerinde 49,9472 lira seviyesinden alıcı buldu. Küresel piyasalarda dolar endeksi g
Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla Ekim 2026 döneminde yürütülen denetim çalışmalarının sonuçlarını açıkladı. Aylık denetim raporuna göre, kent genelinde risk esaslı 1136 gıda
Hak Sanayici ve İşadamları Derneği (HAKSİAD) Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük esnafın karşı karşıya kaldığı ekonomik sorunları, artan maliyetleri, zincir marketler ve e-ticaret karşısındaki durumunu değerlendirdi
Mardin İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde düzenlenen programda, çiftçilere yüzde 75 hibeli kırmızı mercimek ve nohut tohumu dağıtımı gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından 81 ilde uygulanan “Tarım Arazilerinin Ku
Sanayi ve İnşaat Sektörü Nihai Enerji Tüketim Araştırması sonuçlarına göre, sanayi sektöründe 2025 yılında toplam nihai enerji tüketimi 1 milyon 722 bin 856 terajul olarak kaydedildi. Enerji tüketiminde mineral ürünlerin imalatı ilk sırada Alt sektörler i
Dün 111,91 dolara kadar çıkan Brent petrolün vadeli varil fiyatı, günü 109,41 dolardan tamamladı. Bugün saat 09.00 itibarıyla fiyat, önceki kapanışa kıyasla yaklaşık yüzde 1,6 artışla 111,22 dolara ulaştı. Aynı saatlerde Batı Teksas türü (WTI) ham petrolü
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 1 milyon liraya kadar olan ödemelerin cuma günü itibarıyla İş Bankası ve Ziraat Bankası kanalıyla yapılacağını bildirdi. Finansal sistemin istikrarını korumak ve hak sahiplerinin haklarını teslim etmek adına bütçe i
Döviz piyasalarında doların güçlü seyri devam ediyor. 27 Ekim sabahı yapılan piyasa kontrollerinde dolar/TL kuru 49,78-49,80 lira bandında işlem görürken, uluslararası piyasalarda dolar endeksi 102,1 seviyesine yakın seyretti. Küresel yatırımcılar, Orta
Şanlıurfa'da tırın çarptığı traktör şarampole devrildi: 1 ölü, 1 yaralı
Kudüs Gücü Komutanı Kani: Direniş, önemli darbeler indirebilecek birleşik bir cephe oluşturdu
03ABD, İran'la ilgili yaptırımlarını genişletti
04Almanya'da bir eyaletin ekonomi bakanı otelde ölü bulundu
05İzmir'de 35 düzensiz göçmen yakalandı
06TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yarın Malatya’ya geliyor
07Malatya İş İnsanları Platformu’ndan İlim Yayma Cemiyeti’ne ziyaret
Yükleniyor...
00:00:00
Galatasaray A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Arca Çorum Fk
Kocaeli̇spor
Göztepe A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Erzurumspor Fk
Corendon Alanyaspor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Tümosan Konyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor