Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23:43 DSÖ: "DSÖ, Refah kentinde askeri bir operasyonun kan gölüne yol açmasından...23:32 Ağrı Milli Eğitim Müdürü Kökrek, öğretmenlerle buluştu, "Türkiye Yüzyılı Ma...23:31 Depremde üyelerini kaybeden Antakya Medeniyetler Korosu’ndan Kilis’te konse...23:30 Huzurevindeki dehşet anları güvenlik kamerasında23:22 Emre Belözoğlu: “Bu işin olacağını düşünüyorum ama zor olacak gibi görünüyo...23:19 Jonas Svensson: "Hak ettiğimiz bir galibiyet aldık"23:17 Köln Üniversitesi’nde yüzlerce kişiden “Filistinlilerin yanındayız” mesajı23:17 Fatih Tekke: “Skordan memnun değilim ama oyunun tamamından çok memnunum”23:15 İlhan Palut: “Beraberliği bile düşünmediğimiz maçta rakibimize yenildik”23:00 Halim Okta: “Oyuncularımızın hak ettiği bir galibiyet oldu”22:58 Hamas heyeti İsrail’in teklifine yanıt vermek için yarın Mısır’a gidecek22:53 Sapanca Gölü’nde mahsur kalan 2 kişi AFAD ekiplerince kurtarıldı22:49 Durdurulan otomobilden 2 çuval esrar çıktı22:46 THY Euroleague: Fenerbahçe: 62 - Monaco: 6522:43 İzmir açıklarında 14’ü çocuk 29 göçmen yakalandı22:33 Evinden 50 adet tarihi eser çıktı, polisten kaçamadı22:32 Hatalı sollama kazaya neden oldu: 3 ağır yaralı22:29 CHP Genel Başkanı Özel, Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi22:29 Uluslararası Urla Enginar Festivali başladı22:26 Çanakkale’de kök hücre dolandırıcılığından tutuklanan 2’si doktor 5 sanığın...
Ekonomi 13 Aralık 2019 - 11:18 Yorum: 0

"Kahve, kültürel olmasının yanı sıra büyük bir ekonomik değere sahip"

Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından "Türk Kahvesinin Hikayesi" adlı bir seminer düzenlendi.

'Kahve, kültürel olmasının yanı sıra büyük bir ekonomik değere sahip'

Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından "Türk Kahvesinin Hikayesi" adlı bir seminer düzenlendi. Seminere katılan Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği (TTKAD) Başkan Yardımcısı Osman Serim, Türk kahvesinin önümüzdeki yıllarda Türkiye ekonomisi için büyük bir değer oluşturacağını söyledi.

Yaşar Üniversitesinde düzenlenen "Türk Kahvesinin Hikayesi" başlıklı seminerde, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği (TTKAD) tarafından yürütülen yoğun çalışmalar neticesinde Türk kahvesinin, 2013 yılında "UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine" girmeyi başardı. Türk kahvesinin, 2013 yılında "UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine" girmeyi başardığını belirten Osman Serim, "Kültürle, sıvıların yakın bir ilişkisi var. Örneğin; şarapsız bir Fransa, kahvesiz bir İtalya, sakesiz bir Japonya, viskisiz bir İskoçya düşünülemez. Türk kahvesini UNESCO listesine sokmayı başararak cezve yöntemi ile pişirilen kahvemizin mülkiyet hakkını elde etmiş olduk. Şimdi, İtalyanlar espressoyu, UNESCO listesine sokma hazırlığı içerisindeler" dedi.

"Kahve, kültürel olmasının yanı sıra büyük bir ekonomik değere sahip"

Dünyada her gün yaklaşık 3 milyar doz kahve tüketildiğini ifade eden Osman Serim, "Dünya genelinde kahve tüketimi her yıl yaklaşık yüzde 10 artış gösteriyor. Yoğun kahve tüketimine Çin ve Hindistan gibi nüfusun yoğun olduğu ülkeler de dahil olmaya başladı. İstanbul'da alafranga kahveci dediğimiz Türk kahve dükkanlarının sayısı binin üzerine çıktı. Buralarda ortalama 4-5 baristanın çalıştığını düşünürsek yaklaşık 5 bin ailenin evine bu sayede ekmek giriyor. Günümüzde artık klasik et ve balık lokantalarında da espresso makineleri bulunuyor. Kahve, kültürel olmasının yanı sıra büyük bir ekonomik değere sahip. Bugün dünyada ticari mal olarak kahve, sadece petrolden sonra ikinci sırada yer alıyor" diye konuştu.

İtalya'da kahve çekirdeği üretimi bulunmamasına rağmen neden İtalya'nın dünyada kahve gelirinde en büyük paya sahip olduğuna değinen Serim, "İtalya'da tek bir kahve ağacı bulunmaz. Varsa da sera altında yetişebilir. Dünyada en fazla kahveyi Brezilya ve Kolombiya üretiyor; ancak en fazla geliri açık ara İtalya elde ediyor. Kendi kahve markaları üzerinden çok yüksek bir katma değer oluşturuyor. Bunun yanı sıra İtalya, yılda 1 milyonun üzerinde espresso makinesi üretiyor ve bunun yüzde 90'ını ihraç ediyor; ayrıca dünyada her üretilen kahvenin 5'te 1'inin İtalyan pişirme yöntemi ile tüketildiği biliniyor. Her cezve yöntemi ile pişirilen Türk kahvesine karşılık 40 adet espresso tüketiliyor. Son yıllarda Türk sanayisi de yüksek kalitede Türk kahve makineleri üretmeye başladı. Hatta bu makineler, Türk kahvesini kurtardı diyebiliriz. Türk kahvesi önümüzdeki yıllarda dünyada daha da yaygın olmaya başlayacak ve ciddi bir ekonomik değer oluşturacak" diye konuştu.

"Kahve, kültürel olmasının yanı sıra büyük bir ekonomik değere sahip"

"Kahve, kültürel olmasının yanı sıra büyük bir ekonomik değere sahip"

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber