Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı Ateş Kara, Malatya’da düzenlenen konferansta mRNA aşılarına ilişkin, “Vücutta en fazla birkaç gün kalır, parçalanır ve yok olur. Buna rağmen güçlü bir bağışıklık yanıtı oluşturur” dedi. Malatya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından
Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı Ateş Kara, Malatya’da düzenlenen konferansta mRNA aşılarına ilişkin, “Vücutta en fazla birkaç gün kalır, parçalanır ve yok olur. Buna rağmen güçlü bir bağışıklık yanıtı oluşturur” dedi.
Malatya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Aşı Haftası kapsamında Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansta, aşının toplum sağlığı açısından önemi ve özellikle COVID-19 döneminde kullanılan aşılar ele alındı. Programa çok sayıda sağlık çalışanı ile sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.
Konferansta konuşan Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı Ateş Kara, COVID-19 döneminde kullanılan mRNA aşılarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Kara, “COVID dönemindeki mRNA aşılarında virüsün kendisini değil, onun bilgisini vücuda veriyoruz. Bu sayede vücut kısa sürede o antijeni üretip güçlü bir bağışıklık yanıtı oluşturuyor. Özellikle gençlerde bu yanıt daha belirgin olabiliyor” dedi.
mRNA aşılarının vücutta kalıcı olmadığına dikkat çeken Kara, “Bu aşılar vücutta en fazla birkaç gün kalır, parçalanır ve yok olur. Aylar ya da yıllar sonra etkisinin devam etmesi mümkün değildir. Bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalar da bunu açıkça ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.
Aşıların bazı bireylerde hafif yan etkilere neden olabileceğini belirten Kara, “Ateş, halsizlik ve huzursuzluk gibi geçici etkiler görülebilir. Çok nadir durumlarda eklem ağrıları ya da kalp kası iltihabı gibi tablolar ortaya çıkabilir. Ancak bunlar genellikle hafif ve geçicidir. Buna bağlı ölüm vakaları ise son derece nadirdir” diye konuştu.
Aşıya yönelik yanlış algılara da değinen Kara, aşıların temel amacının vücuda mikrobu tanıtmak olduğunu belirterek, “Aşı, bağışıklık sistemine mikrobu öğretir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında hastalık oluşmadan vücut buna karşı mücadele edebilir” dedi.
Türkiye’nin geçmişte aşı üretiminde önemli bir konumda olduğunu hatırlatan Kara, Cumhuriyet’in ilk yıllarında birçok ülkeye aşı ihraç edildiğini ifade etti. Kara, “ABD, Almanya, İngiltere ve Fransa dahil pek çok ülkeye aşı satıyorduk. Hatta Çin’de kolera salgını sırasında gönderdiğimiz aşılarla salgının durdurulmasına katkı sağladık. Bugün ise bazı nedenlerle aşıları tartışabiliyoruz. Kızamık ve çiçek hastalığından kayıplar yaşamıyoruz. Ancak bu hastalıkları görmediğimiz için bu kez ‘aşıya gerek var mı’ diye sorgulayabiliyoruz” şeklinde konuştu.
Sosyal medyada yayılan yanlış bilgilere karşı vatandaşları uyaran Kara, Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanan ve gerekli testlerden geçen aşıların kullanıldığını vurguladı. Türkiye’de uygulanan aşıların da hem uluslararası hem ulusal denetimlerden geçtiğini belirten Kara, “Bugün kullanılan aşılar dünyanın en güvenilir aşıları arasındadır” dedi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Malatya İl Sağlık Müdürü Cezmi Karaca ise aşının toplum sağlığı açısından kritik rolüne dikkat çekti. Karaca, “Aşılar, hastalıklara neden olan mikroplara karşı en etkili, en koruyucu ve uygulanması en kolay tıbbi yöntemlerden biridir. Aşılanma oranı arttıkça toplum bağışıklığı da güçlenir” ifadelerini kullandı.
Konferansta, aşıların bireysel ve toplumsal sağlık açısından taşıdığı önem vurgulanırken, vatandaşların doğru ve güvenilir bilgi kaynaklarını esas alması gerektiği belirtildi.
MHA Malatya Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Rusya'nın son bir haftada ülkesine yönelik gerçekleştirdiği hava saldırılarına ilişkin bilgi verdi. Dün akşamdan itibaren düzenlenen saldırılarda 4 kişinin hayatını ka
Söz konusu videoda yer alan şahıs ve videoyu sosyal medyada paylaşanlar hakkında dahi bir işlem yapılmazken yalnızca "Atatürkçü Düşünce Derneği düşünedursun, kick boxcular çalışıyor" ifadelerini kullandığı için mahkemelik olup ceza aldı. Niyet okuma ile
Kaza sabah saatlerinde Kanuni Caddesi üzerinde, Lisa Park Düğün Salonu önünde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, M.Z' nin sevk ve idaresindeki 06 EAZ 283 plakalı mikser kamyon, yolun karşısına geçmek isteyen iki yayaya çarptı. Kazada yaralanan yayala
Kahramanmaraş’ta 2010 yılında boş arazide cesedi bulunan kız bebeğin ölümüne ilişkin 16 yıllık faili meçhul dosya yeniden açıldı. Polis ekiplerinin 8 bin 369 kişiyi inceleyerek yürüttüğü soruşturmada, bebeğin annesi tarafından doğumdan hemen sonra boş ara
İran Meclisi üyeleri, yabancı istihbarat teşkilatlarının, devletlerin ve kuruluşların etkisine karşı koymaya ilişkin yasa tasarısına bir değişiklik onayladı. Değişiklik, İstihbarat Bakanlığı ve İslam Devrim Muhafızları Ordusu İstihbarat Servisi'ni, yasa k
İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 9 Aralık 2010 tarihinde Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde boş bir arazide bulunan bebeğin ölümüne ilişkin dosya, Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yeniden ele alındı. Kahramanmaraş İl E
Mardin’in Nusaybin ilçesinde meydana gelen trafik kazasında yaşamını yitiren 4’ü çocuk 6 kişinin cenazeleri, kırsal Topaç Mahallesi’nde toprağa verildi. Kaza, dün öğleden sonra Nusaybin-Cizre yolu üzerindeki kırsal Tepealtı Mahallesi mevkisinde meydana ge
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye genelindeki Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) 20 Ekim’de 8 bin 235 mamografi çekilerek günlük tarama sayısında tüm zamanların rekorunun kırıldığını açıkladı. Bakan Memişoğlu, 40-69 yaş aralı
"Melayê Cizîrî" paneli katılımcıları: "Bu tür programlar ilim ve irfanımıza yeniden dönmemiz açısından çok önemli"
2026-KPSS Ortaöğretim bugün yapılacak
03Axios: Washington, Orta Doğu planı için Netanyahu sonrasını düşünüyor
04(GÜNCELLENDİ) Malatya’da İnşaattan Düşen 66 Yaşındaki Adam Hayatını Kaybetti
05Malatya’da Anne Kız Aynı Okulda KPSS Heyecanı Yaşadı
06Başkan Er: “Kitap Fuarı Malatya’nın Yeniden Ayağa Kalkışının Bir Parçası”
07Alimler, Melayê Cizîrî’nin ilminin ve edebî mirasının gelecek nesillere aktarılmasının önemine dikkat çekti
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Kocaeli̇spor
Erzurumspor Fk
Arca Çorum Fk
Corendon Alanyaspor
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Göztepe A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor