Efes Antik Kenti ve Gaziantep Zeugma’nın bir benzeri olarak nitelendirilen, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesindeki Pompeipolis Antik Kenti, kazı çalışmalarıyla önemli bir turizm rotası haline getirilecek.Kastamonu’nun Taşköprü ilçesindeki...
Efes Antik Kenti ve Gaziantep Zeugma’nın bir benzeri olarak nitelendirilen, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesindeki Pompeipolis Antik Kenti, kazı çalışmalarıyla önemli bir turizm rotası haline getirilecek.
Kastamonu’nun Taşköprü ilçesindeki Pompeiopolis Antik Kenti’ndeki kazı çalışmaları 2024 yılında önemli gelişmelere sahne oldu. Efes Antik Kenti ve Gaziantep Zeugma’nın bir benzeri olarak nitelendirilen, Taşköprü ilçesindeki Pompeiopolis Antik Kenti’nin yürütülen kazı çalışmalarıyla iki yıl içerisinde önemli bir turizm rotası haline getirilmesi hedefleniyor. Roma döneminde yayıldığı alan bakımından Anadolu’nun en büyük kentlerinden biri olan ve Paflagonya Eyalet Merkezi olarak kurulan Pompeiopolis Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazı çalışmaları, Kastamonu Müze Müdürlüğünün başkanlığında, Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük başkanlığında devam ediyor. Taşköprü ilçesindeki Zımbıllı Tepe mevkiindeki Pompeiopolis Antik Kenti’nde 2 bin kişilik tiyatro alanında tamamlanan kazı çalışmaları sırasında Yunan mitolojisinde aşk tanrıçası olarak nitelendirilen Afrodit’e ait iki heykel parçası bulundu. Bölgede şimdiye kadar ilk kez rastlanan Afrodit heykeli, kazı ekibini heyecanlandırdı. Koruma altına alınan heykeller üzerinde bu yıl içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığının Geleceğe Miras Projesi çerçevesinde hazırlanacak projeyle rölöve, restorasyon ve konservasyonunun yapılacağı öğrenildi.
Ayrıca Roma villasında bin 800 yıllık mozaiklerde yürütülen kazı çalışmalarında kurtarılarak villanın zeminine tekrar yerleştirildi.
Bu yıl içerisinde yapılacak kazı çalışmalarında ise bazilikanın bulunan alan ile hamamlarda kazı çalışması yürütülecek. Bu kazı çalışmalarına ek olarak tiyatro alanı ile Roma villası arasında kalan alanda yürüyüş yolu ortaya çıkarılacak. Bu çalışmaları tamamlanmasıyla birlikte Karadeniz’in Efes’i olarak görülen Pompeiopolis Antik Kenti önemli bir turizm rotası haline gelecek. Çalışmaların iki yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.
“Pompeipolis’i, hem Kastamonu hem ülkemiz için önemli bir turizm destinasyonu haline getireceğiz”
Pompeipolis Antik Kenti’nin Paflagonya bölgesinin en önemli kenti olarak ön plana çıktığını söyleyen Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük, “Biz, son üç yıldır kazılara çok büyük bir ivme kazandırdık. Özellikle 2024 yılında bu ivmelenmenin en hızlı olduğu dönem oldu. Çünkü Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün Geleceğe Miras Projesi kapsamında uygun ödenekler sağlandı. Biz de bu uygun ödenekler çerçevesinde iki tane yapımızın kazısını tamamladık. Bu kazıların şimdi de projeleri hazırlanacak. Bu yıl içinde uygulamasına geçilecek. Uygulama aşaması biraz daha zor olsa da iki yıl içerisinde bizler, Pompeipolis Antik Kentini hem Kastamonu’ya hem ülkemiz için önemli bir turizm destinasyonu haline getirmeye çalışacağız. 2 yıl içerisinde bunları sonuçlandırırız” dedi.
“Bu yıl öncelikle bazilikadan kazı çalışmalarına başlayacağız”
Bu yıl ilk etapta bazilikadan kazı çalışmalarını başlatacaklarını söyleyen Doç. Dr. Eliüşük, “Pompeipolis, bir Roma İmparatorluğu kenti oluyor. Aynı zamanda bir eyalet başkenti oluyor. Bu kapsamda bir Roma İmparatorluk kentinde olması gereken tüm yapıların burada içerisinde barındırıyor. Biz, şu anda tiyatro salonuyla odeonunu açtık. Bunun dışında sivil yapı olarak bir villa kazdık. Bunlara ek olarak birkaç tane bazilikamız var. İki tane hamamımız var. Ama bunların henüz kazıları tamamlanmadı. Biz, bu yıl için öncelikle bazilikadan başlayacağız kazı çalışmalarına. Bazilikadan kastımız ise, kiliseden ziyade daha çok Roma’da bir mahkeme binası hem de kapalı çarşı işlevi gören büyük bir yapı. Bazilikayı da kazdığımızda oradan gelecek buluntular bizlere oldukça şaşırtacağını düşünüyoruz. Şu anda odeonu kazdığımızda afrodit heykelleri bulduk. Bu heykellerin bile bulunması bizleri oldukça şaşırtmıştır” diye konuştu.
“Pompeipolis Antik Kenti, Karadeniz’in en büyük antik kentidir”
Taşköprü’nün, Pompeipolis Antik Kenti’ne başkentlik yapmış bir şehir olduğunu söyleyen Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan ise, “Tiyatro ve odeonun olduğu alan ile villanın olduğu yer arasında Roma yolu tiyatro alanına kadar ulaşıyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda ziyaretçiler için önemli bir alan oluşacak. Burasını ziyaret edecekler için önemli bir yürüyüş yeri olacak. Tiyatrodaki gelişmeler Pompeipolis’in ilk ortaya çıkan önemli eseri olacağını söyleyebilirim. Biz iddialıyız. Pompeipolis Antik Kenti, Karadeniz’in en büyük kazısıdır. En büyük antik kentidir. Turizm rotasında da çok önemli bir yer tutacak. Taşköprü, hatta Kastamonu bölgesi önemli bir turizm alanına kavuşmuş olacak” şeklinde konuştu.
“Yakın bir zamanda Pompeipolis Antik Kenti, Karadeniz’in Efes’i olacaktır”
Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürü Kerem Seven de bölgenin önemine değinerek, “Cumhurbaşkanlığının Geleceği Miras Projesi kapsamında Taşköprü Pompeipolis Antik Kentinde kazı başkanımız Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük hocamız ile ekibi, kazı çalışmalarını devam ettirmektedirler. Bunların karşılığı görüldüğü üzere alınmıştır. Bundan sonra da olumlu yönde alınmaya devam edilecektir. Yakın bir zamanda Pompeipolis Antik Kenti, Karadeniz’in Efes’i olacaktır. Bölge ekonomisine de nefes verecektir. Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un Kastamonu ziyaretlerinde bizlere vermiş oldukları biz söz vardı. Sayın Bakanımız bu sözünü tutmuştur. Şu ana kadar gelen ödeneklerin toplamından daha fazla ödenek yakın zamanda Pompeipolis Antik Kentindeki kazı çalışmaları için gönderilmiştir. Emekleri geçen herkese ayrı ayrı teşekkürlerimizi iletiyoruz” ifadelerini kullandı.
Kazı Başkanı Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük, Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan ile Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürü Kerem Seven’e kazı çalışmalarının yürütüldüğü alanlarda incelemelerde bulundular.

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Erzurum’un Oltu ilçesinde, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 111. yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenlendi.Okulların tatil olması nedeniyle bugün gerçekleştirilen program, Oltu Kaymakamlığı konferans salonunda yapıldı. Oltu Anadol
Dünyaca ünlü halk ozanı Âşık Veysel Şatıroğlu vefatının 53’üncü ölüm yıldönümde Sivas’ın Şarkışla ilçesi Sivrialan köyündeki mezarı başında anıldı.Sivas’ta doğan ve 78 yaşında hayatını kaybeden Aşık Veysel Şatıroğlu’nun 53’üncü ölüm yıldönümü nedeniyle dü
Kastamonu Üniversitesi öğencileri, Daday ilçesindeki tarihi mekanlar ve turistik alanlarını gezdi. Öğrenciler, manzarasıyla mest eden gölette doğanın tadını çıkardı.Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencileri, Ka
Doç. Dr. Levent Ünsaldı yürütücülüğünde düzenlenen "Nasıl Yapmışlar?" söyleşi dizisinde Fransız antropolog Claude Levi-Strauss’un düşünce mirası ve yapısalcılığın temelleri konuşuldu.Nilüfer Belediyesi tarafından Pancar Deposu’nda düzenlenen "Nasıl Yapmış
Aydınlı doğaseverler, düzenlediği etkinlikle hem doğal su kaynaklarına dikkat çekti hem de Stratonikeia Antik Kenti’nde incelemelerde bulunarak tarihin derinliğine yolculuk yaptı.Aydın’ın tarihi ve doğal güzelliklerinin korunması adına önemli çalışmalar y
Mersin Büyükşehir Belediyesi, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü kapsamında tiyatroseverler için ’5 Gün 5 Oyun-27 Mart Dünya Tiyatro Günü Seçkisi’ programı hazırladı.Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığına bağlı Şehir Tiyatrosu tarafından sahnelenecek
Tarih araştırmacısı ve yazar İbrahim Denizli, Anadolu’da 13. yüzyılda gelişen Ahilik geleneğinin önemli temsilcilerinden Ahi Emir Ahmed Bin Zeynül-Hacc’ın hayatı hakkında bilgiler verdi. Sivas’ta yol ortasında bulunan türbeyi çoğu kişi fark etmeden yanınd
Konya’nın merkez Selçuklu ilçesinin sembol mekanları 3 günlük bayram tatilinde ziyaretçi akınına uğradı. Tropikal Kelebek Bahçesi ve müzeler yoğun ilgi görerek şehrin en gözde durakları arasında yer aldı.Konya turizmine önemli katkılar sağlayan Selçuklu İ
İran Dışişleri Bakanı Arakçi: "ABD ile müzakere yok, sadece mesaj alışverişi var"
Uşak Valiliği firari hükümlünün ölümüyle ilgili açıklama yaptı
03İçinde altın bulunan çelik kasayı çaldı, polis evinde yakaladı
04Küçükçekmece’de havai fişek patlatan şüpheli yakalandı
05Endometriozis farkındalık ayı nedeniyle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü sarıya büründü
06Hatay’da uyuşturucu satıcıların yönelik operasyon; 4 gözaltı
07Suların yükseldiği evinde mahsur kalan felçli adamın yardımına Kızılay ekipleri yetişti
Yükleniyor...
00:00:00
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Kocaeli̇spor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Corendon Alanyaspor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
Hesap.com Antalyaspor
Kasimpaşa A.ş.
Zecorner Kayseri̇spor
İkas Eyüpspor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük