MENÜ

Kayısı Üreticisi Reçete Değil Destek Bekliyor!

22 Nisan 2025, Salı 10:41 Güncellendi: 02:38

Malatya genelinde 12 Nisan tarihinde yağan kar yağışından sonra havanın açmasıyla beraber il genelinde 600 rakımdan, 2000 rakıma kadar olan tüm kayısı bahçelerinde bir don hadisesi gerçekleşti.

2023 yılında yaşanan depremler sonrası deyim yerindeyse yerle bir olan şehir,
 şimdi ise dallardaki hayallerini, umudunu toprağa verdi.

Tarım ve Orman Bakanı Sn. İbrâhim Yumaklı Malatya ziyaretinde ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğünü  "Şu andaki tespitlerimizde 34 ilimiz bunlardan farklı ölçülerde ve farklı oranlarda etkilendi" dedi.

Zirai dondan etkilenen kayısı üreticilerine geçmiş olsun temennisinde bulunan Bakan Yumaklı, çiftçilerin yanlarında olduklarını ifade etti.

Kayısının Malatya için son derece önemli olduğuna vurgu yapan Yumaklı, "Türkiye kayısı üretiminin yarısı, ihracatının 4'te 3'ü Malatya'dan gerçekleşiyor. Malatya'da yaklaşık 50 bin ton civarında kuru kayısı stoku var. Pazar kaybı anlamında da bu bizi nispeten rahatlatacak." diye konuştu.


Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı sigortası olmayan üreticilerimiz için de bu ana kadar yapmış oldukları giderleri hesaplayarak onların bu yapmış oldukları maliyetlerini de karşılayacağız. "Tespit, belirleme sigortası olanlar için ödeme, sigortası olmayanlar için de hesaplama ondan sonra ödeme gibi bir takvimi uygulayacağız" dedi.


Malatya’da 900 bin dekarlık alandan sadece 229 bininin sigortalı olduğu göz önünde bulundurulduğunda bir çok çiftçimiz verilen yardımdan faydalanmayacak.

Bakanlık her ne kadar “TARSİM " var dese de sigorta yaptırmayan çiftçilerimizin ahvali ne olacak.  Kaysıların sadece yaklaşık yüzde 20'si Tarsim tarafından sigortalı olduğu bilinmektedir. Kayısı bir yıllık bir ürün değildir. Gelecek yılları da düşünmek gerekir. 

Kayısı üreticisi seneye hazırlık yapacak ama hangi parayla...

"İlaç , sulama ücreti, gübre, mazot" giderlerini nasıl karşılayacak. Ülkemiz ve dünya genelinde  stratejik ürün olan kaysıya biran önce sahip çıkılması gerekmektedir. Malatya sahipsiz değilse  çiftçilerimizin yanında olduğunuzu söylemlerinizle değil; eylemlerinizle gösterin. 

Malatya doğal afet bölgesi ilan edilmelidir. Bu yıl için bahçe sulama ücreti alınmamalıdır. Bankalara olan kredi borçları faizsiz ertelenmelidir. Gelecek yıl için "İlaç, gübre, yakıt" desteği verilmelidir.

Hasar sadece ürünle sınırlı kalmadı, ağaçların fizyolojik yapısı da etkilendi.Seneye kaysı olur mu Allah bilir.
32 ilimizin tarımını doğrudan etkileyen doğal afet sonrası "Ceviz, kiraz, elma, armut ve üzüm bağlarında da benzer zararlar tespit edildi.

Esnaf adeta iş yapamaz hale geldi. Dükkan kirası, elektrik, su, çalışanların maaşını ödemekte zorlanıyor.

Kaysı Malatya’nın simgesidir. Çiftçilerin geçim kaynağı, çocukların okul harçlığı, genç kızların çeyiz sandığı, gençlerin  düğün masrafıdır. 

2024 yılında 410 milyon 891 bin dolarlık kuru kayısı ihracatı yapılan Malatya'da bu sene kaysı yemeğe yok. 

Çiftçi zor durumda Malatya destek bekliyor reçete değil.

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
22
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
20
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
19
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
18
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
16
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
15
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
14
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
13
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
12
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
11
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
8
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
8
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3