Malatya’da kayısı üreticilerine yönelik önemli uyarılarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, asıl riskin ilkbahar yağışları olduğuna dikkat çekti. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Malatya’nın 650 rakımdan 1850 rakıma kad
Malatya’da kayısı üreticilerine yönelik önemli uyarılarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, asıl riskin ilkbahar yağışları olduğuna dikkat çekti.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Malatya’nın 650 rakımdan 1850 rakıma kadar değişen geniş bir topografyaya sahip olduğunu belirterek, her bölge için aynı değerlendirmenin yapılamayacağını ifade etti. Çiçek, “Düşük rakımlarda küçük meyve oluşumu başlamışken, orta kesimlerde çiçeklenme, yüksek kesimlerde ise henüz pembe tomurcuk aşaması görülüyor. 2025 yılında yaşanan eksi 15 dereceler gibi ekstrem bir durum olmadığı sürece, tüm Malatya’yı etkileyecek bir don riski beklemiyoruz” dedi.
Çiçek, üreticilerin gereksiz tedirginlik yaşamaması gerektiğini vurgulayarak, asıl riskin son yıllarda ilkbahar yağışlarıyla birlikte artan hastalıklar olduğunu söyledi. Özellikle çiçeklenme döneminde etkili olan yağışların monilya hastalığını tetiklediğine dikkat çeken Çiçek, bu hastalığın meyve dökümü ve dal kurumasına yol açabileceğini belirtti.
Üreticilere ilaçlama konusunda da uyarılarda bulunan Çiçek, normal şartlarda yüzde 5 çiçeklenmede birinci, yüzde 90-100 çiçeklenmede ikinci uygulamanın yapıldığını ancak bu yıl yağışların etkisiyle üçüncü bir uygulamanın da gerekebileceğini ifade etti. Çiçek, “Yağış durumuna ve çiçeklenme seviyesine göre üreticilerimizin ilave uygulama yapmaları gerekebilir” diye konuştu.
Yağışların bir diğer olumsuz etkisinin ise tozlaşma sürecinde yaşandığını belirten Çiçek, artan nem ve yağmur nedeniyle arıların yeterince çalışamaması sonucu döllenme problemleri ve kısır çiçek oluşumunun görülebileceğini dile getirdi.
Geçtiğimiz yıl yaşanan zirai don ve kuraklığın etkilerine de değinen Çiçek, özellikle bakımı aksatılan ve yaşlı ağaçların zayıf döneme girdiğini, bu nedenle iklimsel olumsuzluklardan daha fazla etkilenebileceğini söyledi.
Tarımın doğrudan iklim koşullarına bağlı bir faaliyet olduğunu hatırlatan Çiçek, üreticilerin bakım, sulama, gübreleme ve ilaçlama süreçlerini aksatmadan sürdürmesi gerektiğini belirtti. Girdi maliyetlerinin ve işçilik giderlerinin arttığına da dikkat çeken Çiçek, üretimin sürdürülebilirliği için bilinçli hareket edilmesinin önemine vurgu yaptı.
Toprak tahlilinin önemine özellikle değinen Çiçek, “Toprak analizi yapılmadan gerçekleştirilen gübreleme hem ekonomik kayba hem de verim düşüklüğüne neden olur” ifadelerini kullandı.
Üreticilere teknik destek almaları çağrısında bulunan Çiçek, geleneksel yöntemlerle değil, ziraat mühendislerinin önerileri doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Çiçek, değişen iklim koşullarıyla birlikte tarımsal uygulamaların da güncellenmesinin zorunlu hale geldiğini ifade etti.
İlaçlama takviminin sabit bir şekilde uygulanmaması gerektiğini belirten Çiçek, fenolojik gelişime ve hava şartlarına göre esnek hareket edilmesi gerektiğini kaydederek, “Gerekirse iki uygulama yerine üç ya da dört uygulama yapılmalı. Aksi halde kaliteli ve verimli ürün almak zorlaşır” diye konuştu.
MHA Malatya Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Serhat Kalkınma Ajansı’nın 2026 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan "Bir Meslek Bir Umut" isimli teknik destek faaliyetinin sözleşmesi Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Nurullah Karaca ile Kars Denetimli Serbestlik Müdürü
Bursa’da Gemlik-Mudanya sahil yolu, Kurşunlu Mahallesi’nden itibaren meydana gelen heyelan sebebiyle trafiğe kapandı.Edinilen bilgilere göre, bölgede etkili olan yağışların ardından yamaçtan kopan toprak ve kaya parçaları yolu trafiğe kapadı. Güvenlik ger
Düzce Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi, Sürdürülebilirlik ve Yeşil Kampüs Topluluğu (DÜSÜYET) ile Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (DÜSTİBAM) katkılarıyla Beyköy’de fidan dikme etkinliği ile okullar yeşillendirdi.Düzce Ün
Aydın’da yarın öğlen saatlerinden sonra beklenen kuvvetli yağışlar için vatandaşlar uyarıldı.Meteoroloji’den yapılan açıklamada, "Aydın’da beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, yarın (01.04.2026 Çarşamba) öğle saatlerinden sonra il genelin
DÜZCE(İHA) – Dr. Meryem Seçen Yazıcı, otizmin bir hastalık olmadığını belirterek "Otizmi aslında beynin dünyayı işleme biçimindeki bir farklılık olarak tanımlayabiliriz" dedi.Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim
Bartın’da yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusu görüntülendi.Ulus ilçesi Hisar Köyü yolunda aracıyla seyreden bir kişi, yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusunu görüntüledi. Yiyecek ararken sürüden ayrıldığı tahmin edilen
Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonuç verdi. Geçtiğimiz yıl 31 yıl aradan sonra Marmaris’i tercih eden Avusturyalı turistler bu yıl da rotasını değiştirmedi.Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde Alman ve Avusturyalı turistlere yönel
Tarım ve Orman Bakanlığı, Karadeniz Bölgesi’nde artan yangın riskine karşı hava gücünü devreye alıyor. Amasya’nın Merzifon ilçesine konuşlandırılacak yangın söndürme helikopteriyle, özellikle Orta Karadeniz’de muhtemel orman yangınlarına hızlı müdahale he
Malatya’da Bıçaklı Kavga: 16 Yaşındaki Genç Yaralandı
Galatasaray A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Beşi̇ktaş A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Kocaeli̇spor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Samsunspor A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Eyüpspor
Göztepe A.ş.
Arca Çorum Fk
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor