Dünya kayısı başkenti Malatya’da hasat sezonuyla birlikte mahalle aralarında yeniden başlayan “patik” mesaisi, zabıta uyarılarıyla gündeme geldi. Kasa başına 150 TL kazanarak aile bütçelerine katkı sağlayan ev kadınları, ceza tehdidi yerine kendilerine ge
Dünya kayısı başkenti Malatya’da hasat sezonuyla birlikte mahalle aralarında yeniden başlayan “patik” mesaisi, zabıta uyarılarıyla gündeme geldi. Kasa başına 150 TL kazanarak aile bütçelerine katkı sağlayan ev kadınları, ceza tehdidi yerine kendilerine geçici bir çalışma alanı oluşturulmasını ya da sezon boyunca anlayış gösterilmesini istiyor.
Dünya kayısı başkenti Malatya’da hasat sezonunun başlamasıyla birlikte mahalle aralarında yıllardır süregelen “patik” mesaisi de yeniden başladı. Kayısıların çekirdeğinden ayrılması için kapılarının önünde ve kaldırımlarda çalışan ev kadınları, aile bütçelerine katkı sağlarken, zabıta ekiplerinin uyarıları nedeniyle bu yıl tedirgin olduklarını belirterek belediyelerden çözüm talep etti.
Mahallelerde Sabahın İlk Işıklarıyla Mesai Başlıyor
Malatya’nın birçok mahallesinde olduğu gibi İskender Mahallesi’nde de sabah saat 04.00-05.00 sıralarında başlayan patik mesaisi gün boyu devam ediyor. Bahçelerden toplanan kayısılar mahallelere getirilirken, kadınlar kayısıların çekirdeklerini tek tek çıkararak kurutma sürecine hazırlanmasına katkı sağlıyor.
Kasa başına yaklaşık 150 TL ücret alan kadınlar, günlük yaptıkları kasa sayısına göre kazanç elde ediyor. Yaz tatili nedeniyle çocuklarıyla birlikte çalışan aileler de dikkat çekerken, bazı öğrenciler ise okul harçlıklarını çıkarmak amacıyla patik işinde görev alıyor.
“Yıllardır Bu İşi Yapıyoruz”
Mahalle sakinleri, patik işinin Malatya’da uzun yıllardır sürdürülen mevsimlik bir geçim kaynağı olduğunu ifade ederek, özellikle çevreyolu altındaki mahallelerde yüzlerce ailenin her yıl bu dönemde ev ekonomisine katkı sağladığını söyledi.
Geçen yıl zirai don nedeniyle kayısı rekoltesinin düşük olması sebebiyle çalışamadıklarını belirten kadınlar, bu yıl ürünün olmasıyla birlikte yeniden iş yapmaya başladıklarını dile getirdi.
Zabıta Ekipleri Uyardı
İddiaya göre, İskender Mahallesi’nde yapılan şikayetler üzerine bölgeye gelen belediye zabıta ekipleri, kadınlara kaldırımlarda ve sokak üzerinde patik yapılmaması yönünde uyarıda bulundu. Kurallara uyulmaması halinde idari işlem uygulanabileceğinin bildirildiği öğrenildi.
Bu uyarının ardından mahallede çalışan kadınlar, ceza endişesiyle işlerini sürdürememekten kaygı duyduklarını söyledi.
“İki Ay Müsaade Edilsin Ya Da Yer Gösterilsin”
Ev kadınları, yaptıkları işin yalnızca kayısı sezonunda yaklaşık iki ay sürdüğünü belirterek yetkililere çağrıda bulundu.
Kapılarının önünde kimseyi rahatsız etmeden çalıştıklarını ifade eden kadınlar, “Evimize ekmek götürmeye çalışıyoruz. Kimseye zarar vermiyoruz. İki ay bize müsaade edilsin. Eğer burada çalışmamız uygun görülmüyorsa belediye bize uygun bir alan göstersin, biz de orada çalışalım. Sürekli ‘ceza yazacağız’ denilmesini istemiyoruz.” diyerek destek talebinde bulundu.
Geçim Kaynağına Dönüşüyor
Kayısı sezonunda binlerce ailenin gelir elde ettiği patik işi, özellikle ev kadınları için önemli bir geçici istihdam alanı oluşturuyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren başlayan mesai, gün boyunca devam ederken elde edilen gelir birçok ailenin mutfak masrafı, çocukların okul ihtiyaçları ve temel giderlerine katkı sağlıyor.
Mahalle sakinleri ise hem kamusal alan düzeninin korunacağı hem de üreticilerin ve çalışan kadınların mağdur olmayacağı ortak bir çözüm bulunmasını beklediklerini ifade ediyor.
MHA Malatya Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Kaza, Karlıova-Yedisu kara yolu Kaynarpınar köyü mevkiinde meydana geldi. Sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil, uçuruma yuvarlandı. Haber verilmesi üzerine olay yerine jandarma, UMKE ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Ekipler tara
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) Ebola ateşinden laboratuvar onaylı ölüm sayısı 967'ye ulaştı; son 24 saatte 37 artış oldu. Ülke medyasına göre ebola vaka sayısı 79 artarak 2 bin 423'e ulaştı; ölüm oranı ise yüzde 39,9 oldu. Hastanelerde ve izolasy
Siyonist rejimin sözde Yerleşim Bakanı Orit Strok, Gazze Şeridi'nde yasa dışı Yahudi yerleşimlerinin yeniden kurulması gerektiğini savundu. Siyonist rejimin devlet televizyonuna açıklamalarda bulunan Strok "Yahudiler Gazze Şeridi'nde yaşamalı. Yahudi yerl
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından, "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "örgüte üye olma" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlamalarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında şüpheliler hakkında iş
Venezuela Ulusal Meclisi (AN) Başkanı Jorge Rodriguez, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, son belirlemelere göre can kaybının 70 kişi artarak 5 bin 278'e, yaralı sayısının ise 16 bin 740’a yükseldiğini duyurdu. Ulusal basında yer alan haberlere g
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organları ile sosyal medya platformlarında yer alan paylaşımlar üzerine inceleme yapıldığı belirtildi. Açıklamada, İstanbul ve Tekirdağ başta olmak üzere Marmara Bölgesi'nde tarımsal üre
Hamburg Rathausmarkt'ta kurulan sergide, Gazze'de şehit olan çocuk ve sivilleri temsilen meydana yüzlerce çift ayakkabı yerleştirildi. Sergi alanında ayrıca Gazze'deki yıkımı, zorla yerinden edilmeyi ve sivillerin yaşadığı insani dramı gösteren büyük boy
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün son değerlendirmelerine göre, ülkenin kuzey ve doğu kesimleri parçalı, yer yer çok bulutlu olacak. Orta ve Doğu Karadeniz kıyı illerinin iç kesimleri, Ardahan ve Kars çevreleri, Erzurum'un kuzeydoğusu, Van'ın kuzey ve doğu k
Malatya'da silahlı saldırı: 1 yaralı
Balıkesir açıklarında sürüklenen teknedeki 5 kişi kurtarıldı
03Rusya 2 İtalyan diplomatı sınır dışı etti
04ABD saldırılarının 10. gecesi: İran, Kuveyt ve Bahreyn'deki Amerikan hedeflerini vurdu
05Ahbap Derneği soruşturmasında Oğuzhan Uğur tutuklandı
06Brent petrol 88,32 dolara geriledi
07YKS sonuçları açıklandı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük