Konya’da kış aylarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan ve özel olarak hazırlanan hamuru ile yutularak tüketilen arabaşı çorbası, yaz aylarında ise hamursuz olarak en çok tercih edilen lezzetler arasında yer alıyor. Çorbayı yapan us...
Konya’da kış aylarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan ve özel olarak hazırlanan hamuru ile yutularak tüketilen arabaşı çorbası, yaz aylarında ise hamursuz olarak en çok tercih edilen lezzetler arasında yer alıyor. Çorbayı yapan ustalar ise, bu lezzetin tercih sebebinin çorba içerisindeki tavuk eti olduğunu söyledi.
Orta Anadolu’da ara aşı olarak bilinen lezzet, geçmişten günümüze tüketilmeye devam ediyor. Günümüzde arabaşı olarak bilinen çorba, en çok merak edilen yemekler arasında yer alıyor. Arabaşı çorbası, kavrulmuş un, acı biber, tavuk, kaz, hindi gibi hayvan etiyle pişiriliyor. Kış aylarında özel olarak hazırlanan hamuru ile yutularak tüketilen arabaşı çorbası, yaz aylarında ise hamursuz olarak en çok tercih edilen lezzetler arasında bulunuyor.
"En büyük özelliklerinden bir tanesi tavukla yapılması"
Konya denilince yaz aylarında en çok tüketilen lezzetlerden birisinin de arabaşı olduğunu anlatan 30 yıllık çorbacı Ramazan Bademci, "Tabii kışın en çok tüketilen lezzetlerden bir tanesi arabaşıdır ama havaların ısınmasıyla bu çorba zaten yazın da aynı şekilde tercih ediliyor. Çünkü ağır yemek hava sıcaklığı yüksek olduğunda büyük rahatsızlıklar verdiği için şu anda en büyük tercih edilenlerden bir tanesi arabaşı çorbası oluyor. Zaten arabaşının en büyük özelliklerinden bir tanesi ise tavukla yapılması ve bu şekilde de çok hafif olduğu için tercih kaynağı oluyor" dedi.
"17 çeşit çorba var bizde ama saydığımız çorbayı unutuyorlar"
İş yerine gelen müşterilerin 17 çorba arasında arabaşı çorbasını tercih ettiğini anlatan Ramazan Bademci, "Şöyle bir şey var, gurbetçilerimiz Konya’ya gelirken en büyük lezzet hasretlerinden bir tanesi arabaşı ve bamya çorbası. Bugünlerde en çok tüketilen lezzet olarak yoğun bir şekilde yapıyoruz. En çok arabaşını tercih ediyor müşterilerimiz, çünkü hasret oluyor. Sakatat türü isteyenler de var yurt dışında bulamadıkları için. Tabii biz şu anda yaptığımız çorbalardan hafif olduğu için bütün kısmı arabaşını tercih ediyor diyebilirim. Şimdi bu geleneklerimizden gelen bir lezzet arabaşı çorbası. Bu lezzete herkes alışkın olması nedeniyle tercih sebeplerinden bir tanesi bu çünkü kış aylarının en hızlı tüketilenlerinden bir tanesi. Mutlaka haftanın 2 - 3 günü arabaşı tüketiliyor. Burada da zaten damak alışkanlığı olduğu için biz çorbayı saydığımız zaman, 17 çeşit çorba var bizde ama saydığımız çorbayı unutuyorlar çoğu arabaşı bilinç altında olduğu için hemen arabaşı istiyor" şeklinde konuştu.
"Arabaşını denemek istiyorlar, içen de bir daha bırakmıyor"
Bademci, "Gençlerin şu anda en çok tercih ettikleri, mutlaka arabaşını duydukları için yani arabaşını denemek istiyorlar, içen de bir daha bırakmıyor. Çünkü farklı bir lezzet. Ağız tadına uygun. On numara bir şekilde tat veriyor, o yüzden de şu anda Z kuşağı da arabaşını tercih ediyor" ifadelerini kullandı.
Yaz aylarında da arabaşı çorbası içen Olcay Erkeleş, "Biz yaz kış arabaşını sevdiğimiz için tüketiyoruz, severek de içiyoruz. Bu lezzet hoşumuza gidiyor ve sevdiğimiz için içiyoruz. Tabii ki mideyi yormadığı için de severek içiyoruz arabaşını. İçmeye de devam edeceğiz" dedi.
Arabaşı çorbasının bağımlısı olduğunu söyleyen Şerife Erkeleş de, "Arabaşı yaz kış fark etmiyor. Yazın neden çay sorusu gibi bir şey herhalde neden arabaşı sorusu benim için. Çaydan da vazgeçmeyip yaz kış içiyoruz. Bir tiryakilik olmuş benim için. Yaz kış tüketiyorum. Ben beyaz eti çok tercih ediyorum. O yüzden tavuk hafif geliyor. Dolayısıyla çorbası da hafif oluyor. Bu sıcaklarda yenilebilecek en hafif çorbalardan birisi arabaşı" diye konuştu.
Hasan Hüseyin Taş ise, kış aylarında da yaz aylarında da vazgeçilmez bir lezzet olduğunu, severek tükettiklerini söyledi.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 111’inci yıl dönümü dolayısıyla Karadeniz Ereğli’de düzenlenen çelenk sunma töreni, yoğun katılımla gerçekleştirildi.Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene kaymakamlık, askeri erkan, belediye başkanlığı
Manisa’nın Kula ilçesinde 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma günü nedeniyle kutlama programı düzenlendi.Kula’da 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma günü nedeniyle 4 Eylül Ahmet ve Sabahat Özmen Ortaokulu tarafından kutlama programı düzenlen
Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde Pazar günü merkez sahasında yapılması planlanan deve güreşlerinin Pelitköy sahasında yapılacağı açıklandı. Yer değişikliğinin şap hastalığı tedbirleri kapsamlında alındığı kaydedildi.Burhaniye Belediye Meclisi Başkan Vekil
Kahta Belediyesi’nin Ramazan ayına özel olarak düzenlediği "Ramazan Sohbetleri" programları, ilçede manevi atmosferi güçlendirmeye devam ediyor.Bu kapsamda gerçekleştirilen etkinlikte yazar Ömer Demirbağ, Kahtalı vatandaşlarla buluşarak unutulmaz bir sohb
Antalya Büyükşehir Belediyesi İsmail Baha Sürelsan Konservatuvarı, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla özel bir konser programı düzenleyecek. "Bir Destandır Çanakkale" konseri 18 Mart Çarşamba günü saat 20.45’te Atatürk Kültür Merk
Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 yılında maketi yapılan, Kurtuluş Savaşı’nın simgelerinden biri olan ‘İsmet Tayyaresi’, gerçekleştirilen bakım ve restorasyon çalışmalarının ardından Uğur Mumcu Bulvarı üzerindeki döner kavşağa yeniden yerleştiri
Merkezefendi Belediyesi tarafından Ramazan ayının manevi atmosferini çocuklarla buluşturmak amacıyla düzenlenen Ramazan Şenliği, yoğun katılımla gerçekleştirildi. İki gün süren etkinliklerde çocuklar hem eğlendi hem de geleneksel Ramazan kültürünü yakında
Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde TOBB’un desteğiyle düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, Anadolu’nun yöresel zenginliğini Antalya’da buluşturuyor. 7 bölgenin kültürel ve ekonomik mirası 22-26 Nisan’da Antalya’da bir araya gelecek.YÖREX, 22-26 Nisan
Trafikte başlayan tartışma kavgaya döndü: 10 gözaltı
Thorsten Fink: "İkinci gole yakındık ama başaramadık"
03Yunus Emre Çift: "Başımız dik bir şekilde Avrupa’ya veda ediyoruz"
04Netanyahu: "Bu savaşın insanların düşündüğünden çok daha hızlı sona ereceğini öngörüyorum"
05İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’dan dünyaya uyarı
06Boş arazide çıkan yangın müstakil eve sıçramadan söndürüldü
07İran’dan İsrail’e füze yağmuru
Yükleniyor...
00:00:00
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Kocaeli̇spor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Corendon Alanyaspor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
Hesap.com Antalyaspor
Kasimpaşa A.ş.
Zecorner Kayseri̇spor
İkas Eyüpspor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük