Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nin Mayıs ayı olağan meclis toplantısı, İzmir’de Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın katılımıyla düzenlendi. Toplantıya birlik üyesi belediyelerin başkanları, temsilci...
Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nin Mayıs ayı olağan meclis toplantısı, İzmir’de Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın katılımıyla düzenlendi. Toplantıya birlik üyesi belediyelerin başkanları, temsilcileri ve belediye meclis üyeleri katıldı. Geniş katılımla gerçekleştirilen oturumda yerel yönetimlerin karşılaştığı ortak sorunlar masaya yatırılırken, birlik bünyesindeki kurumsal yapılanmalar ve yeni dönem vizyonu da şekillendirildi.
Toplantı gündeminde; 2024 yılı faaliyet raporunun görüşülmesi ve oylanması, 2024 mali yılı kesin hesabının kabulü, birliğe yeni üyelik başvurularının değerlendirilmesi, encümen üyeleri ile ihtisas komisyonlarının belirlenmesi yer aldı. Plan ve Bütçe, İmar, Kültür ve Turizm, Çevre ve Sağlık, Tarım, Hayvan Hakları, Cinsiyet Eşitliği, Mahalli İdareler, Dış İlişkiler ve Hukuk Komisyonları yeniden yapılandırılarak üyeleri güncellendi. Ayrıca Türkiye Belediyeler Birliği ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği iş birliğiyle düzenlenen mevzuat bilgilendirme eğitimi de katılımcılara sunuldu.
"Belediyeler sadece hizmet değil, dayanışma üretir"
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, birlik ve dayanışmanın önemine vurgu yaparak, alınacak kararların belediyeler arası iş birliğini daha da güçlendireceğini söyledi. Başkan Aras, birlik toplantısında yaptığı konuşmada, alınacak kararların belediyeler arasındaki iş birliğini güçlendireceğini belirtti. Kentleri daha yaşanılabilir ve dirençli kılmak amacıyla ortak yol haritası belirleyeceklerini ifade eden Başkan Aras, "Üye belediyelerimizin geleceğini hep birlikte tasarlayacağız" dedi.
"Dirençli ve katılımcı kentler vizyonumuzun temelidir"
Birlik çatısı altında yürütülen çalışmaları aktaran Başkan Aras, "Kadın ve gençlik merkezleri kurduk, akıllı kentler ve dijital belediyecilik üzerine çalışmalar düzenledik. Yerel yönetimlerin mali yapısını şekillendirdik, deprem ve afet dirençli kentler konusunda önemli adımlar attık. İklim krizine karşı susuz peyzaj uygulamasını başlattık" diye konuştu.
Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nin vizyonunu da paylaşan Başkan Aras, bu başlıkları şöyle sıraladı: Dirençli kentler, akıllı kentler, dijital dönüşüm, sosyal dayanışma ve eşitlik, kapsayıcı ve katılımcı belediyecilik, kadınların, gençlerin ve dezavantajlı grupların kent yönetimine katılımı, çevre dostu ve su kaynaklarını koruyan kentler, yerel diplomasi ve uluslararası iş birliği.
"Belediyeler gelir kaybı yaşıyor, yatırım yapmakta zorlanıyor"
Belediyelerin ciddi ekonomik sorunlarla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Başkan Aras, "Artan maliyetler, yüksek enflasyon ve sabit kalan bütçe payları nedeniyle belediyeler bırakın yatırım yapmayı, maaş ödemekte bile zorlanıyor. Belediyeler hizmet üretmek yerine borçla mücadele etmek zorunda kalıyor," ifadelerini kullandı.
Turizm bölgelerinde nüfusun mevsimsel olarak katlandığını hatırlatan Başkan Aras, "Muğla’nın nüfusu kışın 1 milyon, yazın ise 7 milyonu buluyor. Ancak biz merkezi bütçeden sadece 1 milyonluk nüfusa göre pay alıyoruz. Bu adil değil" dedi.
"Yetkiyi verin, denetimini de yapın"
Yerel yönetimlerin yetkilerinin kısıtlanmasına yönelik tartışmaları da değerlendiren Başkan Aras, "Dünya yerel yönetimleri güçlendirirken, bizde yetkilerin merkezileştirilmesi konuşuluyor. Bu yaklaşım çözüm değil. Yetkiyi verin, denetimini de yapın. Belediye meclislerine ve başkanlara güvenin. Bir kentin neye ihtiyacı olduğunu en iyi orada yaşayanlar bilir. Her şeyi merkeze toplarsanız başarı sağlayamazsınız," dedi.
"Yeni gelir kaynakları oluşturulmalı"
Belediye gelirleri kanununun güncellenmesi gerektiğini belirten Başkan Aras, emlak vergileri üzerinden örnek verdi: "Kıyı kentlerinde milyon dolara satılan evler var ama biz alt vergi diliminin üzerine çıkamıyoruz. Bu alanlar yeniden düzenlenmeli. Ayrıca yeni gelir kaynakları oluşturulmalı."
"Sosyal eşitsizliklere karşı yatırım yapıyoruz"
Belediyelerin sosyal hizmet alanında da büyük bir yük üstlendiğini vurgulayan Başkan Aras, "Yeterli kreş, tarımsal destek, sağlık ve eğitim hizmetleri için merkezi yönetim desteği şart. Şikâyet etmiyoruz ama kaynaklarımızın büyük bir kısmını bu alanlara ayırıyoruz" dedi.
"Muğla’nın altyapı sorunu için finansman hazır, onay bekliyor"
Konuşmasında Muğla’daki altyapı sorunlarına da değinen Başkan Aras, "Sürekli patlayan su boruları için yurt dışından 62 milyon Euro kredi bulduk. Biz bu krediyi geri ödemeye hazırız ama yatırım planına alınmadı" diyerek yetkililerden çözüm beklediklerini ifade etti.

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Aydın’da yarın öğlen saatlerinden sonra beklenen kuvvetli yağışlar için vatandaşlar uyarıldı.Meteoroloji’den yapılan açıklamada, "Aydın’da beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, yarın (01.04.2026 Çarşamba) öğle saatlerinden sonra il genelin
DÜZCE(İHA) – Dr. Meryem Seçen Yazıcı, otizmin bir hastalık olmadığını belirterek "Otizmi aslında beynin dünyayı işleme biçimindeki bir farklılık olarak tanımlayabiliriz" dedi.Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim
Bartın’da yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusu görüntülendi.Ulus ilçesi Hisar Köyü yolunda aracıyla seyreden bir kişi, yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusunu görüntüledi. Yiyecek ararken sürüden ayrıldığı tahmin edilen
Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonuç verdi. Geçtiğimiz yıl 31 yıl aradan sonra Marmaris’i tercih eden Avusturyalı turistler bu yıl da rotasını değiştirmedi.Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde Alman ve Avusturyalı turistlere yönel
Tarım ve Orman Bakanlığı, Karadeniz Bölgesi’nde artan yangın riskine karşı hava gücünü devreye alıyor. Amasya’nın Merzifon ilçesine konuşlandırılacak yangın söndürme helikopteriyle, özellikle Orta Karadeniz’de muhtemel orman yangınlarına hızlı müdahale he
30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde, Ankara Sincan Belediyesi ev sahipliğinde öğrencilere çevre eğitimi, sürdürülebilir yaşam ve geri dönüşüm konularında eğitim verildi.Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen 30 Mart Uluslararası Sıfı
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, kış ve sonbahar aylarında etkili olan yoğun yağışların ardından bahar aylarına girilmesiyle birlikte kene popülasyonunda artış yaşanabileceğini söyleyerek, özellikle Kırım-Ko
Mersin’in en önemli yaylaları arasında yer alan Fındıkpınarı’ndaki yoğun yağış sonrası meydana gelen heyelandaki hasarın boyutu havadan görüntülenirken, 25’i ağır hasarlı yaklaşık 100 hanenin zarar gördüğü bölgedeki hasar tespit çalışmalarının sürdüğü bil
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Göztepe A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Corendon Alanyaspor
Kasimpaşa A.ş.
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük