MENÜ

Kocaeli’de "Alev Alatlı Kütüphanesi ve Sanat Galerisi" törenle tanıtıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türk düşünce dünyasının önemli ismi Alev Alatlı’nın adını taşıyan kültür kompleksini tanıttı.İzmit Millet Bahçesi içinde yer alan Alev Alatlı Kütüphanesi ve Sanat Galerisi, düzenlenen törenle tanıtıldı. Alev Alatlı’nın kızı

Yayınlanma: 02 Ocak 2026 20:09 Güncelleme: 03 Ocak 2026 12:01
Kocaeli’de "Alev Alatlı Kütüphanesi ve Sanat Galerisi" törenle tanıtıldı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türk düşünce dünyasının önemli ismi Alev Alatlı’nın adını taşıyan kültür kompleksini tanıttı.
İzmit Millet Bahçesi içinde yer alan Alev Alatlı Kütüphanesi ve Sanat Galerisi, düzenlenen törenle tanıtıldı. Alev Alatlı’nın kızı Funda Firuz Aktan, kütüphaneye annesinin isminin verilmesinin kendisi için büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirterek, Başkan Tahir Büyükakın’a teşekkür etti.
Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İzmit Millet Bahçesini şehrin kalbinde bir kültür alanı olarak tasarladıklarını ifade ederek, içinde yer alan kütüphanenin ise gençlerin talebi üzerinde hazırlandığına dikkati çekti. Sergi alanının da kentin ihtiyacı olduğunu söyleyen Büyükakın, merkezin her şeyiyle çok fonksiyonlu olarak hayata geçirildiğini aktardı.

"Roman onun için bir laboratuvardı"
Büyükakın, konuşmasında Alev Alatlı’nın Türk düşünce dünyasındaki yerine dikkati çekti. Alatlı’yı "Doğu’ya da Batı’ya da teslim olmayan bir münevver" olarak tanımlayan Büyükakın, şöyle devam etti:
"Alatlı, Gazali’nin bir zamanlar din ilimlerini ihya ettiği gibi, çağının yeniden ihya edenidir. O, Aristo’nun ’ya ya da’ dünyasından, modern kuantum fiziğinin ’hem hem de’ dünyasına kapı aralayan gerçek bir entelektüeldi. Bir sözü var çok etkilendiğim; ’Benim tarafım yok, benim derdim var’ O ne sağa, ne sola teslim oldu. O hep derdinin peşinden koştu, hakikati anlatmaya çalıştı ve bunu hep cesaretle yaptı. Zaten entelektüel konfor onun hiç arayışı olmamıştı. Öyle olsaydı birilerini alkışlardı, ’kimden daha çok alkış alırım’ diye yazardı ama hiç öyle yapmadı. Roman onun için bir laboratuvardı ama sadece onun için değil; romandaki karakterler aracılığıyla okuyucu da o laboratuvarın içine girer, orada onunla birlikte o serüvenin bir parçası olurdu. Derdi aslında düşünmeyi öğretmekti, akletmeyi öğretmekti. Çokça kabul edilen popüler değerleri sorgulamayı öğretmekti. Gençler bu ismi burada gördükçe, onun ismi burada yaşadıkça biz geleceğin inşasında da çok kıymetli şeyler yapmış olacağız."

Konu Alev Alatlı olunca her türlü söz biter"
Vali İlhami Aktaş, Alatlı’nın bu ülkeye çok fazla kazanç sağladığını ifade ederek, "Konu Alev Alatlı olunca her türlü söz biter. Alev Alatlı hocamız ile, önceki görev yerimde Kapadokya Yüksek Okulu’nun üniversiteye çevrilmesi noktasında uğraş verdik. Kendisi entelektüel olarak yazdığı tüm kitapları hayatında da yaşayan bir kişidir. Devlet yönetimi gibi konularda ne kadar fedakarca çalıştığını biliyoruz. Hiçbir maddi beklentisi olmadan ihtiyacı olan yerlerde eğitim kurumları oluşturdu. Buradaki kütüphanenin ve sanat galerisinin de ilimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

"Türkiye’deki aydın despotizmine karşı bizi uyandırdı"
Alev Alatlı Kütüphanesi ve Sanat Galerisi projesi dolayısıyla Tahir Büyükakın’a teşekkür eden AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala ise, "Gerçek ile gösterilmek istenen şeylerin arasındaki farkı Alev Alatlı ortaya koydu. Herkesin uygarlık diye övgüler dizdiği dünyada insanların ne kadar manipüle edildiğini bize sundu. Bugün Gazze’de zulüm var. Dünya naklen seyrediyor. Oysa Alev Alatlı o kadar içten takip etti ki Gazze’yi, Filistin davasını... Filistinli annelerin dramını ondan öğrendik. Türkiye’deki aydın despotizmine karşı bizi uyandırdı. Bu ülkede kendisini aydın olarak tanıtanların nasıl bir çöküş yaşadığını Alev Hoca deşifre etti. Türkiye’nin içini inanılmaz ifadelerle anlattı. Malumatla bilgi arasındaki derin farkı anlattı" diye konuştu.

7’den 70’e herkese hitap ediyor
Alev Alatlı Kütüphanesi 2 bin 200 metrekare kapalı alanı ve 500 kişilik çalışma kapasitesiyle her yaştan kullanıcıya hitap ediyor. İçerisinde yer alan 23 bin 52 basılı eser, 29 bin e-kitap, 106 tez ve 22 bilgisayarlı dijital araştırma salonu ile şehrin en donanımlı kütüphanelerinden biri olarak ön plana çıkıyor.
Kütüphane bünyesinde sessiz çalışma salonu, sesli çalışma salonu, 2 çocuk kütüphanesi, 22 bilgisayarlı dijital çalışma salonu, atölye alanı ve çok amaçlı salon yer alıyor. Alev Alatlı Kütüphanesi, pazartesi hariç haftanın 6 günü, 09.00-22.00 saatleri arasında hizmet verecek. Kütüphanenin yanında yer alan 2 bin 200 metre karelik Sanat Galerisi ise 360 derece sahnesi, sergi alanları ve çok amaçlı salonlarıyla hizmet vermeye hazır. 135 metrekarelik fuaye ve suaye alanına sahip Sanat Galerisi, kültür-sanat etkinliklerine de ev sahipliği yapacak.
Ayrıca programda Kocaeli Milletvekilleri Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Veysel Tipioğlu, Sami Çakır, Cemil Yaman, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Cantürk, AK Parti İl Başkanı Dr. Şahin Talus, MHP İl Başkanı Tuncay Batı, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Yasemin Özdemir, Alev Alatlı’nın kızı Funda Firuz Aktan, STK temsilcileri, vatandaşlar ve çok sayıda öğrenci de hazır bulundu.
ETİKETLER: Kocaeli’de, "Alev, Alatlı, Kütüphanesi, Sanat
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Kahramanmaraş’ta 526 yıllık Tarihi Çarşı’da 140 iş yerinin restorasyonu tamamlandı

Kahramanmaraş’ta 526 yıllık Tarihi Çarşı’da 140 iş yerinin restorasyonu tamamlandı

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat depremlerinde ağır hasar gören 526 yıllık Tarihi Çarşı’da yürütülen restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Çalışmalar kapsamında 140 iş yeri aslına uygun şekilde yenilendi.Depremlerde büyük zarar gören Kahramanmaraş Tarihi Çarşı

Kahvehanede sinema nostaljisi

Kahvehanede sinema nostaljisi

Tekirdağ’ın Muratlı ilçesi Balabanlı Mahallesi’nde kahvehane işleten 73 yaşındaki İsmail Hacet, 45 yıl önce traktörle köy köy gezdirdiği 16 milimlik Ukrayna malı sinema makinesini kahvehanesinde sergiliyor.Teknoloji dünyayı dijital ekranlara hapsetmeden ç

Muhayyerkürdi şarkılarla mest ettiler

Muhayyerkürdi şarkılarla mest ettiler

Türkiye Emekli Subaylar Derneği, Erzurum Temsilciliğinin düzenlediği Türk müziği konserine yoğun katılımla gerçekleşti.Koro şefi Emekli Piyade Albay Kürşat HakanTuluk yönetimindeki koro birbirinden seçkin parçaları seslendirdi. İbrahim Erkal Dadaş Kültü

Tarihi değirmen suyun gücüyle 300 yıldır ayakta

Tarihi değirmen suyun gücüyle 300 yıldır ayakta

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde dededen toruna aktarılan yaklaşık 300 yıllık su değirmeni, zamana meydan okuyarak suyun bereketiyle dönmeye devam ediyor.Akören Mahallesi sınırlarındaki 2 taşlı tarihi değirmen, hem ata tohumlarını öğütüyor hem de bölge hayv

Kepez’de 14 Şubat sanatla kutlandı

Kepez’de 14 Şubat sanatla kutlandı

Kepez Belediyesi, 14 Şubat Sevgililer Günü’nü sanatın birleştirici gücüyle kutladı. "Şiirden Sevgiye" konseri ve şiirleri sanatseverleri buluşturdu. Ünlü sanatçı Esra Çapar da en güzel şarkılarını Kepezliler için seslendirdi.Kepez’de 14 Şubat, şiir ve müz

Osmangazi’de 14 Şubat ezgileri yükseldi

Osmangazi’de 14 Şubat ezgileri yükseldi

Sevdayı notalarla, özlemi şarkılarla anlatan Osmangazi Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu, Sevgililer Günü’ne özel hazırladığı konser programıyla izleyicilere unutulmaz bir akşam yaşattı.Osmangazi Belediyesi, kültür ve sanat alanında hayata geçirdiği pro

Erzurum’da yaşayan bir insan hazinesi

Erzurum’da yaşayan bir insan hazinesi

Erzurum’un Oltu ilçesinde yaşayan tespih ustası Halis Aydın, 45 yıldır Oltu taşı tespihlerini büyük bir ustalıkla işliyor.Oltu ilçesine bağlı Yasin Haşimoğlu Mahallesi’nde ikamet eden 63 yaşındaki Halis Aydın, ilkokul eğitimini tamamladıktan sonra aile bü

Başkan Çerçioğlu, Aydınlıları Edis ile buluşturdu

Başkan Çerçioğlu, Aydınlıları Edis ile buluşturdu

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Sevgiler Günü konserinde sahne alan şarkıcı Edis, sevilen şarkılarıyla Aydınlıları coşturdu.Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, vatandaşları kültür ve sanat etkinlikleri ile buluşturmaya devam ediyor. Büyükşe

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
55
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
52
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
45
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
41
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
40
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
33
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
30
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
30
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
28
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
26
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
23
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
23
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
21
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
20
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
19
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
18
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
16
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
12