MENÜ

Kongo'da Ebola salgını 60 sağlık bölgesine yayıldı

Kongo Sağlık Bakanlığının cuma günü yayımladığı son verilere göre, Kuzey-Kivu eyaletindeki Biena ve Manguredjipa bölgelerinde de Ebola vakalarının tespit edilmesiyle salgından etkilenen sağlık bölgelerinin sayısı 60'a yükseldi. Bakanlık, salgında şu ana k

Yayınlanma: 28 Ağustos 2026 14:43 Güncelleme: 28 Ağustos 2026 12:50
Kongo'da Ebola salgını 60 sağlık bölgesine yayıldı

Kongo Sağlık Bakanlığının cuma günü yayımladığı son verilere göre, Kuzey-Kivu eyaletindeki Biena ve Manguredjipa bölgelerinde de Ebola vakalarının tespit edilmesiyle salgından etkilenen sağlık bölgelerinin sayısı 60'a yükseldi.

Bakanlık, salgında şu ana kadar 5 bin 794 doğrulanmış vaka tespit edildiğini ve 2 bin 786 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Toplam vaka sayısına göre ölüm oranının yaklaşık yüzde 48 olduğu belirtilirken, bazı bölgelerde bu oranın geciken müdahaleler nedeniyle daha yüksek olduğu kaydedildi.

Salgın müdahaleleri geride bırakıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), mevcut salgının kontrolden çıkmış durumda olduğunu ve yayılma hızının salgını takip etme ve kontrol altına alma çabalarını geride bıraktığını belirtti.

Salgının; güvenlik sorunları, yerinden edilmeler, sağlık çalışanlarının grevi ve yoğun nüfus hareketleri nedeniyle son derece zor koşullarda yayıldığı bildiriliyor.

DSÖ ayrıca mevcut salgının, 2014-2016 yıllarında Batı Afrika'da yaşanan ve çoğunlukla Gine, Liberya ve Sierra Leone'de olmak üzere 11 binden fazla kişinin ölümüne yol açan Ebola salgınını aşabileceği uyarısında bulundu.

Aşı çalışmaları sürüyor

Kongo'da perşembe günü sağlık çalışanları ve diğer ön saflarda görev yapan personelin aşılanmasına başlandı. Geçmiş Ebola salgınlarında etkili olduğu bilinen Ervebo aşısı, ancak mevcut salgına yol açan virüs türünden farklı olan Zaire tipi Ebola için geliştirilmiş durumda.

Mevcut salgına neden olan nadir Bundibugyo virüsüne karşı ise henüz onaylanmış bir aşı veya tedavi bulunmuyor. Bu nedenle Bundibugyo virüsüne karşı lisanslı bir aşı geliştirilmesi amacıyla klinik çalışmalar yürütülüyor.

Salgın resmi olarak mayıs ayının ortasında ilan edilmiş olsa da yetkililer, virüsün şubat ayından bu yana yayılıyor olabileceğini değerlendiriyor.

Vakaların çoğu izleme ağı dışında

Ebola salgınının başlangıçta yalnızca üç sağlık bölgesinde görüldüğü, ancak kısa sürede yaklaşık 60 bölgeye yayıldığı bildirildi. Vakaların ve ölümlerin önemli bölümünün, sağlık ekipleri tarafından takip edilen temaslı kişiler yerine toplum içinde ortaya çıktığı belirtiliyor.

Salgını kontrol altına almak amacıyla bazı bölgelerde toplu etkinliklerin sınırlandırılması, sosyal mesafe uygulamaları ve havaalanlarının kapatılması gibi önlemler uygulanırken, bu tedbirlerin salgından etkilenen altı eyalette günlük yaşamı ciddi şekilde etkilediği ifade edildi.

Özellikle Ituri eyaletinde, isyancı grupların şiddet eylemleri nedeniyle sağlık hizmetlerine erişimin daha da zorlaştığı kaydedildi.

Kongo hükümeti bazı noktalarda sağlık ve hijyen ekipmanları kurmak gibi çeşitli önlemleri hayata geçirirken, sivil toplum ve savunuculuk kuruluşları salgının kontrol altına alınabilmesi için halkın sağlık ekiplerine güveninin artırılması ve sahadaki çalışmaların güçlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. (İLKHA)

ETİKETLER: kongo, ebola, salgın
KAYNAK: ILKHA

İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Denizli'de trafikte makas atan sürücüye 90 bin lira ceza

Denizli'de trafikte makas atan sürücüye 90 bin lira ceza

İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, trafikte ardı ardına şerit değiştirerek seyreden bir araca ait görüntüler üzerine Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünce çalışma başlatıldı. Yapılan incelemelerde sürücünün Acıpayam Bulvarı üzerinde ardı ardın

Isparta'da motosikletlere yönelik trafik denetimi yapıldı

Isparta'da motosikletlere yönelik trafik denetimi yapıldı

İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, il genelinde gerçekleştirilen denetimlerde koruyucu kask kullanımı, sürücü belgesi, abartı egzoz, zorunlu mali sorumluluk sigortası ve araç muayenesi başta olmak üzere trafik kurallarına yönelik kontroller

Tibet’te 5.0 büyüklüğünde deprem

Tibet’te 5.0 büyüklüğünde deprem

Çin'in Nepal sınırında yer alan Tibet Özerk Bölgesi'nde 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi (GFZ) tarafından yapılan açıklamada, depremin Tibet'in kuzeyinde, 10 kilometre derinlikte meydana geldiği belirtildi.

Bakan Bolat, Halep'te Türk ve Suriyeli iş insanlarıyla bir araya geldi

Bakan Bolat, Halep'te Türk ve Suriyeli iş insanlarıyla bir araya geldi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 63. Şam Uluslararası Fuarı vesilesiyle gerçekleştirilen Suriye temasları kapsamında Halep'teki Şeyh Naccar Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret etti. Bakan Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ziyaretin ardından Türk

HÜDA PAR: Türkiye, siyonist rejimin saldırısına somut bir cevap vermeli

HÜDA PAR: Türkiye, siyonist rejimin saldırısına somut bir cevap vermeli

HÜDA PAR Dış İlişkiler Başkanı Hüseyin İmir, siyonist terör rejiminin Ebu Zuhur Hava Üssü’ne saldırısına, ABD'nin Gazze'nin yeniden inşasını şarta bağlayan açıklamalarına ile İran'a karşı devreye aldığı yeni yaptırım paketine dair değerlendirmelerde bulun

Cevdet Yılmaz, Bingöl'de Asfalt Plent Tesisi'nin açılışını yaptı

Cevdet Yılmaz, Bingöl'de Asfalt Plent Tesisi'nin açılışını yaptı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, köy ve mezralara uzanan yol ağının standardını ve İl Özel İdaresinin hizmet kapasitesini güçlendirecek yeni Asfalt Plent Tesisi'nin açılışını gerçekleştirdi. Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, saatt

Rusya: İran’la birlikte yasadışı yaptırımlara karşı mücadele edeceğiz

Rusya: İran’la birlikte yasadışı yaptırımlara karşı mücadele edeceğiz

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’na aykırı olan tek taraflı, yasadışı ve zorlayıcı kısıtlamaları kategorik olarak reddettiklerini belirten Zaharova, bu tür uygulamaların uluslararası hukuku ihlal ettiğini b

Norveç'in Ukrayna'ya desteği sonrası başlatılan siber saldırıyı Rusya yanlısı hackerlar üstlendi

Norveç'in Ukrayna'ya desteği sonrası başlatılan siber saldırıyı Rusya yanlısı hackerlar üstlendi

Norveç Dijitalleşme Ajansı (Digdir) Sözcüsü Are Kvistad, saldırının pazartesi gününden bu yana sürdüğünü ve kurumun şimdiye kadar karşılaştığı en büyük saldırı olduğunu açıkladı. Kvistad, saldırının hizmetleri tamamen devre dışı bırakmak yerine yoğun inte

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
6
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
4
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
4
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
4
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
4
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
4
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
3
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
3
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
3
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
3
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
3
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
3
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
1
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
1
Eyüpspor Eyüpspor
0
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
0
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
0