MENÜ

Kongo'daki Ebola salgınında ölü sayısı bin 500'ü aştı

Hükümetin son verilerine göre, 29 Temmuz itibarıyla ülkede 3 bin 442 Ebola vakası tespit edildi, bin 521 kişi hayatını kaybetti. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC), ölü ve vaka sayısındaki hızlı artışın bir bölümünün daha önce doğru

Yayınlanma: 31 Temmuz 2026 14:15 Güncelleme: 31 Temmuz 2026 15:11
Kongo'daki Ebola salgınında ölü sayısı bin 500'ü aştı

Hükümetin son verilerine göre, 29 Temmuz itibarıyla ülkede 3 bin 442 Ebola vakası tespit edildi, bin 521 kişi hayatını kaybetti.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC), ölü ve vaka sayısındaki hızlı artışın bir bölümünün daha önce doğrulanmayan veya kayda geçirilmeyen vakaların sisteme eklenmesinden kaynaklandığını açıkladı.

15 Mayıs'ta ilan edilen salgının, onaylanmış aşı veya tedavisi bulunmayan Bundibugyo virüsüyle bağlantılı olduğu belirtildi.

Salgına müdahale çalışmaları ise temaslıların takibindeki gecikmeler, etkilenen bölgelere erişimde yaşanan güçlükler, toplumsal güvensizlik ve silahlı gruplar ile bazı bölge sakinlerinin şiddet eylemleri nedeniyle sekteye uğruyor.

Salgın ağırlıklı olarak ülkenin doğusundaki Ituri eyaletinin ulaşılması güç bölgelerinde görülüyor. Ituri, toplam vakaların yaklaşık yüzde 90'ını oluştururken, Kisangani'nin de aralarında bulunduğu 5 eyalette daha vaka tespit edildi.

Komşu Uganda ise ülkedeki son Ebola hastasının haziran ortasında taburcu edilmesinin ardından salı günü Ebola'dan arındığını açıkladı.

Africa CDC Genel Direktörü Jean Kaseya, son iki haftada doğrulanan Ebola kaynaklı ölümlerin yüzde 63'ünün tedavi merkezleri dışında gerçekleştiğini bildirdi.

Kaseya, bu durumun büyük ölçüde enfekte cenazelerin güvenli olmayan biçimde taşınması ve gömülmesiyle bağlantılı olduğunu belirtti.

Bazı topluluklarda cenaze törenleri sırasında hayatını kaybedenlerin bedenlerine dokunulmasının geleneksel bir uygulama olduğu, bunun ise Ebola'nın bulaşma riskini artırdığı ifade edildi.

Sağlık yetkililerinin cenaze törenlerine getirdiği kısıtlamalar ve virüsün gerçek olmadığı yönündeki yanlış bilgiler, bazı bölge sakinlerinin tepkisine neden olurken sağlık tesislerine yönelik saldırılara da yol açıyor.

Ituri eyaletindeki Nyakunde sağlık bölgesinde, 15 Temmuz'da bir hastane ve Ebola tedavi merkezine düzenlenen saldırının ardından salgınla mücadeleye destek veren uluslararası kuruluşların ekiplerini geçici olarak başka bölgelere taşıdığı bildirildi.

Africa CDC ve Mercy Corps'un da aralarında bulunduğu kuruluşların bölgeden ayrılmasının gözetim, temaslı takibi ve tıbbi malzeme sevkiyatını aksattığı belirtildi.

Nyakunde sağlık bölgesinin başhekimi Désiré Duabo, yabancı yardım kuruluşları ve uluslararası kurumların tıbbi malzeme, ekipman ve operasyonel desteğin büyük bölümünü sağladığını belirterek bölgede kalan stokların "neredeyse tükendiği" uyarısında bulundu.

KDC Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü Ebola müdahale operasyon sorumlusu Pierre Akilimali, Nyakunde'deki saldırıların sağlık çalışanları arasında endişeye yol açtığını ve görevlerini yerine getirmelerini zorlaştırdığını söyledi.

Akilimali, sağlık çalışanlarının hem enfeksiyon kapma hem de kişisel güvenlikleri açısından risk altında çalıştığını belirtti.

Yerel sağlık yetkilileri, bölgedeki güvenlik durumunun son dönemde istikrara kavuştuğunu ve uluslararası ortakları geri dönmeye çağırdıklarını açıkladı. Africa CDC de ekiplerin gelecek hafta itibarıyla bölgeye yeniden konuşlandırılabileceğini bildirdi.

KDC'deki mevcut salgının, Ebola salgınları arasında daha önce görülmemiş bir hızla can kaybına yol açtığı belirtildi.

2014-2016 yıllarındaki Ebola salgınında yaklaşık 28 bin vaka görülmüş, 11 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti. Söz konusu salgının bin can kaybına ulaşması yaklaşık 8 ay sürmüştü.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise Ebola'nın hava yoluyla bulaşmaması nedeniyle hastalığın küresel yayılma riskinin düşük olduğunu açıkladı. Örgüte göre, salgın bölgesi dışında tespit edilen vakalar şimdiye kadar hızlı şekilde belirlenerek kontrol altına alındı ve sürekli bulaşa yol açmadı.

Bununla birlikte DSÖ, KDC'de Ebola'nın yayılma riskinin "çok yüksek" olduğunu bildirdi.

Ebola nadir görülen ancak son derece bulaşıcı bir hastalık. Virüs; kusmuk, kan ve meni gibi vücut sıvılarıyla temas yoluyla bulaşabiliyor. Hastalık ağır seyrediyor ve çoğu zaman ölümcül olabiliyor. (İLKHA)

ETİKETLER: kongo, ebola, salgın
KAYNAK: ILKHA

İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Siyonistlerden ağustosta 2 bin 30 saldırı

Siyonistlerden ağustosta 2 bin 30 saldırı

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te siyonist işgalciler ile Yahudi çetelerin Filistinlilere yönelik saldırıları devam ediyor. Ev ve tarım yapılarına baskın düzenleyen Yahudi çeteler, araçlara taşlarla saldırırken, işgal güçleri de bazı bölgelerde göz y

Gazze'de ateşkes ihlalleri yeniden arttı: 5 yaralı

Gazze'de ateşkes ihlalleri yeniden arttı: 5 yaralı

Yerel kaynaklara göre, siyonist işgalciler Han Yunus'un kuzeyindeki Hamad bölgesi ve çevresine ateş açtı. Saldırılarda 3 Filistinli yaralandı. Han Yunus'un batısındaki El-Emel Mahallesi'nde yer alan El-Ahras bölgesinde yerinden edilen Filistinlilerin kald

Pakistan'da çatışma: 6 asker hayatını kaybetti

Pakistan'da çatışma: 6 asker hayatını kaybetti

Pakistan ordusu yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeybatısındaki Hayber Pahtunhva eyaletinin Hangu bölgesinde silahlı militanlarla çatışma çıktığını bildirdi. Çatışmada 2'si subay 6 asker hayatını kaybederken 8 militanın da öldürüldüğü ifade edildi. Yapılan a

Şanlıurfa'da kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 hükümlü yakalandı

Şanlıurfa'da kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 hükümlü yakalandı

Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı tarafından nitelikli suçlardan aranan şahısların yakalanmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda, "Kullanmak için uyuşturucu madde satın almak" suçundan hakkında 5 yıl 9 ay 15 gün kesinleşmiş hapis cezası bulun

Adana’da kahvehanede silahlı çatışma: Bir ölü, 5 yaralı

Adana’da kahvehanede silahlı çatışma: Bir ölü, 5 yaralı

Olay, Yüreğir ilçesine bağlı Doğankent Mahallesi’nde bulunan bir kahvehanede meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, aralarında daha önceden husumet bulunan iki aile arasında henüz belirlenemeyen bir nedenle tartışma çıktı. Tartışmanın kısa sürede silahlı

Halep'in güneyinde Suriye ordusuna ait bölgede patlamalar: 4 yaralı

Halep'in güneyinde Suriye ordusuna ait bölgede patlamalar: 4 yaralı

Suriye resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, Halep'in güneyindeki El-İs beldesi çevresinde Suriye ordusuna ait bir noktada şiddetli patlama meydana geldi. Patlamanın ardından bölgede art arda patlamalar meydana gelirken, olayda yaralanan 4 kişinin ta

İran, Hürmüz Boğazı üzerinde Orbit İHA’sını vurduğunu duyurdu

İran, Hürmüz Boğazı üzerinde Orbit İHA’sını vurduğunu duyurdu

İran ordusuna bağlı Hava Savunma Kuvvetleri’nin yerli üretim sistemleriyle müdahale ettiği belirtilen açıklamada, İHA’nın ülkenin güneydoğu bölgesinde, Hürmüz Boğazı üzerinde vurularak imha edildiği kaydedildi. İran makamları, operasyonun hava sahası güve

Japonya’da yaşlı nüfus rekor kırdı

Japonya’da yaşlı nüfus rekor kırdı

Japonya’da yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki payı yeni bir rekora ulaştı. İçişleri ve İletişim Bakanlığı, 21 Eylül Yaşlılara Saygı Günü öncesinde ülkedeki 65 yaş ve üzeri nüfusa ilişkin güncel verileri açıkladı. Buna göre, 65 yaş ve üzerindeki nüfus geç

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
13
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
13
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
12
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
11
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
10
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
10
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
10
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
7
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
7
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
7
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
7
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
4
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
3
Eyüpspor Eyüpspor
3