MENÜ

Konya’da kabak çekirdeği eleme tesisi üreticiye kolaylık sağlıyor

Konya Büyükşehir Belediyesinin, kırsalda üretimi artırmak ve çiftçinin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla tarıma ve tarım projelerine desteği sürüyor.Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Büyükşehir Belediyesi olarak...

Yayınlanma: 04 Ekim 2023 12:11 Güncelleme: 09 Eylül 2025 22:16
Konya’da kabak çekirdeği eleme tesisi üreticiye kolaylık sağlıyor

Konya Büyükşehir Belediyesinin, kırsalda üretimi artırmak ve çiftçinin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla tarıma ve tarım projelerine desteği sürüyor.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Büyükşehir Belediyesi olarak özellikle kırsal bölgelerde üretimin artması için önemli çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Bu çerçevede kabak çekirdeği üretiminde Konya’da ilk sırada bulunan Çumra’dan sonra Seydişehir’e de kabak çekirdeği eleme tesisi kazandırdıklarını belirten Başkan Altay, “Konyamız genelinde yıllık 7 bin 442 ton kabak çekirdeği üretiliyor. Çumra’da 3.900, Seydişehir’de 1.690, Altınekin’de ise 250 ton kabak çekirdeği hasadı yapılıyor. Büyükşehir olarak üretim kapasitesi yüksek ilçelerimizdeki üreticilerimizin işini kolaylaştırma amacıyla Çumra ve Seydişehir’e kurduğumuz 5 ton kapasiteye sahip kabak çekirdeği eleme tesisi üreticimize büyük kolaylık sağlıyor. Hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
“Konya tarımının kalkınması için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz"
Başkan Altay, tesisler sayesinde üreticinin ürünü daha kolay işleyebildiğini vurgulayarak, “Bu çerçevede hibe edilen kabak eleme tesislerinin yüksek temizleme, ayıklama sayesinde; işçilik ve zamandan tasarruf edilirken, sınıflandırma ve tasnifleme özelliği ile de Çumra ve Seydişehir ilçelerimizde bölgenin kalkınması, yurt içi ve yurt dışı pazarda ekonomik değerinin artırılması amaçlanarak milli ekonomiye katma değer sağlanıyor. Ayrıca kabak eleme tesisleriyle gerekli elek değişimleri yapılarak; ay çekirdeği, arpa, buğday ve baklagiller elenerek, zaman, işçilik, kaliteli ürün ve maddi açıdan üreticilerimize büyük katkı sağlanıyor. Büyükşehir olarak Konya’da tarımın kalkınması için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“Eleme makinesinden gayet memnunuz"
Çumra Kabak Üreticileri Birliği Başkanı İlhami Sayaner, tesisin tam kapasiteyle çalıştığını belirterek, “Arpa, buğday, fasulye, nohut, kabak çekirdeği ve ay çekirdeğini sezonlarına göre elemeye başladık. Eleme makinesinden gayet memnunuz, bölgemize bir hizmet verildi. Başkanımıza bu konuda bizlere yardımcı olduğu için çok teşekkür ederiz” diye konuştu.
Sayaner, tesiste elenen ürünlerin çeşidine göre saatte 5 ton eleme yapılabildiğini belirterek, "Bu eleme, daha sonraki aşamalara geçmemize yardımcı oluyor. Kavurma ve paketleme için de hibeye başvurduk. Çiftçimizin direkt ürününü üreteceği bir hizmet olur diye düşünüyoruz inşallah. Daha önce bölgemizde eleme tesisi yoktu. Çiftçilerimiz Konya’ya, Karaman’a, mevcut yerlere gidiyordu. Ay çekirdeği ve kabak çekirdeği hafif olduğu için saatte 1 ton eleme yapıyoruz. Sadece elemeyle de kalmıyoruz. Burada hafif tane ve taş ayırıcımız da var, makinemiz teferruatlı. Çiftçimizin, ürününü burada eletip, temizletip, daha iyi ücretle satmasını sağlıyoruz. Çiftçimiz ürününü satıyor ve memnun kalıyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Kabak çekirdeği eleme tesisindeki çalışmalardan memnun olduğunu ifade eden çiftçiler de her zaman “Çiftçi Dostu” olan Başkan Altay’a teşekkür etti. Konya’da 2022 yılı içinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 56 bin 608 dekar alana çerezlik kabak ekilirken, bunun 30 bin dekarı Çumra, 13 bin dekarı Seydişehir, 2 bin dekar da Altınekin ilçelerinde üretiliyor.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Karadeniz’deki kar yağışı, fındık ve diğer tarım ürünlerine yaradı

Karadeniz’deki kar yağışı, fındık ve diğer tarım ürünlerine yaradı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Karadeniz Bölgesi’nde etkili olan kar yağışının fındık başta olmak üzere tarım ürünleri için yararlı olduğunu söyledi.Bölgede geçen haftalarda yüksek kesimlerde kar yağışı etkili oldu. Haf

Aksa Enerji, Özbekistan’da 50 yıllık bir okulun spor salonunu yeniledi

Aksa Enerji, Özbekistan’da 50 yıllık bir okulun spor salonunu yeniledi

Aksa Enerji, Özbekistan’ın Buhara kentindeki 50 yıllık bir okulun spor salonunu yeniledi. Yenilenen salon, 700’den fazla öğrenciye spor yapma imkânı sunuyor. Şirketin faaliyet gösterdiği tüm coğrafyalarda toplumsal gelişime katkı sunma vizyonuyla topluma

ATO Başkanı Baran: "2026 yılı Türkiye ekonomisinin daha sağlam temellere oturduğu bir yıl olacak"

ATO Başkanı Baran: "2026 yılı Türkiye ekonomisinin daha sağlam temellere oturduğu bir yıl olacak"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, "Küresel ekonomik gelişmeler Türkiye için risklerle birlikte fırsatları da beraberinde getiriyor. 2026 yılı Türkiye ekonomisinin daha sağlam temellere oturduğu bir yıl olacak" dedi.Ankara Tic

Yılbaşı alışverişini Edirne’de yapan Bulgaristan vatandaşları, dönüşte sınır kapılarında yoğunluk oluşturdu

Yılbaşı alışverişini Edirne’de yapan Bulgaristan vatandaşları, dönüşte sınır kapılarında yoğunluk oluşturdu

Yılbaşı alışverişi için Edirne’yi tercih eden Bulgaristan vatandaşları, dönüş yolunda sınır kapılarında yoğunluğa neden oldu.Komşu ülke Bulgaristan’dan yılbaşı öncesi Edirne’ye gelen çok sayıda vatandaş, yeni yıl alışverişlerini tamamladıktan sonra ülkele

Bakan Bolat: "2025’te yüzde 79 oranında artışla 98 buçuk milyar liralık ticari eşya ve uyuşturucu madde yakalaması gerçekleştirildi"

Bakan Bolat: "2025’te yüzde 79 oranında artışla 98 buçuk milyar liralık ticari eşya ve uyuşturucu madde yakalaması gerçekleştirildi"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "2025 yılında, geçen yıla oranla yüzde 79 oranında artışla 98 buçuk milyar liralık yani yaklaşık 100 milyar liraya yakın bir ticari eşya ve uyuşturucu madde yakalaması gerçekleştirildi" dedi.Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Bakanlığın

Enerjisa Dağıtım Şirketleri, mobil uygulamasını yeniledi

Enerjisa Dağıtım Şirketleri, mobil uygulamasını yeniledi

Enerjisa Dağıtım Şirketleri Başkent EDAŞ, Ayedaş ve Toroslar EDAŞ, müşterilerine daha kolay, hızlı ve kişiselleştirilmiş bir hizmet sunmak amacıyla Mobil 186 uygulamasını yeniledi. Modern arayüzü ve sadeleştirilmiş işlem akışlarıyla tamamen kullanıcı dost

Mega gemilerin yeni adresi Mersin Limanı oldu

Mega gemilerin yeni adresi Mersin Limanı oldu

Mersin Valisi Atilla Toros, Mersin Uluslararası Limanı’nda incelemelerde bulundu.Mersin Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Vali Toros, liman genişletme projesi kapsamında kurulan yeni otomasyon sistemini yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Zi

Köyceğiz’de yılbaşı pazarı kuruldu

Köyceğiz’de yılbaşı pazarı kuruldu

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde yılbaşı pazarı kapalı pazar yerinde kuruldu.Her ayın son Pazar günü kurulan ikinci el pazarı yeni yıl öncesi olması nedeniyle yılbaşı pazarı olarak Cumartesi günü açıldı. Yılbaşı pazarı için Köyceğiz kapalı pazar yerinde 500’ü

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
42
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
39
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
35
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
32
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
29
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
25
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
23
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
23
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
23
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
21
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
18
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
18
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
17
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
15
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
15
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
15
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
13
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
9