MENÜ

Kozan hurması, lezzetini tescillemek istiyor

2021 yılında Trabzon hurması üretiminde Türkiye birincisi olan Kozan'da 11 bin 500 dönüm arazide yaklaşık 20 bin ton cennet hurması üretimi gerçekleştiriliyor.

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:29 Güncelleme: 12 Eylül 2025 22:36
Kozan hurması, lezzetini tescillemek istiyor

2021 yılında Trabzon hurması üretiminde Türkiye birincisi olan Kozan'da 11 bin 500 dönüm arazide yaklaşık 20 bin ton cennet hurması üretimi gerçekleştiriliyor. Kozan bu hurmasına coğrafi işaret alarak tescillemek istiyor.

Kozan Ticaret Odası Başkanı Mustafa Kandemir, Eskimantaş, Karabucak, Minnetli, Boztahta Mahalleleri başta olmak üzere binlerce dönümde üretilen "Haciya" cinsi cennet hurmasının lezzetinin ve hurma kurusunu coğrafi işaret alacak farklılıklarda ve lezzette olduğunu söyleyerek, bu lezzetin tescillenmesi için ilçe tarım müdürlüğü ve Çukurova Üniversitesi Kozan Meslek Yüksekokulu işbirliği ile sahada analiz ve çalışmaların başladığını kaydetti.

Kozanlı üreticiler Trabzon hurmasının diğer illerde üretilen hurma ve kurusu ile arada ciddi bir lezzet farkı olduğunu iddia ederek bölgedeki toprak kalitesinin bunda etkili olduğunu ifade etti.

Kozan, Eskimantaş Mahallesinde Cennet hurması üretimi yapan Erdoğan Bolat, "Ben 80 yaşının üzerineyim ata topraklarında bildim bileli çalışıyorum. Hurma ağaçlarımıza bakımlarını yapıyoruz. Gözümüz gibi bakıyoruz. Bu hurmalar lezzeti ile farklı ve güzel" dedi.

Babası ile birlikte yaklaşık 5 dönüm arazi üzerinde cennet hurması üretimi yapan Hakan Bolat, "35 yıldır hurma üretiyoruz. Bu kıymetli bir hurma. Eylül 15'inde hasadımız başlar, Kasım'a kadar hava şartlarına göre sürer. Bu Hachiya cinsi ve lezzeti diğer cennet ve Trabzon hurmalarından çok farklı. Diğer cinslerde bu lezzet olmuyor" diye konuştu.

Çukurova Üniversitesi Kozan Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Cansu Dölek Gencer, "Kozan'da hurma üretimi olarak baktığımız zaman en önde gelen birinci ve ikinci sıralarda yer alan bir üretim var. Önemli bir üretimle karşı karşıyayız. O yüzden ticaret odasıyla başlattığımız çalışma neticesinde Kozan'ın kendine has coğrafyasından kaynaklanan ve özelliklerinde aromasının farklılıklarını test etmek için arazi çalışmalarıyla beraber analizlerimizi yürütmeye başlamış bulunmaktayız. Coğrafi işaret ile bölgedeki hurmanın lezzeti tescillenerek hem üretici hem tüketici hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacağından dolayı bize artıları yüksek olacaktır. O yüzden bu farklılığı hem Türkiye genelinde hem Kozan'a katkısı olacak şekilde Adana'ya ve yurt dışına eğer tanıtabilirsek çok iyi yerlere geleceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Kozan hurma kurusunda girişimci olan ve yıllık 70 ton cennet hurma kurusu ile öncülük eden girişimci Hamza Kılıçkaya, Cennet hurmasının bölgede 5 kiloda 1 kilogram hurma kurusu elde edildiğini belirterek, "Kozan hurması toprak türü ve coğrafyasından kaynaklı olsa gerek lezzeti diğer illerde üretilen Trabzon Hurmasından çok farklı. Malatya kayısı kurusu nasıl başka bölgelerde ekilip aynı kalite vermediyse Kozan Cennet hurması da bu bölgede lezzeti ile diğer illerde üretilen hurmalardan çok farklı bir lezzete sahip. Bunu biz kendimiz biliyoruz ama müşteri tepkilerinden de görmüş olduk. Haciya cinsi diğer ürünlere nazaran daha farklı ve bağımlılık yapan lezzeti var. Bu hurmanın üretilen killi ve su tutan bir toprak. Bölgede her evde her alanda hurma kurutuluyor. Denizli, Maraş hurması da aldık kurttuk lezzeti buradaki lezzeti vermedi. Bu hurma burada Suluhan rüzgarları var bu hurmanın kurumasında büyük etken. İçinde lezzeti ve araması diğer illerden çok farklı kılan bir şeker ve aroma oranı var. İnşallah coğrafi işaret alarak bu lezzet tescillenir" dedi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı
Bayram öncesi balık tezgahlarında bolluk

Bayram öncesi balık tezgahlarında bolluk

Ramazan Bayramı öncesinde balık tezgahlarında hareketlilik yaşanırken, tezgahlardaki çeşitlilik ve satışlardaki artış esnafın yüzünü güldürdü. Balıkçı esnafı, özellikle büyük balıklara olan talebin yükseldiğini belirtti.Ramazan ayı boyunca balık satışları

Sarp Sınır Kapısı’nda yolcu geçişi 5 milyonu aştı

Sarp Sınır Kapısı’nda yolcu geçişi 5 milyonu aştı

Sarp Sınır Kapısı’nda yolcu geçiş sayıları son yıllarda yüksek seviyelerde seyrederken, 2025 yılında 5 milyonun üzerinde gerçekleşen geçişlerle Sarp Kapısı Türkiye’nin en yoğun kara hudut kapılarından biri olmayı sürdürdü.Türkiye’nin Kafkaslar ve Orta Asy

Bakız İnşaat’tan modern ve sosyal donatılı yaşam projesi

Bakız İnşaat’tan modern ve sosyal donatılı yaşam projesi

Adana’da yükselen Bakız İnşaat’ın yeni konut projesi, sunduğu sosyal donatılarla Adana’nın dikkatini çekiyor.Adana’nın önde gelen inşaat firmalarından Turgay Canver ve Begüm Canver’in sahibi olduğu Bakız İnşaat, şehirde yeni nesil konut projeleriyle fark

Bakan Işıkhan: "Etrafımızda yaşanan savaşlara rağmen istihdamda ve üretimde dev adımlar atmaya devam ediyoruz"

Bakan Işıkhan: "Etrafımızda yaşanan savaşlara rağmen istihdamda ve üretimde dev adımlar atmaya devam ediyoruz"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, dünya ve bölgedeki savaşlar ile ekonomik dalgalanmaların ortasındaki Türkiye’nin güçlü ve büyük bir devlet olarak kendi kararlarını kendi veren, kendi çıkarlarına göre stratejik hareket eden bir konumda old

GSO Mart ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi

GSO Mart ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Mart Ayı Meclis Toplantısı, GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu’nun başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Meclis ve Meslek Komite Üyelerinin katılımıyla yapıldı.Toplantıda, bölgede yaşanan savaş ve artan jeop

Antalya’da asırlık ‘Zimem Defteri’ geleneği 12 yıldır esnafa ve ihtiyaç sahibine can suyu oldu

Antalya’da asırlık ‘Zimem Defteri’ geleneği 12 yıldır esnafa ve ihtiyaç sahibine can suyu oldu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şubesi, alınan bir malın satıcı tarafından not edilerek alıcının ileriye dönük borçlandırılmasını ifade eden tarihi "Zimem Defteri" geleneğini bu yıl da sürdürerek ihtiyaç sahiplerinin mahalle bakka

Karabük’te trafiğe kayıtlı araç sayısı 86 bin 262 oldu

Karabük’te trafiğe kayıtlı araç sayısı 86 bin 262 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Karabük’te 2026 yılı Şubat ayı itibarıyla motorlu kara taşıtı sayısı 86 bin 262 oldu.TÜİK’in 2026 yılı Şubat ayına ilişkin açıkladığı motorlu kara taşıtları istatistiklerine göre, Türkiye genelinde 121 bin

Bağlarda çiçek öncesi ilaçlama programı açıklandı

Bağlarda çiçek öncesi ilaçlama programı açıklandı

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde üzüm üreticilerine yönelik çiçek öncesi ilaçlama programı açıklandı. Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, bağlarda hastalık ve zararlılarla mücadelede doğru zamanlamanın önemine dikkat çekerek üreticileri bilgilendirdi.Yapıl

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 04:59
Güneş 06:21
Öğle 12:39
İkindi 16:05
Akşam 18:47
Yatsı 20:03

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
64
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
60
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
60
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
52
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
43
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
43
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
35
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
33
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
33
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
31
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
30
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
30
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
25
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
25
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
24
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
17