Bilim insanları, küresel ısınmanın dünya genelinde pirinç üretimi üzerindeki etkisinin daha önce hesaplanandan çok daha ağır olabileceği konusunda uyardı. 29 Temmuz'da "Science Advances" dergisinde yayımlanan yeni araştırmaya göre pirinç üretimi açısından
Bilim insanları, küresel ısınmanın dünya genelinde pirinç üretimi üzerindeki etkisinin daha önce hesaplanandan çok daha ağır olabileceği konusunda uyardı.
29 Temmuz'da "Science Advances" dergisinde yayımlanan yeni araştırmaya göre pirinç üretimi açısından asıl risk yalnızca mevsim boyunca ortalama sıcaklıkların yükselmesi değil, bitkinin yüksek sıcaklığa maruz kaldığı gün sayısının artması.
Araştırmacılar, özellikle pirincin üreme döneminde 30 derecenin üzerindeki her ek sıcak günün verimi yaklaşık yüzde 1,1 ila 1,8 oranında azaltabileceğini belirledi.
En kritik dönem: Tohum ve tane oluşumu
Pekin Üniversitesinden biyokimya profesörü ve araştırmanın başyazarı Feng Zhu liderliğindeki ekip, farklı çalışmaların küresel ısınmanın pirinç verimine ilişkin neden farklı sonuçlara ulaştığı sorusundan yola çıktı.
Bu kapsamda araştırmacılar, normal tarlalarla daha yüksek sıcaklığa maruz bırakılan tarlaları karşılaştıran 214 saha deneyinden oluşan kapsamlı bir veri tabanı oluşturdu. Verilerin bir bölümü daha önce yayımlanan araştırmalardan, bir bölümü ise Çin'in başlıca pirinç üretim bölgelerindeki 12 farklı noktada gerçekleştirilen deneylerden elde edildi.
Araştırma, sıcaklığın pirinci yaşamının her döneminde aynı şekilde etkilemediğini ortaya koydu.
Bitkinin yaprak ve gövdesini geliştirdiği büyüme döneminde aşırı sıcaklık, biyokütle üretme kapasitesini düşürüyor. Ancak asıl kritik dönem, başak ve tanelerin oluştuğu üreme aşaması olarak öne çıkıyor.
Bu dönemde yüksek sıcaklık, bitkinin ürettiği besinlerin tanelere aktarılmasını bozuyor. Böylece bitki dışarıdan sağlıklı ve yeşil görünse bile yeterli miktarda tane oluşturamıyor.
Daha önceki iklim modelleri riski düşük hesapladı
Araştırmacılar, küresel iklim değişikliğinin tarımsal üretime etkisini tahmin etmek için kullanılan modelleri de inceledi.
Çalışmaya göre mevcut modellerin önemli bölümü pirincin yüksek sıcaklıklara karşı hassasiyetini olduğundan düşük hesaplıyor.
Saha deneylerinde 30 derecenin üzerindeki bir ek sıcak günün bile verimde yaklaşık yüzde 0,9 veya daha fazla kayba yol açabildiği görülürken, bazı küresel modeller çok daha düşük kayıplar öngörüyor.
Araştırmacılar bu yanlılığı düzelttiğinde, küresel sıcaklıkların 1 derece yükselmesinin dünya genelinde pirinç verimini yaklaşık yüzde 8,1 azaltabileceğini hesapladı.
Daha önceki düzeltilmemiş modellerde bu kayıp yüzde 3,8 olarak tahmin ediliyordu.
Bu da iklim değişikliğinin pirinç üretimi üzerindeki etkisinin önceki tahminlerin yaklaşık iki katı olabileceğini gösteriyor.
Güney ve Güneydoğu Asya en fazla risk altında
Araştırmaya göre en yüksek risk, dünyanın en önemli pirinç üretim merkezlerinin bulunduğu Güney ve Güneydoğu Asya'da görülüyor.
Pakistan, Hindistan ve Bangladeş'te tahmin edilen kayıplar yüzde 6,6'ya, Tayland, Filipinler ve Myanmar'da ise yüzde 7,7'ye ulaşıyor.
Çin ve Japonya ise söz konusu model yanlılığından daha sınırlı ölçüde etkileniyor.
Araştırmacılar, bu oranların her pirinç tarlasının aynı oranda verim kaybedeceği anlamına gelmediğini, ancak bazı bölgelerin mevcut iklim modellerinin gösterdiğinden çok daha kırılgan olabileceğini vurguluyor.
Çözüm için sıcaklığa dayanıklı pirinç önerisi
Bilim insanlarına göre sıcaklık tehdidini azaltmak için daha yüksek sıcaklıklara dayanıklı pirinç çeşitlerinin geliştirilmesi, sulama yöntemlerinin iyileştirilmesi ve toprak kalitesinin artırılması gibi önlemler alınabilir.
Ancak araştırmanın bazı sınırlılıkları da bulunuyor. Deneylerin büyük bölümünün sulanan tarlalarda gerçekleştirilmesi nedeniyle yağmurla beslenen pirinç tarlalarının sıcaklık ve su kıtlığını aynı anda yaşaması halinde çok daha fazla zarar görebileceği belirtiliyor.
Ayrıca küresel tahminlerde bitkinin gerçek yüzey sıcaklığı yerine hava sıcaklığının kullanılması da sonuçları etkileyebilecek faktörlerden biri olarak gösteriliyor. Sulama, bazı durumlarda bitkinin sıcaklığını düşürerek aşırı sıcaklığın etkisini azaltabiliyor.
Araştırmacılar, çalışmanın tüm pirinç çeşitlerini ve dünyanın farklı bölgelerindeki tarımsal uygulamaları kapsamadığını da belirtiyor. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Operasyonlarda 154 şüpheli yakalanırken, yapılan aramalarda 6 pompalı tüfek, 2 ruhsatsız tabanca, 2 kurusıkı tabanca, 43 fişek ve çok sayıda dijital materyal ele geçirildi. Şüphelilere ait banka hesapları üzerinde yapılan incelemelerde 1 milyon 388 bin 68
Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, Falkland Adaları'nın tarih ve hukuk açısından Arjantin'e ait olduğunu savundu. Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, Falkland Adaları'nın egemenliğine ilişkin tartışmada ülkesinin hak iddiasını yineleyerek, Birleşik K
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında dün gözaltına alınan Mehmet Cemil Acar'ın emniyetteki işlemleri tamamlandı. Sağlık kontrolünden geçirilen Acar, daha sonra adliyeye sevk edildi. Sulh ceza hakimliğine çıkarılan şüpheli, üze
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), kentte etkili olması beklenen yağışlara ilişkin uyarıda bulundu. AKOM'un açıklamasına göre, bugün başlayacak yağışlarla birlikte sıcaklıkların da düşmesi bekleniyor. Marmara Bölgesi'nde yağı
Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından aranan şahısların yakalanmasına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında, hakkında 10 yıl 6 ay 20 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalanarak gözaltına alındı. Hükümlünün, "Kullanmak için uyuş
Sigortacılık sektöründe son dönemde vatandaşlar açısından önemli ve olumlu gelişmeler yaşandığını belirten Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İhsan Yiğit, bunlardan birinin de 1 Eylül itibarıyla faaliyete geçen ALO 193 Ortak Hasar İhbar Merkezi
Zabıta ekiplerinin gerçekleştirdiği son denetimlerde, mevzuata aykırı şekilde son kullanma tarihi geçmiş ürünleri satışa sunduğu belirlenen bir zincir market şubesi ile 2 yerel market hakkında işlem yapıldı. Denetimler sonucunda, söz konusu 3 market Şahin
Yangın, Pazartesi gecesi Telangana eyaletinin başkenti Haydarabad'ın yaklaşık 301 km kuzeyinde bulunan Adilabad bölgesindeki Rajiv Gandhi Tıp Bilimleri Enstitüsü Devlet Hastanesi'nde çıktı. Hastanenin Yenidoğan Bakım Ünitesi'nde çıkan yangında en az üç be
Doğanyol’da İntihar Girişimi: Genç Hayatını Kaybetti
İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Witkoff ve Kushner ile bir araya geldi
03Macron: Gazze'deki manzara hepimiz için utanç verici
04Rize'de 8 eğitim kurumunda eğitime bir gün ara verildi
05Edirne'de aranan 2 hükümlü yakalandı
06Antalya'da 2 milyon 430 bin liralık ziynet eşyası çalan 4 şüpheli yakalandı
07Yarış yapan 2 motosiklet sürücüsüne 626 bin lira ceza
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Arca Çorum Fk
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Göztepe A.ş.
Eyüpspor