MENÜ

Libya'da ekmek krizi derinleşiyor: Fiyatlar arttı, fırınlar kapanma noktasında

Libya'da halkın günlük temel ihtiyaçlarının başında gelen ekmek, artan üretim maliyetleri nedeniyle giderek daha pahalı ve ulaşılması daha zor bir ürüne dönüşüyor. Özellikle başkent Trablus'ta bazı fırınların kapanması, faaliyetlerini sürdüren işletmeleri

Yayınlanma: 26 Ağustos 2026 09:34 Güncelleme: 26 Ağustos 2026 07:50
Libya'da ekmek krizi derinleşiyor: Fiyatlar arttı, fırınlar kapanma noktasında

Libya'da halkın günlük temel ihtiyaçlarının başında gelen ekmek, artan üretim maliyetleri nedeniyle giderek daha pahalı ve ulaşılması daha zor bir ürüne dönüşüyor. Özellikle başkent Trablus'ta bazı fırınların kapanması, faaliyetlerini sürdüren işletmelerin ise üretimi azaltması nedeniyle ekmek temininde de sıkıntılar yaşanıyor.

Son iki haftada bazı fırınlarda ekmek fiyatlarının iki katına çıktığı belirtilirken, daha önce 1 dinara 3 adet alınabilen ekmeğin tanesinin 0,5 dinara kadar yükseldiği aktarılıyor. Fiyat artışının yanı sıra bazı bölgelerde açık kalan fırınlarda ürünlerin kısa sürede tükenmesi, krizin yalnızca fiyatlarla sınırlı olmadığını gösteriyor.

Elektrik, un ve yakıt maliyeti üretimi vuruyor

Fırın sahipleri, maliyet artışının başlıca nedenleri arasında elektrik kesintileri ve dizel yakıt sıkıntısını gösteriyor. Sürekli elektrik kesintileri nedeniyle jeneratör kullanmak zorunda kalan fırınlar, sübvansiyonlu yakıta erişimin azalması üzerine ihtiyaçlarını piyasadan daha yüksek fiyatlarla karşılıyor.

Fırın sektöründeki maliyet baskısı yalnızca elektrik ve yakıttan kaynaklanmıyor. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre yıl başından bu yana un, maya, yağ, şeker, tereyağı ve ambalaj gibi temel üretim girdilerinin fiyatlarında önemli artışlar yaşandı.

100 kilogramlık bir çuval unun fiyatının ocak ayında yaklaşık 190 dinar seviyesinden 310-315 dinara yükseldiği belirtiliyor. Maya 165 dinardan 245 dinara, yağ 90 dinardan 137 dinara, şeker 155 dinardan 210 dinara, tereyağı ise 125 dinardan 180 dinara çıktı. En sert artışlardan biri ambalaj malzemelerinde yaşandı ve fiyatların yaklaşık yüzde 94 yükseldiği kaydedildi.

İşçilik maliyetlerinin de yüzde 25 ila 100 arasında arttığı, ekipman ve yedek parça fiyatlarının ise yüzde 16 ila 70 oranında yükseldiği aktarılıyor. Bu tablo, fırınların mevcut ekmek fiyatlarıyla faaliyetlerini sürdürmesini daha da zorlaştırıyor.

Bazı fırınlar zararına çalışıyor

Yakıt sıkıntısı, işletmelerin maliyetlerini daha da artırıyor. Bazı fırınların belediyeler aracılığıyla sübvansiyonlu olarak aldığı dizelin miktarının azalması üzerine yakıtı karaborsadan temin etmek zorunda kaldığı bildiriliyor. Piyasadaki dizel fiyatının litre başına 7 ila 10 dinara kadar çıktığı belirtilirken, bu durum üretim maliyetlerine doğrudan yansıyor.

Bazı fırınların günlük yüzlerce dinar zarar ettiği, işletme sahiplerinin ise artan maliyetlere rağmen çalışanlarının gelir kaynaklarını korumak amacıyla üretime devam etmeye çalıştığı ifade ediliyor. Bir işletmecinin maliyet baskısı nedeniyle fırınlarından birini kapattığı, diğerini ise günlük yaklaşık 800 dinar zarar etmesine rağmen açık tutmaya çalıştığı aktarılıyor.

Sektör temsilcileri, mevcut şartların devam etmesi halinde fırınların bir bölümünün üretimi daha da azaltmak, ekmek gramajını düşürmek veya tamamen faaliyetlerini durdurmak zorunda kalabileceği uyarısında bulunuyor.

Krizin faturası vatandaşa çıkıyor

Ekonomik baskının en önemli sonuçlarından biri ise doğrudan hanelere yansıyor. Elektrik kesintileri, yakıt sıkıntısı ve girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle fırınların maliyetleri yükselirken, bunun ekmek fiyatlarına ve ürün miktarına yansıdığı belirtiliyor.

Sektör temsilcileri, sorunun yalnızca fırın sahipleri ile tüketiciler arasındaki bir fiyat anlaşmazlığı olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurguluyor. Fırıncıların artan maliyetler karşısında ya zararına üretim yapmak ya da fiyatları yükseltip üretimi azaltmak arasında kaldığı, bunun da sonunda tüketicinin ekmek teminini zorlaştırdığı belirtiliyor.

Sektör yetkilileri, krizin büyümemesi için un ve temel üretim girdilerinin desteklenmesi, fırınlara düzenli elektrik ve yakıt sağlanması, girdi fiyatlarının denetlenmesi ve mevcut ekmek fiyatlarının yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulunuyor.

Libya'da ekmekte yaşanan sıkıntı, ülkenin elektrik ve yakıt sorunlarının yanı sıra hayat pahalılığı ve üretim maliyetlerindeki genel artışın günlük yaşama yansımasının da önemli bir göstergesi olarak öne çıkıyor. (İLKHA)

ETİKETLER: LİBYA, EKMEK, FIRIN
KAYNAK: ILKHA

İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Ticaret Bakanlığı açıkladı: Domateslerin salça fabrikalarınca kabul edilmemesinin nedeni belli oldu

Ticaret Bakanlığı açıkladı: Domateslerin salça fabrikalarınca kabul edilmemesinin nedeni belli oldu

Bakanlıktan yapılan açıklamada, sosyal medya platformlarında yer alan paylaşımlar üzerine gerekli inceleme ve denetimlerin başlatıldığı belirtildi. İncelemelerde olayın Karacabey ilçesi Sultaniye Mahallesi'nde meydana geldiği, üretici B. B.'ye ait domates

Gaziantep'te 20 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Gaziantep'te 20 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen istihbari çalışmalar kapsamında, aranan şahsın Nizip ilçesinde bulunduğu adres tespit edildi. Jandarma ekiplerince yapılan planlama ve takibin ardından belirlenen adrese operasyon düzenlendi. Opera

Bebeğinizin İlk Ayları İçin Pratik Rehber

Bebeğinizin İlk Ayları İçin Pratik Rehber

Bebeğinizin dünyaya gelmesiyle birlikte günlük yaşamınızda pek çok yeni deneyim başlar. Özellikle ilk aylar, bebeğinizin bakım ihtiyaçlarını anlamanız ve onunla yeni bir rutin oluşturmanız açısından önemlidir.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Ahlat'ta toplanacak

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Ahlat'ta toplanacak

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Malazgirt Zaferi'nin 955'inci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında bugün Bitlis'in Ahlat ilçesinde toplanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık edeceği toplantı, Ahlat'taki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşti

Sıcaklıklar düşüyor, yağışlı hava geliyor

Sıcaklıklar düşüyor, yağışlı hava geliyor

Türkiye genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların cuma gününden itibaren kuzey, iç ve batı kesimlerde hissedilir derecede düşmesi bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün son değerlendirmelerine göre bugün Doğu Karadeniz ile Doğu Ak

Haiti'de kanlı gece: Başkent yakınlarındaki çete saldırısında 47 kişi öldü, 22 kişi yaralandı

Haiti'de kanlı gece: Başkent yakınlarındaki çete saldırısında 47 kişi öldü, 22 kişi yaralandı

Haiti'nin başkenti Port-au-Prince yakınlarındaki Kenscoff bölgesinde silahlı çetelerin düzenlediği saldırıda en az 47 kişi öldü, 22 kişi yaralandı. Birleşmiş Milletlerden yapılan açıklamaya göre, silahlı bir çete dün gece başkente hâkim konumdaki Kenscoff

Çamurlu’ya 120 Milyon Liralık Gençlik Merkezi

Çamurlu’ya 120 Milyon Liralık Gençlik Merkezi

Çamurlu’ya 120 Milyon Liralık Gençlik Merkezi BAŞKAN ER: "TESİSİMİZ BÖLGEYE HİZMET VERECEK". Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, şehrin her noktasında yoğun çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Arapgir Sanayi Sitesinde Yıkama Çalışması

Arapgir Sanayi Sitesinde Yıkama Çalışması

Arapgir Belediyesi Temizlik İşleri Şefliği ekipleri, Sanayi Sitesi’nde çevre temizliğinin sağlanması ve ortak kullanım alanlarının daha düzenli hale getirilmesi amacıyla yıkama çalışması gerçekleştiriyor.

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
6
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
4
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
4
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
4
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
4
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
4
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
3
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
3
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
3
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
3
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
3
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
3
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
1
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
1
Eyüpspor Eyüpspor
0
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
0
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
0