TÜBİTAK Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması'nda birinci olan öğrenciler, hayallerini gerçeğe dönüştürdü.
TÜBİTAK Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması'nda birinci olan öğrenciler, hayallerini gerçeğe dönüştürdü. TEKNOFEST çerçevesinde düzenlenen yarışmada meşe palamudundan biyoplastik geliştiren liseli gençler, projelerini Antarktika'da test etme imkanını buldu.
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından 2022'de TEKNOFEST çerçevesinde düzenlenen Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması'nda 3 kız öğrenci, "Kutup Okyanuslarındaki Biyoplastik Kirliliğini Önlemek İçin Yerli ve Milli Biyoplastik Materyal Üretimi Projesi" ile birinci oldu.
Lise öğrencileri, meşe ağacı palamudunu kullanarak biyoplastik film sentezledi. Bu projeleriyle hem doğada 45 günde çözünebilen hem de plastiklerden 20 kat dayanıklı bir malzeme elde etti. Şampiyon kızlar, Giresun'daki TEKNOFEST etkinliklerinde projelerini inceleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın önerisi üzerine 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katılma fırsatı yakaladı.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinasyonundaki Bilim Seferi'ne katılan lise öğrencileri, Beyaz Kıta'da 3 günlük saha çalışması yaptı. Collins Buzulu ve Ardley Adası'nı ziyaret eden öğrenciler, King George Adası'nda bulunan Şili'ye ait Escudero Üssü'ndeki bilim insanları ile bir araya gelerek iklim değişikliği konusunda sorular yöneltti. Öğrenciler, Antarktika'da kutup canlılarını ve buzullardaki erimeleri gözlemleme fırsatı da buldu.
Ekip sözcüsü Zeynep İpek Yılmaz, meşe ağacı palamudundan biyoplastik geliştirme projeleriyle ilgili olarak şunları söyledi:
"Biz çok fazla literatür taraması yaptık. Daha önce yapılan çalışmaları da inceledik. Gördük ki biyoplastik üretiminde gıda olarak tüketilen mısır, pirinç, buğday gibi materyaller kullanılıyor ve bunlar sürdürülebilir değil. Biz de ne kullanabiliriz diye düşündük. Meşe ağacı palamudunu Türkiye'de yaygın bulunduğu için tercih ettik. Meşe palamudunu ilk defa bir çizgi filmde sincaplar yerken görmüştüm ama asla bunu bir projede kullanıp bir biyoplastik üretip beni Antarktika'ya getireceğini düşünmezdim."
Antarktika'da deneyiminden de bahseden Lise Öğrencisi Yılmaz, "Farklı ülkelerin bilim üslerini, laboratuvarlarını ziyaret ettik, oradaki bilim insanlarının projelerini dinledik. Türk bilim insanlarımızın projelerini de dinledik, biz de onlara anlattık. Orada projemizi başarıyla gerçekleştirme fırsatı bulduk" dedi.
Yılmaz, Antarktika'da küresel ısınmanın etkilerini gördüklerini ifade ederek, "Bembeyaz bir kıta bekliyorduk ama öyle değildi küresel ısınmadan dolayı. Penguen kolonileri bekliyorduk, kolonilerde bir azalma varmış, penguenler daha güneye göç etmişler. Bizden binlerce kilometre uzakta yaşayan canlılara verdiğimiz zararı somut olarak gözlemledik. Bu yüzden ben daha çok çalışacağımızı, onları kurtarmak için daha yeni projeler üreteceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.
Sincan’da yüzme öğrenmek isteyenler için yeni dönem başladı. Sincan Belediyesinin Çimşit, Yenikent ve Törekent’te hizmete açtığı yarı olimpik yüzme havuzlarında bahar dönemi kurs kayıtları açıldı. Son başvuru tarihi 28 Mart.Sincan Belediyesi, spor ve sağl
Milli Eğitim Bakanlığı takvimine göre ikinci ara tatilin sona ermesiyle birlikte Türkiye genelinde yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1,2 milyon öğretmen bugün yeniden ders başı yaptı.Tüm yurtta olduğu gibi Edirne’de de bir haftalık tatilin ardından okullar ye
Hakkari il merkezi ile Yüksekova ilçesinde, olumsuz hava nedeniyle yarın eğitime ara verildiği bildirildi.Hakkari Valililiğinde yapılan açıklamada, "Meteorolojik veriler doğrultusunda ilimiz Merkez ve Yüksekova ilçelerinde gece saatlerinde de devam etmesi
Uşak Belediyesi tarafından başlatılan "Kitap Kumbarası" projesi, Bilim Uşak öncülüğünde yürütülüyor. Proje kapsamında toplanan çocuk kitapları, köy okullarındaki öğrencilere ulaştırılıyor.Şehir genelinde yerleştirilen kitap kumbaraları aracılığıyla çocukl
Muş’un Hasköy ilçesinde, Ramazan ayı dolayısıyla şehit aileleri ziyaret edildi.Hasköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okulların idareci, öğretmen ve öğrencileri, ilçede bulunan şehit ailelerini ziyaret etti. Ziyaretler kapsamında Şehit Erkan Selçuk,
İzmir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, ’Okullarımız İyilikte Yarışıyor’ projesi çerçevesinde hazırladıkları el emeği ürünlerin satışından elde edilen geliri Gazze’deki iftar sofralarına bağışladı. Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürl
Orta Karadeniz Kariyer Fuarı (OKAF’26), 8-9 Nisan tarihlerinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde kapılarını açıyor. Bu yıl "Gençliğin Üretim Çağı" (GÜÇ) temasıyla düzenlenen fuar, ilk kez bir üniversite kampüsü atmosferinde gerçekleşerek iş
Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi İletişim ve Tasarımı Bölümü tarafından "18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü" temalı sergi düzenlendi. Merkez Kampüste açılan sergide, öğrencilerin hazı
Van’da çöp kamyonu alev alev yandı
İstanbul’da kaçak silah operasyonu: 2 av tüfeği ve 122 tabanca ele geçirildi
03İstanbul Valiliği’nden Resul Emre Şahan’ın mahkemede savunmasındaki iddialara ilişkin açıklama
04İskenderun’da işledikleri suçlardan aranan 2 kişi yakalandı
05Hatay’da hapis cezası ile aranan 3 kişi yakalandı
06’Uyuşturucu’ soruşturması: Fikret Orman gözaltına alındı
07Mobilya atölyesinde yangın
Yükleniyor...
00:00:00
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Kocaeli̇spor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Corendon Alanyaspor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
Hesap.com Antalyaspor
Kasimpaşa A.ş.
Zecorner Kayseri̇spor
İkas Eyüpspor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük