Lübnan ile siyonist rejim arasında İtalya'nın başkenti Roma'da yürütülen yeni müzakere turunda sınır ihtilafı ve güvenlik düzenlemelerinin uygulanmasına ilişkin mekanizmalar masaya yatırıldı. Lübnanlı üst düzey resmi bir kaynağın verdiği bilgiye göre salı
Lübnan ile siyonist rejim arasında İtalya'nın başkenti Roma'da yürütülen yeni müzakere turunda sınır ihtilafı ve güvenlik düzenlemelerinin uygulanmasına ilişkin mekanizmalar masaya yatırıldı.
Lübnanlı üst düzey resmi bir kaynağın verdiği bilgiye göre salı günü tamamlanan görüşmelerin perşembe günü devam etmesi bekleniyor. Roma'da üç gün süren ikinci tur görüşmeler, 26 Haziran'da Washington'da imzalanan ateşkes anlaşmasının uygulanmasını hedefleyen ve ABD'nin himayesinde yürütülen müzakere sürecinin devamı niteliğini taşıyor.
Görüşmeler iki ayrı başlıkta yürütüldü
Diplomatik kaynaklara göre müzakereler siyasi ve askeri olmak üzere iki ayrı oturum halinde gerçekleştirildi. Siyasi görüşmelerde iki taraf arasındaki sınır dosyası ele alınırken, askeri oturumda güvenlik düzenlemelerinin uygulanmasının doğrulanması, siyonist rejimin Lübnan'ın güneyinden çekilmesi ve Hizbullah'ın silahsızlandırılmasına ilişkin mekanizmalar görüşüldü.
Lübnan heyeti sınır konusundaki önerilerini sunarken, siyonist rejim tarafının ateşkes anlaşmasına bağlılık konusunda siyasi düzeyde net bir yanıt vermediği belirtildi.
Kaynaklar ayrıca siyonist rejim heyetinin, ilk kez Hizbullah'ın silahsızlandırılması konusunun sınır meselesinden önce ele alınması yönündeki önceki şartında geri adım attığını ifade etti.
"Pilot bölgeler" gündemde
Taraflar ayrıca, siyonist rejimin çekileceği bölgelerin denetlenmesi için üçüncü bir tarafın görev üstlenmesini ve bu alanların Lübnan ordusuna devredilmesini görüştü.
Lübnan heyeti, sıradaki "pilot bölgenin" güneydeki Hıyam veya Bint Cubeyl beldelerinden biri olmasını talep etti. Plan kapsamında Lübnan ordusunun bu bölgelerde tam güvenlik sorumluluğunu üstlenmesi ve Hizbullah'ın yeniden konuşlanmasının engellenmesi, buna karşılık siyonist rejimin sınırlı şekilde geri çekilmesi öngörülüyor.
Önceki Roma turunda ise siyonist rejimin Zevter el-Garbiyye beldesinin çevresinden çekilmesi, ardından Lübnan ordusunun bölgeye konuşlanması konusunda mutabakata varılmıştı.
Lübnan ayrıca siyonist rejimden güneyde sürdürdüğü yıkım ve patlatma faaliyetlerini durdurmasını talep etti.
ABD'den süreç açıklaması
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tommy Pigott, görüşmelerin çerçeve anlaşmasının uygulanmasını güçlendirmeyi amaçladığını belirtti.
Pigott, müzakerelerde pilot bölgeler mekanizması, Hizbullah'ın silahsızlandırılmasının doğrulanması, İran bağlantılı güvenlik tehditleri ve siyonist rejim güçlerinin Lübnan'ın güneyinden yeniden konuşlandırılması konularının ele alındığını söyledi.
Washington yönetimi, bu sürecin ileride taraflar arasında kapsamlı bir güvenlik ve barış anlaşmasının zeminini oluşturmasını hedeflediğini ifade etti.
Lübnan'da siyasi tartışma büyüyor
Müzakereler devam ederken Lübnan'da süreçle ilgili siyasi tartışmalar da derinleşti.
Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, hükümeti "sahada taviz vermekle" suçlayarak doğrudan müzakerelerin ülkeye kazanım sağlamadığını belirtti ve önceliğin siyonist rejimin işgal ettiği Lübnan topraklarından çekilmesi olması gerektiğini söyledi.
Buna karşılık Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam ise ülkeyi "anlamsız destek savaşlarına sürükleyenlerin" siyonist rejime en büyük fırsatı verdiğini belirterek bu sürecin Lübnan'ın egemenliğinin ihlal edilmesine ve ülkenin büyük yıkıma uğramasına zemin hazırladığını iddia etti. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Kahverengi kokarcanın başta fındık olmak üzere 300'den fazla bitkisel üründe zarara yol açabildiğini belirten Y
Bursa Doğa Koruma ve Milli Parklar 2’nci Bölge Müdürlüğü tarafından, doğal yaşam alanlarında biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında 300 sülün doğaya bırakıldı. Genel Müdürlüğe bağlı üretme istasyonlarında özenle yetişti
Şırnak İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince uyuşturucuyla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar sonucu Silopi ilçesinde uyuşturucu madde ele geçirildi. Emniyet ekiplerinin gerçekleştirdiği operasyonda S.K.M. isimli şüphelinin valizinde bulunan 19 parça kıy
Barlık, ehliyet eğitim süresinde ve maliyetlerde yaşanacak değişikliklere de dikkat çekti. Yaz tatiliyle birlikte şehirler arası yolculukların arttığını belirten Barlık, sürücülerin sıcak hava, yorgunluk ve dikkatsizlik nedeniyle ciddi risklerle karşı kar
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılına ilişkin Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri'ni açıkladı. Verilere göre, 2025 yılında güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olay sayısı, bir önceki yıla göre yüz
ABD'de aralarında California, New York ve Washington'ın da bulunduğu 25 eyalet, Trump yönetiminin son gümrük vergisi kararlarını mahkemeye taşıdı. Eyalet başsavcıları tarafından ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi'nde açılan davada, yönetimin 1974 tarihli
Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.30 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,29 artarak 84,85 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün eylül vadeli varil fiyatı da 80,83 dolar olarak belirlendi. Petrol fiyatlarındaki yükselişte,
Mersin Valisi Atilla Toros başkanlığında gerçekleştirilen Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı'nda il genelinde yürütülen güvenlik çalışmaları, alınan tedbirler ile suç ve suçlulara yönelik operasyonlar değerlendirildi. Valilikten yapılan açıklamay
İstanbul Valiliğinden dolandırıcılık uyarısı
Tekirdağ'da uyuşturucu operasyonlarında 8 şüpheli tutuklandı
03Pakistan: Ara bulucular Hürmüz'ün açılması için belge hazırlığında
04Bakan Gürlek: Çocuklarımızın her türlü şiddetten korunması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz
05İzmir açıklarında 25 düzensiz göçmen kurtarıldı
06Lübnan ile siyonist rejim arasında Roma görüşmeleri: Sınır ve güvenlik düzenlemeleri ele alındı
07Katar: HAMAS yol haritasına bağlı kaldı, israil yükümlülüklerini yerine getirmedi
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük