MENÜ

Lübnan ile siyonist rejim arasında Roma görüşmeleri: Sınır ve güvenlik düzenlemeleri ele alındı

Lübnan ile siyonist rejim arasında İtalya'nın başkenti Roma'da yürütülen yeni müzakere turunda sınır ihtilafı ve güvenlik düzenlemelerinin uygulanmasına ilişkin mekanizmalar masaya yatırıldı. Lübnanlı üst düzey resmi bir kaynağın verdiği bilgiye göre salı

Yayınlanma: 05 Ağustos 2026 06:19 Güncelleme: 05 Ağustos 2026 10:00
Lübnan ile siyonist rejim arasında Roma görüşmeleri: Sınır ve güvenlik düzenlemeleri ele alındı

Lübnan ile siyonist rejim arasında İtalya'nın başkenti Roma'da yürütülen yeni müzakere turunda sınır ihtilafı ve güvenlik düzenlemelerinin uygulanmasına ilişkin mekanizmalar masaya yatırıldı.

Lübnanlı üst düzey resmi bir kaynağın verdiği bilgiye göre salı günü tamamlanan görüşmelerin perşembe günü devam etmesi bekleniyor. Roma'da üç gün süren ikinci tur görüşmeler, 26 Haziran'da Washington'da imzalanan ateşkes anlaşmasının uygulanmasını hedefleyen ve ABD'nin himayesinde yürütülen müzakere sürecinin devamı niteliğini taşıyor.

Görüşmeler iki ayrı başlıkta yürütüldü

Diplomatik kaynaklara göre müzakereler siyasi ve askeri olmak üzere iki ayrı oturum halinde gerçekleştirildi. Siyasi görüşmelerde iki taraf arasındaki sınır dosyası ele alınırken, askeri oturumda güvenlik düzenlemelerinin uygulanmasının doğrulanması, siyonist rejimin Lübnan'ın güneyinden çekilmesi ve Hizbullah'ın silahsızlandırılmasına ilişkin mekanizmalar görüşüldü.

Lübnan heyeti sınır konusundaki önerilerini sunarken, siyonist rejim tarafının ateşkes anlaşmasına bağlılık konusunda siyasi düzeyde net bir yanıt vermediği belirtildi.

Kaynaklar ayrıca siyonist rejim heyetinin, ilk kez Hizbullah'ın silahsızlandırılması konusunun sınır meselesinden önce ele alınması yönündeki önceki şartında geri adım attığını ifade etti.

"Pilot bölgeler" gündemde

Taraflar ayrıca, siyonist rejimin çekileceği bölgelerin denetlenmesi için üçüncü bir tarafın görev üstlenmesini ve bu alanların Lübnan ordusuna devredilmesini görüştü.

Lübnan heyeti, sıradaki "pilot bölgenin" güneydeki Hıyam veya Bint Cubeyl beldelerinden biri olmasını talep etti. Plan kapsamında Lübnan ordusunun bu bölgelerde tam güvenlik sorumluluğunu üstlenmesi ve Hizbullah'ın yeniden konuşlanmasının engellenmesi, buna karşılık siyonist rejimin sınırlı şekilde geri çekilmesi öngörülüyor.

Önceki Roma turunda ise siyonist rejimin Zevter el-Garbiyye beldesinin çevresinden çekilmesi, ardından Lübnan ordusunun bölgeye konuşlanması konusunda mutabakata varılmıştı.

Lübnan ayrıca siyonist rejimden güneyde sürdürdüğü yıkım ve patlatma faaliyetlerini durdurmasını talep etti.

ABD'den süreç açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tommy Pigott, görüşmelerin çerçeve anlaşmasının uygulanmasını güçlendirmeyi amaçladığını belirtti.

Pigott, müzakerelerde pilot bölgeler mekanizması, Hizbullah'ın silahsızlandırılmasının doğrulanması, İran bağlantılı güvenlik tehditleri ve siyonist rejim güçlerinin Lübnan'ın güneyinden yeniden konuşlandırılması konularının ele alındığını söyledi.

Washington yönetimi, bu sürecin ileride taraflar arasında kapsamlı bir güvenlik ve barış anlaşmasının zeminini oluşturmasını hedeflediğini ifade etti.

Lübnan'da siyasi tartışma büyüyor

Müzakereler devam ederken Lübnan'da süreçle ilgili siyasi tartışmalar da derinleşti.

Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, hükümeti "sahada taviz vermekle" suçlayarak doğrudan müzakerelerin ülkeye kazanım sağlamadığını belirtti ve önceliğin siyonist rejimin işgal ettiği Lübnan topraklarından çekilmesi olması gerektiğini söyledi.

Buna karşılık Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam ise ülkeyi "anlamsız destek savaşlarına sürükleyenlerin" siyonist rejime en büyük fırsatı verdiğini belirterek bu sürecin Lübnan'ın egemenliğinin ihlal edilmesine ve ülkenin büyük yıkıma uğramasına zemin hazırladığını iddia etti. (İLKHA)

ETİKETLER: LÜBNAN, SİYONİST REJİM, HİZBULLAH
KAYNAK: ILKHA

İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Ergani'de trafik sorununa pratik çözüm: Botanik Park 2 metre geri çekilsin

Ergani'de trafik sorununa pratik çözüm: Botanik Park 2 metre geri çekilsin

Ergani'de trafiğin yoğun olduğu Botanik Park önündeki sıkışıklığa dikkat çeken HÜDA PAR Ergani İlçe Başkanı Uğur Uşar, araçların kaldırıma çıkmak zorunda kaldığını belirterek parkın 1,5-2 metre geri çekilmesiyle sorunun çözülebileceğini söyledi. Saray Ma

Ege Üniversitesinde 83 köpek toplandı, 31’inin sahipli olduğu belirlendi

Ege Üniversitesinde 83 köpek toplandı, 31’inin sahipli olduğu belirlendi

Ege Üniversitesi Rektörlüğü, kampüs ve yurt yaşam alanlarında sahipsiz köpeklerin saldırıları sonucu öğrenciler ile akademik ve idari personelin fiziksel ve ruhsal travmalara maruz kaldığını belirterek konuya ilişkin kamuoyu duyurusu yayımladı. Açıklamada

Rusya, Rovno’daki lojistik merkezi ile Odessa açıklarında bir gemiyi hedef aldı

Rusya, Rovno’daki lojistik merkezi ile Odessa açıklarında bir gemiyi hedef aldı

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Rus Silahlı Kuvvetlerinin Ukrayna’daki lojistik merkezleri ve limanlar ile Ukrayna ordusunun çıkarları doğrultusunda kullanılan deniz araçlarına yönelik saldırılarını sürdürdüğü belirtildi. Bakanlığın paylaş

İranlı balıkçılar Hürmüz Boğazı’nda iPhone topluyor!

İranlı balıkçılar Hürmüz Boğazı’nda iPhone topluyor!

İran’da yüzlerce balıkçı, bu kez balık avlamak için değil, batan bir geminin yükünden denize yayılan ürünleri toplamak amacıyla denize açıldı. Hürmüz Boğazı’nda 14 Ekim’de çıkan yangının ardından batan GFS Pride adlı geminin taşıdığı konteynerler, bölged

Ukrayna’nın askeri teknolojideki dışa bağımlılığı cephede yeni risk oluşturdu

Ukrayna’nın askeri teknolojideki dışa bağımlılığı cephede yeni risk oluşturdu

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin savunma teknolojileri danışmanı Serhii Beskrestnov, cuma günü Associated Press’e (AP) yaptığı açıklamada, kısıtlamanın kaldırılması için SpaceX, Pentagon ve ABD hükümetiyle görüşmeler yürüttüklerini bildirdi.

Bakan Çiftçi, Nuri Pakdil’i vefatının 7’nci yıl dönümünde andı

Bakan Çiftçi, Nuri Pakdil’i vefatının 7’nci yıl dönümünde andı

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Nuri Pakdil’in vefatının 7’nci yıl dönümü dolayısıyla sosyal medya hesabından anma mesajı yayımladı. Pakdil’in "Ben Kudüs’ü kol saati gibi taşıyorum." sözünü hatırlatan Çiftçi, büyük mütefekkirin kalemini hakikatin, adaleti

Edirne ve Kırklareli'de 24 düzensiz göçmen yakalandı

Edirne ve Kırklareli'de 24 düzensiz göçmen yakalandı

Edirne ve Kırklareli'de gerçekleştirilen denetimlerde toplam 24 düzensiz göçmen yakalandı. Edirne'de kent genelinde yürütülen kontroller sırasında 16 yabancı uyruklunun yasa dışı yollarla yurda girdiği belirlendi. Yakalanan kişiler, işlemlerinin ardından

Zelenskiy askıya alınan yaptırımlar sonra yeni yaptırımlar için ABD’ye çağrıda bulundu

Zelenskiy askıya alınan yaptırımlar sonra yeni yaptırımlar için ABD’ye çağrıda bulundu

Washington’ın kararından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Zelenskiy’nin, ABD yönetimiyle derinleşen görüş ayrılıklarına rağmen Trump’ı doğrudan eleştirmekten kaçınması dikkat çekti. Zelenskiy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya’ya ekonomik

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
19
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
17
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
15
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
13
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
13
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
13
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
11
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
11
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
9
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
8
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
5
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3