Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, borsa binasında düzenlediği basın toplantısında lisanslı depoculuk, ihracat verileri ve hayata geçirilmesi planlanan elektronik satış salonuna ilişkin kapsamlı açıklamalarda bulundu. Malatya T
Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, borsa binasında düzenlediği basın toplantısında lisanslı depoculuk, ihracat verileri ve hayata geçirilmesi planlanan elektronik satış salonuna ilişkin kapsamlı açıklamalarda bulundu.
Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, borsa binasında düzenlenen basın toplantısında tarım ekonomisinin mevcut durumu, lisanslı depoculuk sistemi, ihracat performansı ve elektronik satış salonu projesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Lisanslı depolarla 20 bin tonluk ürün sirkülasyonu sağlandı
Malatya'da hayata geçirilen lisanslı depoların faaliyete başlamasından bu yana yaklaşık 20 bin ton ürün sirkülasyonunun gerçekleştiğini belirten Özcan, bu sistemin piyasada dengeleyici bir rol üstlendiğini ifade etti.
2025 yılında yaşanan olumsuzluklara da değinen Özcan, 12 Nisan’da meydana gelen ve Türkiye genelinde etkili olan zirai don sonrası ürününün tamamen kaybedildiğini hatırlattı. Buna rağmen, 2024 yılına ait ürünlerinin lisanslı depolarda muhafaza edilmesi sayesinde piyasada fiyat ve arz dengesinin sağlandığını vurgulayan Özcan, bu sürecin lisanslı depoculuğun kriz dönemlerinde ne denli stratejik bir mekanizma olduğunu net şekilde ortaya koyduğunu söyledi.
İhracatta gelir ve birim fiyatlar yükseldi
Göreve geldikleri dönemde Malatya’nın yıllık ihracat ortalamasının yaklaşık 210 milyon dolar seviyesinde olduğunu belirten Özcan, uzun yıllara yayılan ihracat verilerinin dikkatle analiz edildiğini ifade etti.
1978 yılından bu yana yapılan ihracat rakamlarına bakıldığında, birim fiyatların uzun süre 2–2,5 dolar bandında seyrettiğini aktaran Özcan, bugün gelinen noktada ihracat gelirinin 400–500 milyon dolar seviyelerine yaklaştığını, ortalama birim fiyatların ise yaklaşık 5 dolar düzeyine çıktığını kaydetti.
Bu yılın olağanüstü şartlar nedeniyle farklı bir tablo ortaya koyduğunu belirten Özcan, 2025 ihracat verilerinin ayrıca değerlendirilerek kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.
Elektronik satış salonu ilk kez tanıtıldı
Basın toplantısında lisanslı depoculuk sistemiyle entegre edilen elektronik satış salonu hakkında da bilgi veren Özcan, bu alanın ilk kez kamuoyuna tanıtıldığını söyledi. Lisanslı depo içerisinde kurulan ve yaklaşık 30 masadan oluşan bu salonun, üretici ile ihracatçıyı doğrudan ve şeffaf bir zeminde buluşturacağını vurguladı.
Sistemin işleyişine ilişkin detayları paylaşan Özcan, üreticinin hasadını tamamladıktan sonra ürününü ister lisanslı depoya koyarak ister doğrudan satışa sunarak borsaya müracaat edeceğini, sürecin şeffaf borsa mekanizmasıyla yürütüleceğini belirtti.
Laboratuvar süreci ve şeffaf fiyatlama modeli
Satışa sunulan ürünlerin öncelikle sınıflandırıcı laboratuvara alındığını belirten Özcan, burada tüm kalite analizlerinin yapıldığını ve ürün için detaylı bir ürün karnesi oluşturulduğunu ifade etti.
Daha sonra belirlenen numune miktarının yürüyen bant sistemiyle satış salonuna ulaştırıldığını aktaran Özcan, cam bölme arkasında bulunan ihracatçıların ürünü eş zamanlı olarak inceleyerek fiyat vereceğini söyledi. En iyi fiyat oluşana kadar sürecin devam edeceğini, üreticinin bu fiyatı kabul etmesi halinde satışın anında gerçekleşeceğini dile getirdi.
Takasbank güvencesiyle ekonomik güvence
Satış sürecinde Takasbank’ın devreye girdiğini belirten Özcan, ihracatçı firmanın ürün bedelini karşılayacak ekonomik yeterliliğe sahip olup olmadığının sistem üzerinden kontrol edildiğini vurguladı. Bu sayede hem üreticinin alacağının güvence altına alındığını hem de üreticinin ürününü en iyi fiyattan satma imkânı bulacağını söyledi.
Özcan, bu modelle üreticinin tüccar tüccar dolaşmadan tek merkezde satış yapabileceğini, tüm süreci dijital ekranlar üzerinden takip edebileceğeni ifade etti. Özcan, arıca ihracatçıların birbirlerinin verdiği fiyatları görememesi sayesinde de rekabetin sağlıklı ve şeffaf bir zeminde yürütüleceğini kaydetti.
Avrupa mezat modeli örnek alındı
Kurulan yapının, Hollanda’da kesme çiçek satışlarının gerçekleştirildiği mezat sistemine benzer bir modelle tasarlandığını belirten Özcan, bu uygulamanın tarımsal ürünlerde fiyat istikrarını artıracağını ve piyasada disiplin sağlayacağını ifade etti.
Hedef 2026’da tam uygulama
Elektronik satış salonu uygulamasının 2025 yılında devreye alınmasının planlandığını ancak 12 Nisan’da yaşanan zirai don ve ciddi ürün kaybı nedeniyle sürecin ertelendiğini belirten Özcan, sektörün bu dönemde ciddi bir kriz yaşadığını söyledi. 2026 yılında iyi bir mahsul elde edilmesi halinde, lisanslı depo içindeki elektronik satış salonunun tam kapasiteyle devreye alınmasının hedeflendiğini vurgulayan Özcan, bu sistemin Malatya tarım ekonomisine ve ihracatına güçlü bir katkı sunacağını sözlerine ekledi.
MHA Malatya Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Yerel basında yer alan haberlere göre, Filipinler Ulusal Afet Riskini Azaltma ve Yönetim Konseyi (NDRRMC), tayfun ve muson yağışlarının yol açtığı afetlerde can kaybının en az 17'ye yükseldiğini açıkladı. Açıklamada, doğal afetlerden 514 binden fazla kişi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Devleti Baba Emîri Şeyh Hamad bin Halife El Sani'nin vefatı dolayısıyla taziye mesajı yayımladı. Erdoğan "Çok kıymetli dostum, Katar Devleti Baba Emîri Şeyh Hamad bin Halife El Sani'nin vefat ettiğini büyük bir üz
Jandarma Genel Komutanlığı, suç ve suçlularla mücadelede kullanılan fotokapan sistemleri sayesinde yürütülen çalışmalarda bin 847 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Komutanlıktan yapılan açıklamada, fotokapan teknolojisinin suçların önlenmesi ve şüphelil
Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza ekipleri, Edirne Hamzabeyli Gümrük Kapısı'nda düzenledikleri operasyonda yasa dışı yollarla yurda sokulmaya çalışılan 4 yaban hayvanını kurtardı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin de taraf olduğu Nesli
Kaza, İnkılap Mahallesi Küçüksu Caddesi'nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, A.A. yönetimindeki otomobilin U dönüşü yapmak istediği sırada, cadde üzerinde ilerleyen A.K. idaresindeki hafriyat kamyonuyla çarpıştı. Şiddetli çarpışmanın etkisiyle kont
Soruşturma kapsamında Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner'in yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Mesut Akıncı, Belediye Meclis Üyesi Ahmet Ağırman ve Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi İkinci Başkan Vekili Emre Doğan'ın da aralarında bulunduğu isi
Kaza, İnkılap Mahallesi Küçüksu Caddesi'nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, U dönüşü yapmak isteyen A.A. yönetimindeki otomobil ile cadde üzerinde ilerleyen A.K. idaresindeki hafriyat kamyonu çarpıştı. Şiddetli çarpışmanın etkisiyle kontrolden çık
The New York Times'ın (NYT) haberine göre, savunma teknolojileri şirketi Helsing SE, Almanya’nın güneyindeki gizli bir fabrikada Ukrayna Silahlı Kuvvetleri için İHA üretiyor. Haberde, burada üretilen binlerce İHA’nın halihazırda Ukrayna’daki çatışmalarda
Davet ve Gençlik Hareketi'nin park etkinliğinde çocuklar ve aileler bir araya geldi
Nijerya’da Lassa ateşinden ölenlerin sayısı 221’e yükseldi
03Dışişleri Bakanlığından Suriye Halk Meclisi'ne ilişkin açıklama
04Bakan Fidan Paris'te Ukrayna Zirvesi'ne katılacak
05ABD ile İran arasında yeni saldırı dalgası: Körfez'de gerilim tırmanıyor
06İsmail Bekayi: İran'ı meşru müdafaa yaptığı için suçlamak sorumsuzca
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük