MENÜ

Mamdani'den Netanyahu çıkışı: Savaş suçluları New York'ta hoş karşılanmayacak

New York Belediye Başkanı, Netanyahu'nun eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için kente gelmesi halinde New York yönetiminin hukuken tek başına tutuklama yetkisi bulunmadığını kabul ederken, bu sorumluluğun federal hükümete ait olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 23 Temmuz 2026 15:04 Güncelleme: 23 Temmuz 2026 15:11
Mamdani'den Netanyahu çıkışı: Savaş suçluları New York'ta hoş karşılanmayacak

New York Belediye Başkanı, Netanyahu'nun eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için kente gelmesi halinde New York yönetiminin hukuken tek başına tutuklama yetkisi bulunmadığını kabul ederken, bu sorumluluğun federal hükümete ait olduğunu söyledi.

Düzenlediği basın toplantısında konuşan Mamdani "Federal hükümeti Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne katılmaya ve bu tutuklama kararını uygulamaya çağırıyorum." ifadelerini kullandı. Bir gün önce yayımladığı video mesajında ise Netanyahu'yu "savaş suçlusu" olarak nitelendiren Mamdani "New York'ta hoş karşılanmayacak." demişti.

Mamdani, Gazze'de yaşananların New York'u ilgilendirmediği yönündeki eleştirileri reddederek, işgalci siyonist rejimin soykırım ve katliamlarının kentte yaşayan çok sayıda kişinin vicdanını ve insani değerlerini derinden yaraladığını savundu. Filistin haklarına verdiği desteği siyasi çizgisinin temel unsurlarından biri olarak sürdüren Mamdani, Netanyahu'nun Uluslararası Ceza Mahkemesi önünde yargılanması gerektiğini belirterek "Başbakan Netanyahu'nun yeri Lahey'dir" dedi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, 2024 yılında Netanyahu ile dönemin işgalci siyonist rejim sözde Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlendiği için tutuklama kararı çıkarmıştı. Mahkeme, suçlamalar arasında açlığın savaş yöntemi olarak kullanılması, öldürme, zulüm ve diğer insanlık dışı fiillerin yer aldığını açıklamıştı. İşgalci siyonist rejim yönetimi ise suçlamaları reddediyor.

Mamdani, belediye hukukçularının yaptığı inceleme sonucunda New York Belediyesi'nin ICC kararını uygulama yetkisinin bulunmadığını belirtti. Buna karşın, bu yetkinin federal hükümette olduğunu vurgulayarak Washington'u hem Roma Statüsü'ne taraf olmaya hem de mahkemenin kararlarını yerine getirmeye çağırdı.

Ancak Washington yönetimi bu çağrıya kapıyı kapattı. Trump, Netanyahu'nun ABD topraklarında tutuklanmayacağını açıklarken, ABD uzun yıllardır ICC'nin yargı yetkisini tanımıyor. Dışişleri Bakanı Marco Rubio da son dönemde mahkemeye yönelik sert açıklamalar yaparak ICC'nin uluslararası etkisinin zayıflatılması için diğer ülkelere baskı uygulanabileceği mesajını verdi.

ABD'nin ICC'yi tanımayan politikası, insan hakları savunucuları tarafından uluslararası hukukun seçici uygulanmasına yönelik eleştirileri yeniden gündeme taşıdı. Hukuk çevrelerinden bazı isimler, hakkında uluslararası tutuklama kararı bulunan liderler söz konusu olduğunda devletlerin mahkeme kararlarını uygulama yükümlülüğünün önemine dikkat çekerek, Mamdani'nin hukuki yetkisi bulunmamasına rağmen konuyu kamuoyu gündeminde tutmasını destekledi.

Mamdani'nin açıklamaları, işgalci siyonist rejim yanlısı siyasetçilerin sert tepkisini çekti. Cumhuriyetçi ve Demokrat kanattan bazı isimler New York Belediye Başkanı'nı eleştirirken, Netanyahu'nun ofisi de ICC'yi gayrimeşru olarak nitelendirerek suçlamaları reddetti. Buna karşın Filistin yanlısı çevreler, Mamdani'nin uluslararası hukuk vurgusunu ve Netanyahu hakkında çıkarılan ICC kararının uygulanması yönündeki çağrısını önemli bir siyasi duruş olarak değerlendirdi. (İLKHA)

ETİKETLER: new york, mamdani, netanyahu
KAYNAK: ILKHA

İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

İzmir'de 105 düzensiz göçmen yakalandı

İzmir'de 105 düzensiz göçmen yakalandı

Karaburun ve Urla ilçelerinde düzensiz göçle mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda 105 düzensiz göçmen yakalandı. Karaburun ilçesinde görev yapan Sahil Güvenlik Mobil Kıyı Gözetleme Aracı tarafından lastik bot içerisinde bir grup düzensiz göç

Dışişleri Bakanı Fidan, Belçikalı mevkidaşı Prevot ile görüştü

Dışişleri Bakanı Fidan, Belçikalı mevkidaşı Prevot ile görüştü

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye-Belçika Dışişleri, Adalet ve İçişleri Bakanları 4. Toplantısı kapsamında bulunduğu Brüksel'de Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Maxime Prevot ile bir araya g

Enerji altyapısına ağır darbe: 550 bin ailenin elektriksiz kaldığı iddia edildi

Enerji altyapısına ağır darbe: 550 bin ailenin elektriksiz kaldığı iddia edildi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya’nın füze ve insansız hava araçlarıyla enerji sistemini felç etmeyi amaçladığını belirterek acil onarım çalışmalarının başlatıldığını duyurdu. Hava sahasının korun

Sırbistan'da Batı Nil vakalarında artış

Sırbistan'da Batı Nil vakalarında artış

Sırbistan Kamu Sağlığı Enstitüsünden yapılan açıklamada, 1 Haziran-18 Ekim döneminde ülkede 60 Batı Nil vakasının saptandığı, bunlardan 49'unun beyin ve sinir sistemini etkileyen nöroinvaziv türde olduğu bildirildi. Vakaların büyük bir çoğunluğunun başken

Muhtarlar Günü dolayısıyla Erdoğan’dan açıklamalar

Muhtarlar Günü dolayısıyla Erdoğan’dan açıklamalar

Külliye’yi “milletin evi” haline getirme sözlerine sadık kaldıklarını vurgulayan Erdoğan, muhtarlık müessesesinin Türk siyasi hayatında hak ettiği saygıyı görmesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti. İlk buluşmanın 27 Ocak 2015’te 17 şehirden gelen 409 mu

Fransa’da polis şiddeti iddialarına yeni soruşturma

Fransa’da polis şiddeti iddialarına yeni soruşturma

Franceinfo’nun aktardığı bilgilere göre, soruşturmalardan ilki Saint‑Etienne’de kolluk kuvvetlerine ait mühimmatın fırlatılması sonucu reşit olmayan bir gencin elinin kopması olayıyla ilgili açıldı. İkinci soruşturma Mulhouse’da bir diğer reşit olmayan gö

İşgal ordusu Lübnan'ın güneyine saldırdı

İşgal ordusu Lübnan'ın güneyine saldırdı

Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, işgalcilere ait topçu birlikleri, güneydeki Nebatiye vilayetine bağlı Mifadun beldesinin çevresi ile Hadasa beldesini aralıklarla hedef aldı. Siyonist rejim ayrıca insansız hava aracıyla (İHA) Mifadun'un Recm Mah

Arakçi ile Lavrov ortak basın toplantısında: "İran ve Rusya ilişkileri stratejiktir"

Arakçi ile Lavrov ortak basın toplantısında: "İran ve Rusya ilişkileri stratejiktir"

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Tahran'da bir araya gelerek istişarelerde bulundu. Görüşmenin ardından iki Dışişleri Bakanı ortak bir basın toplantısı düzenledi. Konuşmasına Lavrov'a "hoş geldiniz" diyerek başla

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
19
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
17
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
16
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
15
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
13
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
13
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
11
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
11
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
9
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
8
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
5
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3