MENÜ

Menteşe Belediyesi, ekolojik gerontoloji ve yaşlanma etkinliği düzenledi

Menteşe Belediyesi, "yaşlı dostu ve sürdürülebilir bir kent" oluşturma hedefi doğrultusunda önemli bir adım atarak Ekolojik Gerontoloji ve Yaşlanma Etkinliği’ne ev sahipliği yaptı. Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, yaşlan

Yayınlanma: 12 Aralık 2025 13:11 Güncelleme: 13 Aralık 2025 05:55
Menteşe Belediyesi, ekolojik gerontoloji ve yaşlanma etkinliği düzenledi
Menteşe Belediyesi, "yaşlı dostu ve sürdürülebilir bir kent" oluşturma hedefi doğrultusunda önemli bir adım atarak Ekolojik Gerontoloji ve Yaşlanma Etkinliği’ne ev sahipliği yaptı. Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, yaşlanma süreci ve kent yaşamının bu sürece adaptasyonu çok boyutlu olarak ele alındı.

Çok sayıda uzmanın katılımıyla gerçekleşen etkinlik, yaşlılık ve kent yaşamı konularını farklı disiplinlerden ele aldı. Etkinlikte, Uygulamalı Gerontoloji Yaklaşımları Dr. Özlem Özgür, Esra Çiçek ve Murat Esentürk, Demans Hastalıkları ve Sağlıklı Beslenme Dr. Melih Vural, Yaşam Boyu Hukuk ve Yaşlı Hakları Av. Demir Durak, Gerontolojide Yerel Yönetimlerin Rolü Prof. Dr. İsmail Tufan ,Birlikte Filizleniyoruz Bitki Dikme Etkinliği Ziraat Yük. Mühendisi Necla Dal, Hareket ve Esneme Atölyesi: Ant. Melisa Yıldırım tarafından sunum gerçekleştirildi.

Etkinlikte söz alan Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal Aras, hayat döngüsünün kaçınılmaz bir parçası olan yaşlanma sürecine ve kent yönetimlerinin sorumluluklarına dikkat çekti.

Başkan Köksal Aras, sözlerine "Hepimiz birer bebek olarak dünyaya geliyoruz. Daha sonra yetişkin birer birey oluyoruz ve daha sonra yaşlanıyoruz. Bu hayat döngüsü hepimiz için geçerli" diyerek başladı.

Menteşe’nin daha yaşanabilir ve kapsayıcı bir kent olması için yaptıkları çalışmalara değinen Köksal Aras, kısa süre önce tamamlanan Yerleşilebilirlik Eylem Planı çalıştayı hakkında bilgi vererek, "Kent yöneticileri olarak bütün bu hayat döngülerindeki dönemlerimizi dikkate alıp buna göre programlarımızı, planlarımızı, projelerimizi, yol haritamızı belirlememiz gerekiyor. Kentteki bir engelli de, hamile kadın da, yaşlı birey de, çocuk da o kentin imkanlarından faydalanmalı ve bizim görevimiz bunların ulaşılabilirliğini arttırmak" dedi.

Çalıştayda her masada kadınlar, engelliler, kamu kurumu ve belediye temsilcileri ile kırsaldaki kadınlardan öğrencilere kadar her kesimden insanın bir araya geldiğini belirten Köksal Aras, çıkan raporun belediyenin yol haritasını oluşturduğunu söyledi.

Türkiye ve özellikle Muğla nüfusunun giderek yaşlandığı gerçeğine vurgu yapan Başkan Köksal Aras, özellikle pandemi döneminde Muğla’ya yerleşen büyükler sayesinde nüfusun ciddi anlamda yaşlandığını aktararak, "Nüfusumuz giderek yaşlanıyor. Muğla’nın nüfusu daha da fazla yaşlanıyor. Çok kısa bir süre içinde nüfusumuzun beşte biri yaşlı olacak. Bu bir gerçek olarak önümüzde duruyor" şeklinde konuştu.

Başkan Köksal Aras, belediye olarak gerçekleştirdikleri mekansal düzenlemelerin yalnızca belirli bir kesime değil, tüm topluma hizmet ettiğini belirtti. Engelli rampalarının hamile kadınlardan bebek arabası taşıyan ebeveynlere kadar herkesin hayatını kolaylaştırdığını ifade etti.

Yaşlılara yönelik tesislerdeki yaklaşım değişikliğini de duyuran Köksal Aras, "Artık biz, ’Bakım evi’ ve ’Huzurevi’ kavramını değiştirelim. Açılan tesislere ’Yaşam Evi’ diyelim dedik. Çok kısa bir zaman içinde Hasan Özcan Yaşam Evi’nin açılışını yaptık. Bu tesislerde sadece hayatın son zamanlarını öylesine geçirmek değil, verimli ve üretken bir biçimde geçirmek, sanat ve fikir üretmek hedefleniyor"

Köksal Aras, açılan ve temeli atılan Yaşam Evleri’nin sadece birer yatakhane ve yemekhane değil, kafeterya, toplantı salonu, resim atölyesi, kütüphane, teknoloji odası, kuaför, diyetisyen ve psikolog gibi birçok fonksiyona sahip olduğunu ekledi.

Konuşmasının sonunda doğayla etkileşime ve ekoloji konusuna da değinen Köksal Aras, bu tür etkinliklerin yaşlılıkla ilgili farkındalığı artırdığını belirterek katılımcılara ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
ETİKETLER: Menteşe, Belediyesi,, ekolojik, gerontoloji, yaşlanma
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

 İçişleri Bakanı Çiftçi başkanlığında Konya’da güvenlik toplantısı gerçekleştirildi

İçişleri Bakanı Çiftçi başkanlığında Konya’da güvenlik toplantısı gerçekleştirildi

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Konya programı kapsamında ilin güvenlik ve asayiş durumunun değerlendirildiği toplantıya başkanlık etti. Vali İbrahim Akın, Emniyet Genel Müdürü Ali Fidan, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Ali Çardakcı ve ilgili kurum yöne

Ankara'da FETÖ'ye finansal destek sağladığı belirlenen 7 şüpheli yakalandı

Ankara'da FETÖ'ye finansal destek sağladığı belirlenen 7 şüpheli yakalandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, FETÖ/PDY'ye finansal destek sağladıkları ve güncel faaliyetlerde bulundukları belirlenen şüphelilere yönelik operasyon düzenlendi. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile Ankara İl Em

Şanlıurfa'da 5 yıl 2 ay hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Şanlıurfa'da 5 yıl 2 ay hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı tarafından nitelikli suçlardan aranan şahısların yakalanmasına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında, Ceylanpınar ilçesinde hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı. Ceylanpınar İlçe Jandarma Komutanlığ

Kastamonu'da bir haftada aranan 28 kişi yakalandı

Kastamonu'da bir haftada aranan 28 kişi yakalandı

Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, suçun önlenmesi ve aranan şahısların yakalanmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda 26 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmalarda, çeşitli suçlardan aranan 28 kişi yakalandı. Yaka

İşgal rejimi El Halil'de 21 Filistinliyi alıkoydu, bir aileyi evinden çıkardı

İşgal rejimi El Halil'de 21 Filistinliyi alıkoydu, bir aileyi evinden çıkardı

Siyonist işgal rejimi, Batı Şeria'nın El Halil kentinin güneyindeki baskın ve askeri uygulamalarını sürdürdü. Dura beldesinde çok sayıda eve giren işgalciler, arama yaptıkları evlerin eşyalarına zarar verdi ve 21 Filistinliyi alıkoydu. WAFA'nın güvenlik v

Borsa İstanbul Genel Müdürü Ergun “rüşvet” iddiasıyla tutuklandı

Borsa İstanbul Genel Müdürü Ergun “rüşvet” iddiasıyla tutuklandı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terörizmin Finansmanı ve Aklama Suçları Soruşturma Bürosu tarafından sermaye piyasalarında gerçekleştirilen işlemlere ilişkin yürütülen soruşturma sürüyor. Soruşturma kapsamında, "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye o

Diyarbakır'da tüp yüklü kamyon ile hafif ticari araç çarpıştı: 2 ölü, 12 yaralı

Diyarbakır'da tüp yüklü kamyon ile hafif ticari araç çarpıştı: 2 ölü, 12 yaralı

Diyarbakır Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, saat 22.00 sıralarında Mardin yolu Oğlaklı Kavşağı'nda tüp yüklü kamyon ile hafif ticari aracın karıştığı trafik kazası meydana geldi. Haber verilmesi üzerine olay yerine 8 ambulans ve 24 sağlık pers

Trump yönetimi Kaliforniya’daki 20 bin posta oyu için Yüksek Mahkeme’ye başvurdu

Trump yönetimi Kaliforniya’daki 20 bin posta oyu için Yüksek Mahkeme’ye başvurdu

Amerika Birleşik Devletleri’nde 3 Kasım’da yapılacak ara seçimlere bir gün kala seçim sürecine ilişkin yeni bir hukuki tartışma yaşanıyor. ABD Adalet Bakanlığı, Kaliforniya’da vatandaş olmadığı şüphesi bulunan kişilere ait olduğu ileri sürülen yaklaşık 20

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:26
Güneş 06:49
Öğle 12:15
İkindi 15:06
Akşam 17:32
Yatsı 18:49

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
25
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
23
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
22
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
19
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
17
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
16
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
16
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
15
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
14
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
14
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
11
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
11
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
8
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3