MENÜ

MSB: "Son bir haftada 94 terörist etkisiz hale getirildi"

Milli Savunma Bakanlığı, son bir haftada Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil 94 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.Milli Savunma Bakanlığı tarafından haftalık bilgilendirme toplantısı, "Mavi Vatan-2025 Tatbikatı" çerçevesinde Mu...

Yayınlanma: 09 Ocak 2025 07:14 Güncelleme: 14 Eylül 2025 09:00
MSB: "Son bir haftada 94 terörist etkisiz hale getirildi"

Milli Savunma Bakanlığı, son bir haftada Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil 94 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.
Milli Savunma Bakanlığı tarafından haftalık bilgilendirme toplantısı, "Mavi Vatan-2025 Tatbikatı" çerçevesinde Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’nda TCG Salihreis gemisinde gerçekleştirildi. Basın toplantısında konuşan Milli Savunma Bakanlığı Basın Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, gündeme dair son gelişmeleri aktardı.

Mavi Vatan-2025’te 20 bin personel yer alıyor
Her geçen yıl artan tatbikatlarla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin karada, denizde, havada ve siber alandaki etkinlik ve caydırıcılığının da arttığına dikkati çeken Tuğamiral Aktürk, “Bu kapsamda Mavi Vatan-2025 Tatbikatı; Deniz Kuvvetlerimizin harekâtı sevk ve idare etkinliğinin değerlendirilmesi, tatbikata katılan unsurların çok tehditli ortamda muhakeme, öngörü ve karar verme yeteneklerinin geliştirilmesi, diğer kuvvet komutanlıkları ile birlikte çalışabilirlik usullerinin denenmesi amacıyla 7-16 Ocak tarihleri arasında Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz’de gerçekleştirilmektedir. Tatbikat kapsamında harekâta hazırlık eğitimleri, Seçkin Gözlemci Günü faaliyetleri, liman ziyaretleri, lojistik bütünleme faaliyetleri, fiili silah eğitimleri ile çok tehditli ortamda harekât eğitimleri icra edilmektedir. Tatbikatta Deniz Kuvvetlerimizin yanı sıra Kara ve Hava Kuvvetlerimiz ile Sahil Güvenlik Komutanlığından toplam 90 gemi, 50 hava aracı ve 20 bin personel yer almaktadır. Yine Barbaros Sınıfı Fırkateyn Yarı Ömür Modernizasyon Projesi kapsamında modernize edilen ilk gemimiz TCG Oruçreis de tatbikata katılmaktadır. Mavi Vatan Tatbikatı kapsamında 10-11 Ocak tarihlerinde 59 gemi ile Karadeniz, Ege Denizi, Doğu Akdeniz ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 22 liman ziyareti icra edilecektir. Ayrıca 11 Ocak’ta Türkiye ve Pakistan Deniz Kuvvetleri arasında müşterek çalışabilirliği sağlamak ve iş birliğini geliştirmek amacıyla Doğu Akdeniz’de Turgutreis-11 Tatbikatı gerçekleştirilecektir” ifadelerini kullandı.
Tuğamiral Aktürk konuşmasına şöyle devam etti:
“Öte yandan, ülkemizin öncülüğünde Karadeniz’deki mayın tehlikesine karşı oluşturulan ve 6 aydır Deniz Kuvvetlerimiz tarafından komuta edilen Mayın Karşı Tedbirleri Karadeniz Görev Grubu’nun (MCM BLACK SEA) komite toplantısı ve devir teslim töreni 14-16 Ocak tarihleri arasında Varna/Bulgaristan’da icra edilecek, Görev Grubu komutası 6 ay süreyle Bulgaristan’a devredilecektir.”

“Son bir haftada 94 terörist etkisiz hâle getirilmiştir”
Her türlü tehdit ve tehlikeye karşı kesintisiz bir şekilde ve başarıyla mücadele edildiğine vurgu yapan Tuğamiral Aktürk, “PKK/KCK-PYD/YPG/SDG ve DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere bekamıza yönelen her türlü tehdit ve tehlikeye karşı kesintisiz bir şekilde ve başarıyla icra edilen operasyonlarla Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil son bir haftada 94 terörist etkisiz hâle getirilmiştir. Böylece 2024 yılı dâhil etkisiz hâle getirilen terörist sayısı 3 bin 164’e (Irak’ın kuzeyi bin 519/ Suriye’nin kuzeyi bin 645) ulaşmıştır” açıklamasında bulundu.
Tuğamiral Aktürk, ayrıca geçen hafta bölücü terör örgütünün barınma alanlarından kaçan 4 teröristin daha hudut karakoluna teslim olduğunu bildirdi. Hudut hattının Cumhuriyet tarihinin en yoğun tedbirleri ile korunduğunun altını çizen Tuğamiral Aktürk, “Hudutlarımızda yılbaşından bugüne kadar yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 108 şahıs yakalanmıştır. Yakalanan şahıslardan 7’si terör örgütü mensubudur. 939 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir” diye konuştu.

“Bölgede hiçbir terör oluşumuna izin vermeyeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz”
Tuğamiral Aktürk, konuşmasına şöyle devam etti:
“En uzun kara sınırına sahip olduğumuz komşumuz Suriye’de ortaya çıkan yeni süreci memnuniyetle karşıladığımızı, Türkiye olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Suriye halkının yanında olacağımızı, bölgede kalıcı güvenlik ve istikrarın tesisi için desteğimizi yeni yönetimle yakın iş birliği içerisinde ve daha güçlü bir şekilde sürdüreceğimizi, Suriye’nin savunma ve güvenlik kapasitesinin güçlendirilmesine yönelik hazırlıklara devam edeceğimizi, bölgede hiçbir terör oluşumuna ve hiçbir oldu bittiye asla izin vermeyeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz.”
İsrail’in saldırılarına ilişkin Tuğamiral Aktürk, “Öte yandan aylardır Gazze’de masum sivilleri katleden ve 45 binden fazla Filistinlinin ölümüne sebep olan İsrail, uluslararası hukuku ve tüm insani değerleri ayaklar altına almaya pervasızca devam etmektedir. Orta Doğu’yu şiddet ve kaosa sürükleyen İsrail’in saldırılarının durdurulması, Gazze’de kalıcı ateşkes ilan edilmesi ve bölgeye insani yardımların ulaştırılması için uluslararası toplum üzerine düşen sorumluluğu bir an önce yerine getirmelidir. İsrail’in Lübnan’da ilan edilen ateşkese uyması ve Suriye’ye müdahalede bulunmaması bölgemizin istikrarı için şarttır. 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve toprak bütünlüğüne sahip bir Filistin Devleti’nin kurulmasının olmazsa olmaz olduğunu bir kez daha vurguluyoruz” dedi.
Yerli ve milli savunma sanayiinin TSK’nın imkan ve kabiliyetlerini arttırdığını dile getiren Tuğamiral Aktürk, “Taktik Tekerlekli Araçlar Projesi kapsamında muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanan muhtelif miktarda yerli motorlu (Tuna Motor) Kirpi-2 aracı, yarın (10 Ocak) düzenlenecek törenle Kara Kuvvetlerimize teslim edilecektir. Ayrıca Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca çeşitli miktarda T-70 Genel Maksat helikopteri, Dragoneye-2 termal kamera, Zırhlı Tanksavar Aracı-UMTAS CİRİT/Paletli silah sistemi ile modernizasyonu tamamlanan M60T tankının muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmıştır” ifadelerini kullandı.
Personel ve askeri öğrenci temin faaliyetlerinin planlandığı şekilde devam ettiğini hatırlatan Tuğamiral Aktürk, “Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kuvvet Komutanlıkları ve Milli Savunma Üniversitesi’ne memur temini başvuruları 20 Ocak’a, Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı başvuruları 27 Ocak’a, bugün başlayan Kara Kuvvetleri Komutanlığı uzman erbaş ve sözleşmeli er temini’başvuruları 29 Ocak’a kadar yapılabilecektir” şeklinde konuştu.

Yeni bedelli askerlik tutarı belli oldu
Yeni yılda uygulanacak bedelli askerlik tutarına ilişkin açıklamalarda bulunan Tuğamiral Aktürk, “Daha önce yapılan düzenleme ile memur maaş katsayısındaki artış oranına sabitlenen bedelli askerlik tutarı, Hazine ve Maliye Bakanlığınca 2025 yılının ilk altı ayı için yayımlanan ‘Mali ve Sosyal Haklar Genelgesi’ndeki memur maaş katsayısı artış oranına göre 243 bin 13 lira 44 kuruş olmuş, 7 Ocak’tan itibaren 2025 yılı bedelli askerlik müracaat işlemleri başlatılmıştır” dedi.

Suriye’de son durum ve terör örgütünün Tişri Barajı’nda sivilleri kalkan yapması
Milli Savunma Bakanlığı kaynakları ise Suriye’de son durum ve terör örgütü PKK/YPG’nin Tişrin Barajı çevresinde masum sivilleri kalkan olarak kullanmasıyla ilgili sorular üzerine şunları söyledi:
“Türk Silahlı Kuvvetleri, terörizme karşı küresel iş birliği ve uluslararası dayanışmanın önemine inanmakta, bu bağlamda uluslararası toplumdan PKK/YPG/SDG gibi terör örgütlerinin terörist organizasyonlar olarak tanınmasını ve terörle mücadele konusunda daha etkin bir iş birliği yapılmasını beklemektedir. TSK, terörist
grupların desteklenmemesi gerektiğini ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini her fırsatta dile getirmektedir. Suriye’de su kaynakları, enerji üretimi ve bölgesel güvenlik açısından stratejik öneme sahip bir nokta olan Fırat Nehri üzerindeki Tişrin Barajı, terör örgütü PKK/YPG/SDG tarafından son savunma hattı olarak değerlendirilmektedir. TSK, Suriye’nin Tişrin Barajı bölgesinde PKK/YPG/SDG terör örgütü tarafından gerçekleştirilen masum sivilleri canlı kalkan olarak kullanma girişimini şiddetle kınamakta ve bu tür eylemlerin akla ve mantığa, uluslararası hukuka, insan haklarına ve insanlığa aykırı olduğunun altını çizmektedir. PKK/YPG/SDG’nin Tişrin Barajı bölgesinde sivilleri canlı kalkan olarak kullanması, hatta aralarında sivil giyimli terörist grupları da bölgeye sevk etmesi sadece terörist grupların gerçekleştirebileceği bir hareket olup, insan hakları ihlali anlamına gelmektedir. Bu tür eylemler, terör örgütlerinin kendi çıkarları uğruna masum insanların hayatlarını hiçe sayan acımasız yöntemleridir. Kandil zihniyetinin yönlendirdiği bu faaliyet, Kürt kardeşlerimizin lehine olmaktan çok onlara yeni sıkıntıları beraberinde getirmektedir. Terör örgütlerinin sivilleri kendi çıkarları uğruna canlı kalkan olarak kullanması, sadece insanlık dışı bir yaklaşım değil, aynı zamanda terör örgütlerinin çaresizliğini ve ahlaki çöküşünü de gösteren bir eylemdir. Bölgedeki gelişmeler, hem Suriye’nin iç güvenliği hem de Türkiye’nin sınır güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır. TSK; PKK/YPG/SDG gibi terör örgütlerinin bu tür stratejik altyapıları kullanarak bölgedeki istikrarı bozma çabalarını engellemeye kararlıdır. TSK, ülkemizin ve hudutlarımızın güvenliğini sağlamak ve ülkemizin hak ve menfaatlerini korumak maksadıyla Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve halkının barışçıl çözüm arayışlarına saygı göstererek, terörist grupların silah bırakmaması durumunda sınır ötesi operasyonlarını sürdürme azim ve kararlılığındadır. Bu kararlılık, uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın meşru müdafaa hakkı ilkesi çerçevesinde terör örgütlerinin faaliyetlerine son vermek amacıyla bölgede barışı tehdit eden tüm terör unsurları ortadan kaldırılıncaya dek sürdürülecektir.”

MSB: MSB:
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Geleceğe yeşil miras

Geleceğe yeşil miras

Düzce Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi, Sürdürülebilirlik ve Yeşil Kampüs Topluluğu (DÜSÜYET) ile Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (DÜSTİBAM) katkılarıyla Beyköy’de fidan dikme etkinliği ile okullar yeşillendirdi.Düzce Ün

Aydın’a kuvvetli yağış uyarısı

Aydın’a kuvvetli yağış uyarısı

Aydın’da yarın öğlen saatlerinden sonra beklenen kuvvetli yağışlar için vatandaşlar uyarıldı.Meteoroloji’den yapılan açıklamada, "Aydın’da beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, yarın (01.04.2026 Çarşamba) öğle saatlerinden sonra il genelin

Otizm bir hastalık değil: doğru destekle hayat değişiyor

Otizm bir hastalık değil: doğru destekle hayat değişiyor

DÜZCE(İHA) – Dr. Meryem Seçen Yazıcı, otizmin bir hastalık olmadığını belirterek "Otizmi aslında beynin dünyayı işleme biçimindeki bir farklılık olarak tanımlayabiliriz" dedi.Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim

Yolunu şaşıran karaca yerleşim yerinde görüntülendi

Yolunu şaşıran karaca yerleşim yerinde görüntülendi

Bartın’da yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusu görüntülendi.Ulus ilçesi Hisar Köyü yolunda aracıyla seyreden bir kişi, yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusunu görüntüledi. Yiyecek ararken sürüden ayrıldığı tahmin edilen

Avusturyalı turistler, Marmaris’i tercih etti

Avusturyalı turistler, Marmaris’i tercih etti

Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonuç verdi. Geçtiğimiz yıl 31 yıl aradan sonra Marmaris’i tercih eden Avusturyalı turistler bu yıl da rotasını değiştirmedi.Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde Alman ve Avusturyalı turistlere yönel

Karadeniz’e helikopterli yangın önlemi

Karadeniz’e helikopterli yangın önlemi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Karadeniz Bölgesi’nde artan yangın riskine karşı hava gücünü devreye alıyor. Amasya’nın Merzifon ilçesine konuşlandırılacak yangın söndürme helikopteriyle, özellikle Orta Karadeniz’de muhtemel orman yangınlarına hızlı müdahale he

Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde Sincan’da öğrencilere çevre eğitimi

Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde Sincan’da öğrencilere çevre eğitimi

30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde, Ankara Sincan Belediyesi ev sahipliğinde öğrencilere çevre eğitimi, sürdürülebilir yaşam ve geri dönüşüm konularında eğitim verildi.Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen 30 Mart Uluslararası Sıfı

Kene kabusu geri geldi, yağışlardan dolayı bu sene popülasyon daha fazla olabilir

Kene kabusu geri geldi, yağışlardan dolayı bu sene popülasyon daha fazla olabilir

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, kış ve sonbahar aylarında etkili olan yoğun yağışların ardından bahar aylarına girilmesiyle birlikte kene popülasyonunda artış yaşanabileceğini söyleyerek, özellikle Kırım-Ko

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
74
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
67
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
65
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
56
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
51
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
51
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
45
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
36
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
33
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
31
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
28
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
28
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
28
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
26
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
21