Brezilya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Alexandre de Moraes, sosyal medya platformu X’in Brezilya’daki faaliyetlerine yeniden başlamasına izin verdi. Bu karar, mahkemenin web sitesinde yayımlanan bir açıklamayla duyuruldu ve platformun ülke çapın...
Brezilya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Alexandre de Moraes, sosyal medya platformu X’in Brezilya’daki faaliyetlerine yeniden başlamasına izin verdi. Bu karar, mahkemenin web sitesinde yayımlanan bir açıklamayla duyuruldu ve platformun ülke çapında kapatılmasından bir ay sonra yeniden hizmet vermesine yeşil ışık yakıldığı belirtildi.
Engellemenin sebebi ve Musk’ın tepkisi
Elon Musk’a ait olan X, 30 Ağustos’ta Brezilya’da kapatılmıştı. 213 milyon nüfuslu bu ülkede, X’in kullanıcı tabanının 20 ila 40 milyon arasında olduğu tahmin ediliyordu ve Brezilya, platformun en büyük pazarlarından biri olarak kabul ediliyordu. Yargıç de Moraes, Musk ile ifade özgürlüğü, aşırı sağcı hesaplar ve yanlış bilgilendirme konularında yaşanan aylarca süren gerginliğin ardından kapatma emrini vermişti. Musk, de Moraes’i otoriter ve sansürcü olarak tanımlayarak eleştirilerde bulunmuş ve kapatma kararını küçümsemişti.
X platformunun mahkeme taleplerine uyumu
Musk’ın sert eleştirilerine rağmen, X platformu nihayetinde de Moraes’in tüm taleplerine uyarak belirli hesapları platformdan bloke etti, ödenmemiş para cezalarını ödedi ve ülkede yasal bir temsilci atadı. Yasal temsilcinin atanması, platformun Brezilya’da yeniden faaliyete geçmesi için kritik bir adımdı, zira bu eksiklik askıya alma kararının temel sebeplerinden biriydi.
De Moraes, mahkeme belgesinde, "X’in ulusal topraklardaki faaliyetlerinin yeniden başlaması, Brezilya yasalarına tam uyum ve Yargı’nın kararlarına mutlak riayet koşuluna bağlıdır," ifadelerine yer verdi.
Yasal temsilci sorunu ve Musk’ın stratejisi
X’in Brezilya’daki yasal temsilcisi Rachel de Oliveira Villa Nova Conceição, mahkeme kararlarına uyulmaması durumunda tutuklanma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Conceição, şirketin olası yasal sorumluluklarını üstlenmeden önce yazılı talimat alması gerektiğini belirten bir temsilcilik sözleşmesi imzalayarak bu riski minimize etmeye çalıştı.
Conceição, bir iş hizmetleri firması olan BR4Business için çalışıyor. BR4Business’ın iki sayfalık web sitesinde şirketin faaliyetleri veya personeli hakkında bilgi bulunmamakta ve sitenin ana sayfasında "Harika bir şey yolda" ifadesi yer almakta. Şirketin Sao Paulo’daki ofislerinin boş olduğu ve çalışanların uzaktan çalıştığı bilgisi alındı.
Oklahoma Üniversitesi’nde Uluslararası ve Brezilya Çalışmaları profesörü olan Fabio de Sa e Silva, bu tür bir şirketin yasal temsilci olarak kullanılmasının yasadışı olmadığını ancak X’in Brezilya’daki varlığının asgari düzeyde tutulduğunu gösterdiğini belirtti. Silva, diğer büyük teknoloji firmalarının Brezilya’da kamu yetkilileriyle daha etkin bir şekilde etkileşimde bulunduklarını ifade etti.
Rekabet ve pazar kayması
Brezilya’da X platformu kapatıldığında birçok kullanıcı Meta’nın Threads ve özellikle Bluesky gibi alternatif platformlara yöneldi. Bluesky, Brezilya’daki kullanıcı sayısında güçlü bir artış yaşandığını belirterek, ülkede yasal bir temsilci atadığını duyurdu. Bu gelişmeler, X’in Brezilya pazarında rekabet gücünü korumasını zorlaştıracak gibi görünüyor.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Vodafone Türkiye, ülke genelinde 4.5G/VoLTE üzerinden Yeni Nesil eCall (NG-eCall) hizmetini başlattı. Daha net ses iletişimi, daha hızlı çağrı kurulumu ve geliştirilmiş stabil bağlantı sağlayan Yeni Nesil eCall, her saniyenin kritik olduğu durumlarda güve
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Bursa’dan yola çıkan bir tren Osmaneli üzerinden Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattına bağlanacak. Böylece Bursa, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere ülkemizin Yüksek Hızlı Tren ağına bağlanacak" dedi
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), sanayi-akademi işbirliğini güçlendirme hedefleri doğrultusunda, Sabancı Gençlik Seferberliği kapsamında hayata geçirilen "Teknoloji ve Etki Merkezi"nin kapılarını açtı.Arif Ağaoğlu İleri Teknoloji ve Mühendislik Laboratuva
Arnavutköy Belediyesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliğinde kurulacak Teknopark Arnavutköy için protokol imza töreni düzenlendi.Arnavutköy Belediyesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi arasında imzalanan protokolle, Arnavutköy’de Teknopark kurulacak. N
Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır’ı önceki dönem Ekonomi Bakanı ve AK Parti Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekci, Denizli Milletvekilleri Şahin Tin ile Nilgün Ök ve Denizli Valisi Yavuz Selim Köşger
Elektrik dağıtım şirketi OEDAŞ, başta deprem olmak üzere tüm afetlere karşı hazırlıklı olmak için hem çalışanlarına eğitim veriyor hem de teknolojiden yararlanıyor. 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla açıklama yapan OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, "Hedef
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "İran, Irak, Suriye, Lübnan ve Ürdün seferleri 6 Mart tarihine kadar iptal edildi. Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne planlanan tüm uçuşlar ise 3 Mart tarihine kadar iptal edildi" dedi.B
Aydın’da Deneyap Teknoloji Atölyesi’nde öğrenciler, Tesla bobini deneyiyle elektriğin aktarımını uygulamalı olarak gözlemledi.Aydın Gençlik Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Deneyap Teknoloji Atölyesi, anasınıfı öğrencilerini ağırladı. Atölyeyi ziyaret
Almanya: Savaş uçağı konusunda çeşitli aktörlerle görüşüyoruz
ABD, İran'a karşı saldırılara başladı: Liman kentleri vuruluyor
03Bingöl'de taziye dönüşü trafik kazası: 4 yaralı
04Anamur'da orman yangınlarına karşı alınacak tedbirler değerlendirildi
05Tokat'ta otomobil ile minibüs çarpıştı: 5 yaralı
06Uşak'ta 25 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı
07Antalya'da asayiş uygulamalarında 765 aranan şahıs yakalandı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük