MENÜ

Nara Kalesi’nde yerli ve milli savunma sanayi teknolojileri sergilendi

Türkiye’nin ev sahipliğinde, dost ve müttefik ülke unsurlarının katılımıyla Çanakkale ve Saros Körfezi’nde gerçekleştirilen Nusret-2025 Davet Tatbikatı çerçevesinde yerli savunma sanayi firmalarının ürettiği ürünler, Çanakkale Boğaz Komutanlığı’nda buluna

Yayınlanma: 25 Ekim 2025 17:39 Güncelleme: 26 Ekim 2025 13:10
Nara Kalesi’nde yerli ve milli savunma sanayi teknolojileri sergilendi
Türkiye’nin ev sahipliğinde, dost ve müttefik ülke unsurlarının katılımıyla Çanakkale ve Saros Körfezi’nde gerçekleştirilen Nusret-2025 Davet Tatbikatı çerçevesinde yerli savunma sanayi firmalarının ürettiği ürünler, Çanakkale Boğaz Komutanlığı’nda bulunan Nara Kalesi içerisinde sergilendi.
Çanakkale Boğaz Komutanlığı’nda bulunan Nara Kalesi içerisinde Nusret-2025 Davet Tatbikatı, etkinlikleri çerçevesinde yerli savunma sanayi firmalarının ürettiği ürünleri sergilendi. Donanma Komutanı Oramiral Kadir Yıldız, Amfibi Kolordu Komutanı Tümamiral Hüseyin Tığlı, Deniz Hava Komutanı Tümamiral Mehmet Savaş Eser, Kuzey Deniz Saha Komutanı Tümamiral Aziz Bakıoğlu, Denizaltı Filosu Komutanı Tümamiral Timur Yılmaz, Çanakkale Boğaz Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Birol Orak, dost ve müttefik ülkelerden unsurlar ve gözlemci personelin yanı sıra NATO Daimî Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 (SNMCMG-2) sergilenen ürünleri gezerek uzmanlardan bilgiler aldılar.
Türkiye Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına yönelik yerli ve milli teknolojiler ürettiklerini söyleyen METEKSAN Savunma Su Altı Akustik Sistemleri Ürün Yönetim Direktörü Metin Şengül, "Deniz kuvvetlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda yerli ve milli çözümlerimizle burada yer alıyoruz. Özellikle sergiye getirdiğimiz ürünlerimize baktığımız zaman MİLGEM milli gemimizin denizaltı savunma harbi sonarıyla buradayız. Ayrıca denizaltı sonar suitlerinde, denizaltı entegre sonar sistemleriyle yine sensör seviyesinden, algoritmasıyla, donanımıyla birlikte sağladığımız sistemlerimizle buradayız. Son olarak da su altı güvenliğinde, insansız su altı araçları ve denizaltı gibi tehditleri tespit edip, takip edip, uyarıları verip karşı tedbir için geliştirdiğimiz SUDES sistemimizle sergimizde yer alıyoruz. Tüm sistemlerimiz tüm dünya bahriyelileri tarafından kullanılmakta" dedi.
Ürettikleri teknolojinin Türk mühendisler eşliğinde, Türk endüstrisi aracılığla üretildiğini vurgulayan Metin Şengül, bununla mutluluk duyduklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:
"MİLGEM Sonar ailesi ile başladığımız Denizaltı Savunma Harbi’nde YAKAMOS 2020 ürün ailemizde Pakistan MİLGEM projesinde, Ukrayna MİLGEM projesinde de kullanılmakta. Ayrıca şu anda fiili olarak da farklı sistemler için görüşmelerimizi sürdürmekteyiz. Denizaltı sonar ailemizde Ay sınıfı ve Preveze sınıfı denizaltılarımızda sistemlerimiz yer almakla birlikte yine yurt dışında Pakistan Bahriyesi’nin denizaltı sistemlerinde de yer almaktayız. Buralarda da yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz tamamı Türk mühendisleri tarafından geliştirilmiş ve Türk endüstrisi tarafından üretilmiş sistemlerimizle yer almanın gururunu yaşıyoruz."
Denizcilik ve insanız hava araçları teknolojilerinde ileri bir seviyede yer aldıklarını aktaran STM Sabit Kanatlı İnsansız Sistemler Müdürü Atıl Köprücü, "STM’de hem denizcilik teknolojisinde çok ileri bir seviyedeyiz hem de insansız hava araçları seviyesinde çok ileri bir seviyedeydik. Biz bu iki teknolojiyi STM NETA ürünümüzle su altı dünyasıyla da kavuşturduk. Ürün ailemizin aslında ilk lansmanını Saha Expo’da geçen sene yapmıştık. Bu sene deniz testleri faaliyetlerimizi tamamlamak üzereyiz. 2025’in sonunda tamamen deniz testleri bitmiş bir şekilde ürünümüz artık deniz kuvvetleri envanterine geçecek seviyeye gelmiş olacak. STM NETA mayın harbi kapsamında tasarlanmış bir insansız otonom su altı aracı" şeklinde konuştu.
Geliştirdikleri STM NETA ürünün denizde bulunan mayınların tespiti ve bunların imhasına yönelik olan bilgileri hazırlamak olduğunu ifade eden Atıl Köprücü, sözlerine şöyle devam etti:
"Asıl görevi üzerinde bulunan sonar sistemleriyle deniz tabanında ya da denizde bulunan mayınların tespiti ve bunların imhasına yönelik olan bilgileri hazırlamak. Ürünümüz yeni nesil mayın avlama gemisinde kullanılmak üzere tedarik sürecine de başlamış durumda. O projede de şu an aktif olarak görev alıyoruz. Bunun dışında mayın imhasına yönelik insansız sualtı araçları da geliştirme fazımız başlamış durumda. Onları da geliştiriyoruz. STM olarak hava araçlarında, denizcilikte ve su altı alanında en yeni teknolojilerle ülkemizi temsil etmeye devam ediyoruz. Ürünümüzün genel özelliklerinden bahsedecek olursam mevcut bataryasıyla 12 saat kadar aktif arama faaliyeti yapabilmekte. Sistemimizin üzerinde bulunan sensörler sistemi yardımıyla hem önce tespit yapıp daha sonra kamera sistemleriyle de mayınların sınıflandırılması yapılabilmekte. İstenildiği durumda daha fazla batarya paketi eklenerek 24 saate kadar aktif görev yapabilmektedir."
ETİKETLER: Nara, Kalesi’nde, yerli, milli, savunma
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

"Son 20 yılda teknoloji konusunda büyük bir atılım gerçekleştirdik"

"Son 20 yılda teknoloji konusunda büyük bir atılım gerçekleştirdik"

Türkiye’nin bilim, teknoloji ve inovasyon ekosistemini diplomatik misyonlarla daha yakından buluşturmayı amaçlayan ‘Teknoloji Diplomasisi Çevresi’ (Tech Diplomacy Circle) etkinliği Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknokent Bilişim İnovasyon Merkezi’n

Glikoz ölçümünde yeni dönem: Giyilebilir sensör projesine TÜBİTAK desteği

Glikoz ölçümünde yeni dönem: Giyilebilir sensör projesine TÜBİTAK desteği

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafından hazırlanan ve diyabet yönetiminde kullanılan mevcut sensörlerin sorunlarını gidermeyi hedefleyen yeni nesil glikoz sensörü projesi, TÜBİTAK 1001 programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.SUBÜ

Osmangazi Belediyesi sömestr tatilinde çocukları bilimle buluşturdu

Osmangazi Belediyesi sömestr tatilinde çocukları bilimle buluşturdu

Sömestr tatilinde öğrencileri bilimle buluşturmak için harekete geçen Osmangazi Belediyesi, 7-17 yaş arasındaki çocuklar ve gençlere yönelik Bilim Şenliği’nin kapılarını açtı. Beş gün sürecek şenlikte katılımcılar, bilim ve teknolojiyle dolu bir tatil geç

Plastik atık sorununa yerli çözüm

Plastik atık sorununa yerli çözüm

Tekstilde dünya çapında her yıl oluşan ortalama 100 bin ton geri dönüştürülemez plastik atığa Türk şirketinden çevreci çözüm geldi. Plastik içermeyen transfer kağıdı, karbon salınımını beş kat azaltırken, dünya tekstil sektöründe çığır açacak bir adım ola

KUTO’da ’İş Yerinde Duygusal Zeka’ ele alındı

KUTO’da ’İş Yerinde Duygusal Zeka’ ele alındı

Kuşadası Ticaret Odası’nın düzenlediği eğitimler kapsamında, kurumsal gelişimde çalışanlar için son derece önemli olan "İş Yerinde Duygusal Zeka ve İletişim" konusu ele alındı.Eğitim Danışmanı Güven Bakırtaş tarafından verilen eğitimde, iş dünyasında başa

Trabzon ’akıl’lanacak

Trabzon ’akıl’lanacak

Trabzon’un akıllı şehirler ve dijital dönüşüm çalışmaları kapsamında şehrin veri merkezi altyapısı oluşturuluyor.Trabzon Büyükşehir Belediyesi, akıllı şehirler ve dijital dönüşüm çalışmaları kapsamında hizmetlerini daha şeffaf, hızlı ve sistematik yürütme

Genç havacıların imzası gökyüzünde

Genç havacıların imzası gökyüzünde

Girne Üniversitesi Havacılık Kulübü Roket Takımı, tamamen öğrenci emeğiyle geliştirdiği model roket projesi ile 6 bin metre irtifaya ulaşarak önemli bir mühendislik başarısına imza attı.Girne Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde f

Vodafone Türkiye CEO’su Aksoy: "1 Nisan itibarıyla 5G’yi müşterilerimize ulaştıracağız"

Vodafone Türkiye CEO’su Aksoy: "1 Nisan itibarıyla 5G’yi müşterilerimize ulaştıracağız"

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, "1 Nisan itibarıyla 81 ilin tamamında 5G’yi müşterilerimize ulaştıracağız. Sahip olduğumuz bu global bilgi birikimi ve ölçeği Türkiye’nin teknolojiyi sadece tüketen değil, aynı zamanda üreten bir ülke olması için kulla

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
55
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
52
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
48
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
43
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
41
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
36
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
31
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
30
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
28
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
26
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
24
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
23
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
23
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
21
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
19
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
19
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
13