ABD merkezli New York Times gazetesi, son günlerde dünya kamuoyunda büyük tepki çeken Gazzeli bir esire ait işkence görüntüsünü mercek altına aldı. Gazete, gözleri bağlanan, neredeyse tamamen soyulan ve elleri ile ayakları bağlanarak yüzüstü bir yatağa y
ABD merkezli New York Times gazetesi, son günlerde dünya kamuoyunda büyük tepki çeken Gazzeli bir esire ait işkence görüntüsünü mercek altına aldı.
Gazete, gözleri bağlanan, neredeyse tamamen soyulan ve elleri ile ayakları bağlanarak yüzüstü bir yatağa yatırılan esirin görüntüsünün, uluslararası hukuk açısından en az bir, muhtemelen iki savaş suçu teşkil edebileceğini aktardı.
Sosyal medyada 30 Haziran'da yayılan görüntünün, daha sonra silinen bir işgalci asker hesabından alındığı belirtilirken, siyonist rejim ordusu da fotoğrafın gerçek olduğunu kabul etti. Ancak ordunun, esirin kimliği, nerede tutulduğu, sağlık durumu, görüntünün nerede çekildiği ve olaya karışan askerlerin kimlikleri konusunda herhangi bir bilgi paylaşmadığı kaydedildi.
Ordu, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını ve sorumlular hakkında işlem yapılacağını öne sürse de insan hakları kuruluşları bunun yıllardır belgelenen sistematik işkence uygulamalarını örtmeye yönelik yetersiz bir açıklama olduğunu belirtti.
Haberde görüşlerine yer verilen işgal altındaki topraklarda bulunan İşkenceye Karşı Kamu Komitesi İcra Direktörü Sari Başi, uluslararası insancıl hukukun mahkumların aşağılayıcı biçimde görüntülenmesini yasakladığını vurgulayarak, fotoğrafın yayımlanmasının tek başına savaş suçu niteliği taşıdığını ifade etti.
Başi, fotoğrafta görülen bağlama biçimi, çıplak bırakma ve aşağılayıcı muamelenin ise ağır insan hakları ihlalleri ile işkence suçuna işaret edebileceğini belirtti.
İşkence münferit değil, sistematik
İnsan hakları örgütleri, fotoğrafın istisnai olmadığını, yalnızca bu kez işkence anının açık biçimde kayıt altına alındığını vurguladı.
israil İçin Doktorlar-İnsan Hakları kuruluşundan Oneg Ben Dror, binlerce Filistinlinin siyonist rejim hapishaneleri ve askeri kamplarında işkence gördüğüne ilişkin tanıklıklarda bulunduğunu belirterek "Bu tekil bir olay değil. Bu kez askerler yaptıklarını fotoğrafladı." değerlendirmesinde bulundu.
Uluslararası Kızılhaç engelleniyor
New York Times, siyonist rejimin 2023'te Gazze'ye yönelik saldırılarının başlamasından bu yana binlerce Filistinliyi çoğu zaman herhangi bir suçlama yöneltmeden alıkoyduğunu, Uluslararası Kızılhaç Komitesinin bu esirleri ziyaret etmesine ise izin vermediğini aktardı.
Haberde, çok sayıda insan hakları raporunda Filistinli esirlerin sistematik şekilde soyulduğu, dövüldüğü, aç bırakıldığı, yeterli sağlık hizmetinden mahrum edildiği ve haftalarca aileleri ile avukatlarıyla görüştürülmediğinin belgelendiği hatırlatıldı.
Sde Teiman yeniden gündemde
Gazete ayrıca daha önce işgalcilerin Necef'teki Sde Teiman askeri üssünde Filistinli esirlere yönelik ağır ihlalleri ortaya koyan haberlerine de atıfta bulundu.
Raporda, siyonist rejim Savunma Bakanı Yisrael Katz'ın, daha önce Filistinli bir esire ağır işkence uygulamakla suçlanan ve hakkında açılan dava düşürülen yedek askerlerle bir araya gelmesinin, cezasızlık kültürünü güçlendirdiği değerlendirmesine yer verildi.
İşkence gören Filistinli esirin kaburgalarının kırıldığı, akciğerinin delindiği ve rektumunda yırtık oluştuğu belirtilen olayın ardından askerler hakkında açılan davanın düşürülmesi, insan hakları kuruluşlarının sert tepkisine neden olmuştu.
"Cezasızlık işkenceyi teşvik ediyor"
Filistin Esirler Kulübü Sözcüsü Amani Serahne de fotoğrafın, işgalci askerlerin hesap vermeyecekleri düşüncesiyle hareket ettiğini ortaya koyduğunu belirterek, görüntülerin Filistin toplumunu psikolojik olarak sindirme ve korkutma amacı taşıdığını ifade etti.
Uluslararası insan hakları örgütleri ise Filistinli esirlere yönelik işkence, kötü muamele ve aşağılayıcı uygulamaların bağımsız uluslararası mekanizmalar tarafından soruşturulması ve sorumluların hesap vermesi çağrısını yineledi. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Lefkoşa'da katıldığı bir program sırasında yaşadığı rahatsızlık nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Erhürman, eski cumhurbaşkanlığı binasında gerçekleştirilen etkinlik sırasında
Resmi devlet ajansı IRNA'nın haberine, Arakçi'nin 11 Temmuz'daki ziyaretinde Orta Doğu'daki durum, özellikle Hürmüz Boğazı ve ikili ilişkiler konusu ele alınacak. Ajans, Arakçi'nin Maskat ziyareti sırasında kimlerle görüşeceğini belirtmedi. Çarşamba geces
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Venezuela'da meydana gelen depremlerin ardından bölgeye yönelik insani yardım çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. AFAD, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Venezuela'da meydana gelen depremlerin ardınd
HÜDA PAR Malatya İl Başkanı Behçet Sevgili, Battalgazi İlçe Başkanı Servet Tokat ve beraberindeki heyet, Battalgazi ilçesinde faaliyet gösteren esnafları ziyaret etti. İş yerlerini tek tek ziyaret eden heyet, esnafla bir araya gelerek talep, öneri ve bekl
Tesnim Haber Ajansı'na göre, Katar'dan bir siyasi heyet bugün, İran İslam Cumhuriyeti yetkilileriyle istişarelerde bulunmak üzere İran'a geldi. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin Meşhed'de bulunması göz önüne alındığında, Katar heyetinin ülkenin dışi
Filistin Akademik Düşünce Platformu iş birliğinde hazırlanan ve Filistin meselesini farklı yönleriyle ele alan "Filistin Sözlüğü"nün hazırlanmasında Siirt Üniversitesi akademisyenleri de görev aldı. Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr.
Olay, Şehitkamil ilçesi Göllüce Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, bir evin demir kapısı henüz bilinmeyen nedenle menteşesinden koparak 4 yaşındaki S.Y'nin üzerine düştü. Çevredekilerin haber vermesi üzerine bölgeye sağlık ekipleri sevk
suikast bilgisinin Washington’ın İran politikasını yönlendirmek ve Netanyahu ile Trump arasındaki siyasi gerilimi azaltmak için ortaya atıldığı değerlendirildi. siyonist rejim’den gelen verilerin yalnızca İranlı yetkililer arasındaki genel tartışmalara da
Bakan Bayraktar: Anamur-Teknecik doğal gaz iletim hattının inşası için süreç başlıyor
BM: israilin Batı Şeria'daki askeri faaliyetleri yerinden edilmelerin artmasına yol açıyor
03Artan gerilimler Hürmüz'den geçen gemilerin savaş riski sigorta primlerini yükseltiyor
04Kocaeli'de uyuşturucu operasyonunda 5 şüpheli tutuklandı
05Yeşilyurt Bilim Merkezi Başvuruları 13 Temmuz'da Başlıyor
06MTSO Başkanı Sadıkoğlu'ndan Bakan Işıkhan'a Talep Dosyası
07Malatya, YEKA 2026 Güneş Enerjisi Yatırımları Kapsamına Alındı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük