Nasıl anlaşılır?


Nasıl anlaşılır?


Uzmanlar, hormonlu üründen kaçınmak için sebze ve meyvelerin normal gelişme süreçlerinde tüketilmesi gerektiğini belirtti.


Hormon takviyesinin, özellikle zamansız yetiştirilen ürünlerde daha fazla gözlendiğini kaydeden uzmanlar, bu nedenle sebze ve meyvelerin normal gelişme süreçlerinde alınıp tüketilmesi gerektiğini belirttiler. Buna göre domatesin 15 Ekim-10 Kasım ve 10 Nisan - 5 Mayıs, patlıcanın 15 Kasım - 15 Mayıs, kabağın ise 1 Kasım - 15 Mayıs tarihleri arasında tüketilmemesi öneriliyor.

Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nevcihan Gürsoy, tarımdaki sorunlardan birinin, ürünlerde ve gıda maddelerinde hormon kullanımı olduğunu söyledi. Hormonların, insan nüfusunun hızla arttığı günümüzde tarım ürünlerini de hızla artırmak ve verimliliği yükseltmek amacıyla kullanıldığını vurgulayan Gürsoy, şu bilgiyi verdi:

"Bunu yaparken insan sağlığı göz ardı edilmemeli. Hormon ya da hormon etkili kimyasalların kullanımı bilinçli yapılmalı. Aslında dikkat edilmesi gereken konu gıda maddelerinde ve tarımsal ürünlerde çok büyük önem taşıyan bu kimyasalların kurallarına uygun olarak kullanılması.

İnsan sağlığı açısından ürünlerde kullanılan kimyasalların toksik etkisi doğrudan doza bağlı olarak gelişiyor. Dozunda kullanılmayan her türlü kimyasal, üründe ve de ürünü tüketen canlılarda zehir etkisi gösterebiliyor."

Kavundan arpaya

Türkiye'de özellikle domates, patlıcan, patates, kabak, salatalık, üzüm, elma, çilek, kavun, buğday, arpa, yulaf, çavdar ve çeltikte hormon kullanıldığının çeşitli platformlarda dile getirildiğini, fakat bu konunun kesin sonuçlarla ortaya konulmadığını bildiren Gürsoy, şöyle konuştu:

"Şu bir gerçek ki, tarım ve gıda sektöründe kontrolsüz kimyasal kullanımı yeterince denetim altına alınamamaktadır. Bu, çeşitli sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Hormonlu ürünler sürekli tüketildiğinde hormon dengesinin ve bağışıklık sisteminin bozulması, şişme, yağlanma, hücrelerin zayıflayarak kansere yatkınlığın artması gibi kanıtlanmamış, ancak ciddi şüphelere yol açan sonuçları bulunuyor."

Nasıl anlaşılıyor?

Hormon takviyesinin özellikle zamansız yetiştirilen ürünlerde daha fazla gözlendiğini anlatan Gürsoy, "Bu nedenle özellikle sebze ve meyveler normal gelişme süreçlerinde alınıp tüketilmeli" diye konuştu. Hormon kullanılmış ürünlerde, özellikle zamanının dışında üretilen sebze ve meyvelerde çeşitli farklılar gözlendiğini kaydeden Gürsoy, şöyle devam etti:

"Bunlara örnek verecek olursak, domates çekirdeksiz, içi çok sulu, boşluk varsa, patlıcan içi süngerimsi ve çekirdeksizse, kabak şekli bozuk, çekirdeksizse, biber aşırı büyük ve etliyse, çekirdek evi boş, etli kısmı sertse, patates şekilsiz ve patates yumruları yapışıksa, içinde kararmalar varsa, karpuzun çekirdek yerleri boşsa hormonlu olduğu anlamına gelebiliyor. Bu özellikleri taşıyan ürünleri almamaya özen gösterilmelidir."


https://www.malatyaguncel.com/nasil-anlasilir-198h.htm

Bu haber Malatya Güncel - Son Dakika Malatya Haber sitesinden yazdırılmıştır.