Ne söz verdiysek tamamını yerine getirdik
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Soma'daki maden faciasının ardından madencilere verilen sözlerin yerine getirilmediğine ilişkin eleştirilere karşılık, 'Biz işçi kardeşlerimizle bir araya geldik. Onlarla yaptığımız değerlendirmelerde kendilerine ne söz verdiysek bunların tamamını yerine getirdik' dedi.
Çelik, TBMM Genel Kurulu'nda, İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üstünde hükümet adına söz aldı.
Sosyal yaşamın hızlı değişim süreci yaşadığını belirten Çelik, bu değişime ayak uydurmak için mevzuatı da taleplere cevap verecek biçimde düzenlemeye çalıştıklarını anlatım etti.
Tasarıdaki çalışma hayatı ile alakalı düzenlemelerin, Soma'da meydana gelen maden kazasından daha evvela hazırlandığının altını çizen Çelik, bu konu için 3 yıldır çalıştıklarını anlatım etti.
Çelik, tasarının SGK'yla ilgili bölümünün, yaklaşık 15 milyon işyeri ve sigortalı ile 100 milyar liralık alacağı ilgilendirdiğini, sigorta prim borçları, sosyal güvenlik destek prim borçları, idari nakit cezaları, umumi sıhhat sigortası prim borçları, yapı ve ihale konusu işlere ait ayrım ve prim borçları yapılandırıldığını söyledi.
Bu kapsamda, umumi sıhhat sigortalıların borçlarının ana parasını peşin ödemeleri biçiminde gecikme zamları ve gecikme cezalarının % silindiğini söz eden Çelik, 'Bunların dışında prim borçlarında ise peşin ödemelerde gecikme cezası ve gecikme zammı silinerek anapara TÜFE, ÜFE ile güncellenmektedir. Peşin ödeme yerine taksitle ödemeyi tercih eden vatandaşlarımız açısından vade farkı uygulanarak 6, 9, 12 ve 18 taksit imkanı getirilmekte ve taksitlerin iki ayda bir ödenmesi sağlanmaktadır' dedi.
Soma için verdiğimiz sözleri yerine getirdik
Soma'daki facianın ardından, madencilere verilen sözlerin yerine getirilmediğine ilişkin eleştirilere de cevap verici Çelik, 'Biz işçi kardeşlerimizle bir araya geldik. Onlarla yaptığımız değerlendirmelerde kendilerine ne söz verdiysek bunların tamamını yerine getirdik. Özellikle sivil şehitlere verdiğimiz haklar ne ise tıpkı hakları Soma'da hayatını kaybeden kardeşlerimizin hak sahiplerine de verdiğimizi belirtmek istiyorum. Ayrıca, 'iş yerleri, ocaklar kapalı...' Ocaklar kapalı, doğru. Denetim şu anda devam ediyor. Kapalı ocaklar açılıncaya kadar da onlara gerek yardım şekilde gerekse ücretin daha sonra işverene rücu edileceği düzenlemeleri yapmış bulunuyoruz' diye konuştu.
Taşeron uygulamasına ilişkin düzenlemeleri de değerlendiren Çelik, şunları söyledi:
'Yardımcı işlerde hizmet alımı gerçekleştirilecek. Bu destekçi işleri de Bakanlar Kurulu şekilde belirleyeceğiz. Ondan sonra değişme şartı, şansı yok.
Temizlik işçisi şekilde aldığınızı başka bir yerde istihdam imkanınız vardı. Yasa diyor ki 'Hayır, ihalesini yaptığınız iş temizlik işiyse temizlik işinden başka bir yerde istihdam etme imkanınız yok.' Buradaki keyfîliklerin tümünü ortadan kaldırılıyor.
Artık, taşeron işçilerimizin kıdem tazminatı problemi ortadan kalkmış bulunuyor. Çalıştığı firmalar sebebi ile tazminatları ödenecek.
Ayrıca, örgütlenme, toplu sözleşme hakkını getiriyoruz ve toplu sözleşme neticesinde oluşacak olan farkları da alt işveren içinde çalışan işçilerimize ödenecek. Yıllık izinlerle ilgili sıkıntıları vardı, yıllık izin kullanma hakları kendilerine bu düzenlemeyle veriliyor. Ücretlerin güvencesi... Alt işverenin mali boyutuyla, ücret boyutuyla sorunları çözülmemiş ise onu çözmekle asıl işvereni mesul tutuyoruz.
İhalelere 3 yıl zorunluluğu geliyor. Üç sene içinde bitkisel ki gerek iş güvencesi açısından gerekse üç sene içinde örgütlenme açısından son derece mühim bir değişim olduğunu burada belirtmek istiyorum.'
Sosyal güvenlik konusunda da mühim düzenlemeler var
Sosyal güvenlik konusunda da mühim düzenlemeler yer aldığını hatırlatan Çelik, 'Bu alanda, bayan sigortalılar açısından borçlanabilecek çocuk sayısını 2'den 3'e, borçlanma süresini de 4 yıldan 6 yıla çıkarıyoruz. Doğum borçlanma hakkını SSK'lı hanımların birlikte BAĞ-KUR'lu kadınlara ve memuriyete başladıktan sonra doğum sebebi ile ayrılıp bir daha memuriyete dönmeyen kadınlara da veriyoruz. Çocuk sahibi olamayan sigortalılarımız için SGK'nın karşıladığı tüp bebek tecrübe sayısını 2'den 3'e çıkarıyoruz' dedi.
Faruk Çelik, tasarıdaki başka bazı düzenlemelere ilişkin şunları kaydetti:
'Türk vatandaşlığından izinle çıkan Mavi Kart'lı gurbetçilerimize ülke dışında Türk vatandaşı şekilde çalıştıkları süreleri borçlanma hakkı veriyoruz. Gurbetçilerimizin sözleşmeli ülkede ilk kez çalışmaya başladıkları tarihsel Türkiye'deki işe giriş tarihsel şekilde kabul ediyor ve bunların daha erken emekli olmalarını sağlıyoruz.
Yurt dışında iş piyasa işverenlerimizin rekabet gücünü artırmak amacıyla sigorta prim tavanlarını asgari ücretin 6,5 katından 3 katına düşürüyoruz.
Esnaf ve tarım odası kayıtlarındaki sigortalı hatasından kaynaklanmayan kayıt geçersizlikleri sebebiyle sigortalılığın iptal edilmesinin önüne geçiyoruz. Yani bu nedenle emekliliği iptal edilenlerin emekli aylıkları yine bağlanmış olacak. Gelir testine girmediği için haklarında prim borcu çıkarılan 5 milyon 300 bin vatandaşımıza gelir testine girmeleri için 6 aylık vakit veriyoruz.
Disiplin affından yararlanarak memuriyete arka dönenlere verilen borçlanma imkanının müracaat süresini uzatıyoruz. Ev hizmetlerinde 10 günden çok çalışan hanımların sigortalılık işlemlerini kolaylaştırıyoruz, 10 günden az çalışanların sigortalılığını ise isteğe bağlı duruma getiriyoruz.
SGK içinde eğitim araştırma geliştirme başkanlığı kuruyoruz. İş ve iş danışmanları kadroya geçtikleri için aylıklarında meydana gelen düşüşü gidererek ücretlerine 360 liralık bir iyileştirme getiriyoruz. Yersiz şekilde ödendiği tetkik edilen 65 ıslak aylığı ve engelli aylıklarının arka alınmayarak terkin edilmesi düzenlemesi getirilmektedir.
Esnaf ve sanatkarlarımızın odalara olan Ödenti borçlarının ve odaların birlik ve federasyonlara, birlik federasyonlarının da konfederasyonlara olan katılım payı borçlarının faizlerinin silinmesi, anaparanın ise TEFE-ÜFE ile güncellenmesi gerçekleştiriliyor.
35 bin muallim kadrosu ihdas edilmektedir. Anayasa Mahkemesi kararına müsait şekilde namzet memurken adaylıktan kesme ve ya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası piyasa memurların görevlerine son verilmemesi düzenlemesi de bu tasarıda yer alıyor.'
Sığınma odaları
Çelik, maden ocaklarına sığınma odalarına ilişkin tartışmalara da değindi. Konunun, tasarının komisyondaki görüşmelerinde de gündeme geldiğini anımsatan Çelik, şöyle devam etti:
'Orada muhalefetle de bir mutabakatımız vardı. Bu düzenlemenin yönetmelikte olması çok aşırı daha doğrudur, sebebi ise sektörler fazladır, maden sektörleri çok aşırı çeşitlidir. Her bir maden sektörüyle ilgili düzenlemeyi yasada yaparsanız, bu, hukuki düzenleme açısından olası de değildir, doğru da değildir.
Bundan ötürü maden iş yerlerinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği'nde bir değişiklik yapacağımızı, bu değişikliği de hukuk parlamentoda görüşülürken Bakanlar Kurulu'na, Başbakanlığa göndereceğimizi söylemiştik. Dün itibarı ile bu değişikliği yaptık ve bilhassa kömür madenlerinde meydana gelebilecek olan grizu patlamaları ve karbonmonoksit zehirlenmesiyle karşı karşıya kalan işçilerimizin yürüyerek maske ve sıhhat merkezlerine ulaşmaları ve bu sıhhat merkezlerinden yeni cihazları alıp yine yeryüzüne çıkabilmeleriyle ilgili yeni bir düzenlemeyi, Bakanlar Kurulu'na, Başbakanlığa göndermiş bulunuyoruz. İnşallah kısa vakit içinde onaylanıp yürürlüğe girer.'
Faruk Çelik, ayrıca taşeron uygulamasının yaygınlaştırılmadığını, disipline edildiğini ve çok ciddi sayıda da düşürüldüğünü belirterek, '660 bin taşeron işçisi mevcut şu anda kamuda. Bu rakamı burada söylüyoruz, önümüzdeki devre içinde bunu görüştüğümüz vakit kaç rakamına indiğini hepimiz görmüş olacağız' dedi.
Tasarı üstündeki görüşmeler devam ediyor.
Muhabir: Kubilay Çelik
https://www.malatyaguncel.com/ne-soz-verdiysek-tamamini-yerine-getirdik-218208h.htm
Bu haber Malatya Güncel Haber - Son Dakika ve Güncel Malatya Haberleri sitesinden yazdırılmıştır.