"Torba Tasarı"da 5 madde daha kabul edildi


'Torba Tasarı'da 5 madde daha kabul edildi


TBMM Genel Kurulu'nda, 'Torba Kanun Tasarısı'nın 5 maddesi daha kabul edildi.

'Temel kanun' şekilde ele alınan tasarının bugünkü görüşmelerine, 4. bölümde yer sektör 76. madde üzerinden başlandı.

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, kasa mevcudu ve ortaklardan alacakları düzenleyen 76. maddeyle, şirketlerin kayıt dışı varlıklarını yüzde 3 vergi karşılığında kayıt altına alacağını söyledi.

Bu maddeyle adeta kara nakit aklamanın da meşrulaştırılacağını savunan Dora, 'Bu ve aynı kayıt dışı, kaynağı belirsiz paraların aklanması meselesinde devamlı aflar çıkarmak, bu kuruluş ve şahısları kayıt dışılığa yönlendirme meselesinde teşvik edecektir. Bu düzenleme, kayıt dışılığı, kaynağı meşru olmayan ekonomik kazancı meşrulaştıracaktır' dedi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Maliye Bakanı'nın, bu düzenlemenin bir af niteliğinde bulunduğu söylediğini belirtti. Akçay,  stok beyanı, matrah artırımı, KDV beyanıyla ilgili düzenlemelerin bulunmadığını anlatım ederek, iyi niyetli bir düzenlemede bunların da yer alacağını belirtti.

 CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, bu düzenlemenin bir af maddesi olduğunu öne sürdü. Kuşoğlu, normalde yüzde 15 vergilenmesi gereken bir konunun, yüzde 3 vergilendirildiğini anlatım ederek, 'Adil olmayan bir biçimde af getiriliyor. Kayıtlarda yer aldığı durumda işletmede olmayan demirbaşlar için envanter için getirmiyoruz?' diye sordu.

AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, bunun bir af olmadığını anlatım etti.

Konuşmaların ardından, kayıtlarda yer aldığı durumda işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklara ilişkin madde kabul edildi. Buna göre, bilanço esasına göre defter tutan şirketler vergisi mükellefleri, 31 Aralık 2013 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte, ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarının, bu kanunun yayımlandığı tarihsel izleyen 3. ayın sonuna kadar vergi dairelerine beyan ederek kayıtlarını düzeltebilecek. Beyan edilen miktar üzerinden yüzde 3 oranında vergi hesaplanacak.

Bu kapsamda ödenen vergiler, gelir  veya  kurumlar  vergisinden  mahsup edilemeyecek. Beyan edilen tutarlar ve ödenen vergiler, şirketler vergisi matrahının tespitinde gider şekilde kabul edilmeyecek.

Bu düzenleme kapsamında beyanda bulunan mükellefler, 2014 yılı gelir ve şirketler vergisine mahsuben beyan ettikleri geçici vergiye ilişkin beyannamelerde düzeltme  işlemlerini  beyanname  verme  süresi  içinde yapabilecek. Düzeltme işlemleri sebebiyle herhangi bir ceza ya da faiz aranmayacak.

İktidar ve muhalefet partilerinin ayrı ayrı verdiği önergeyle, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin, TOBB ekonomik durumuna katkı payı ödemesini öngören düzenleme tasarıdan çıkarıldı.

Tasarının görüşmeleri 81. madde üstünde devam ediyor.


https://www.malatyaguncel.com/torba-tasarida-5-madde-daha-kabul-edildi-224313h.htm

Bu haber Malatya Güncel - Son Dakika Malatya Haber sitesinden yazdırılmıştır.