Halk Bankasının personel alımı!


Halk Bankasının  personel alımı!


Halk Bankası oluşan yasal boşluk nedeniyle personel alamamaktaydı.

Bu konudaki eksiklik Nisan ayındaki Kanuni düzenleme ile giderilmiştir.

Bu düzenleme sonrasında personel alam yetkisi banka yönetim kuruluna verilmiştir. Banka Yönetim Kurulu ise, ilanı geçtiğimiz haftalarda yayımladı. Bu ilan sonrasında kafalarda oluşabilecek soruları gidermeye dönük özel bir dosya hazırladık.

1-Halk Bankasında halen çalışmakta olanların hukuki durumu nedir?

Halk Bankasında şu anda çalışan personelin hukuki durumunu tam olarak 4603 sayılı Kanunda düzenlenmiştir:

a-Geçici 1 inci madde 3 üncü fıkrası:
…25.11.2000 tarihinde bu bankalarda çalışan personelden özel hukuk hükümlerine geçirilenlerin hizmet sözleşmelerinin 31.12.2003 tarihine kadar, bankaların disiplin yönetmelikleri hükümleri saklı kalmak kaydıyla 1475 sayılı İş Kanununun 17 nci maddesi dışında kalan sebeplerle bankalar tarafından feshedilmesi halinde söz konusu personel hakkında bu Kanunun geçici 1 inci maddesinin (3) numaralı fıkrası uyarınca işlem tesis edilmek üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirilir….
b-Geçici 6 ncı maddesinin son fıkrası:
25.11.2000 tarihinde bu bankalarda çalışan personelden özel hukuk hükümlerine geçirilenlerin hizmet sözleşmelerinin 31.12.2003 tarihine kadar, bankaların disiplin yönetmelikleri hükümleri saklı kalmak kaydıyla 1475 sayılı İş Kanununun 17 nci maddesi dışında kalan sebeplerle bankalar tarafından feshedilmesi halinde söz konusu personel hakkında bu Kanunun geçici 1 inci maddesinin (3) numaralı fıkrası uyarınca işlem tesis edilmek üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirilir…

Buna göre, 31.12.2003’den itibaren Halk Bankası ve Ziraat Bankasında sadece ÖZEL HUKUK hükümlerine tabidir

2- Yeni Personel nasıl alınacaktır?
18/04/2007 tarihli ve 5626 sayılı Kanun, Kamu Bankalarına yeni eleman alma olanağı sağlamış ve hukuki boşluk sona ermiştir. Söz konusu kanunda, “Özel hukuk hükümlerine göre çalıştırılacak personelin sayısı, unvanı, ücret ve sair mali hakları bankaların genel kurullarınca tespit olunur. Genel kurullar, bu yetkilerini yönetim kurullarına devredebilir. Personel istihdamına ilişkin diğer hususlarda yönetim kurulları yetkilidir” denmekte olup, yeni personel alım sürecinde tek belirleyici Banka Yönetim Kurullarıdır.

3- KPSS kullanılmak zorunda mı?

Banka Yönetim Kurulunun açıkladığı ilanda 2005 ve 2006 yılı KPSS sonuçlarının kullanılacağı açıklanmıştır. Bu noktada şu hususu belirtmek gerekmektedir. Yukarıdaki Kanuni ifade de görüleceği üzere alınacak personel özel hukuka tabidir ve yetki banka yönetim kurulundadır. Banka KPSS sonuçlarını kullanmak zorunda değildir. Bankayı KPSS sonuçlarını kullanmaya zorlayan bir mevzuat bulunmamaktadır. Ancak banka 2005 ve 2006 yılı KPSS sonuçlarını kullanacağını açıklamıştır. Ancak burada bir husus eksik kalmıştır. En azından geçerlilik süresi uzatılan 2004 KPSS sonuçlarının da kullanılması uygun olacaktı.
Fakat eleman alımına ilişkin olarak dün yapılan basın açıklamasında KPSS’nin de kullanılacağı belirtilmiştir.

4-Yeni alınacak personelin ücretleri nasıl belirlenecek?

Yeni alınacak personelin ücret ve sair mali hakları bankaların genel kurullarınca tespit olunacaktır.

5- Bu personelin nakil hakkı var mıdır?

31.12.2003 son süre olup bu tarihten sonra Bankalarda çalışan özel hukuk hükümlerine tabi personelin diğer kurumlara geçiş hakkı bitmiştir. Dolayısıyla yeni alınacak ve özel hukuk hükümlerine göre çalıştırılacak personelin de nakil hakkı bulunmamaktadır.

6-Bankanın satılması halinde işine son verileceklerin, kamu kurumlarına geçici personel (4/C) olarak atanması mümkün mü?

Özelleştirme Uygulamaları Sonucunda İşsiz Kalan ve Bilahare İşsiz Kalacak Olan İşçilerin Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Geçici Personel Statüsünde İstihdam Edilmelerine İlişkin Esasların “kapsamını” düzenleyen 1 inci maddesinde, “4046 sayılı Kanun gereğince yapılan özelleştirme uygulamaları çerçevesinde kuruluşların ve Türk Telekomünikasyon A.Ş. Genel Müdürlüğünün (bunların iştirakleri hariç) özelleştirilmesi neticesinde sermayelerindeki kamu payının %50'nin altına düşmesi veya bu kuruluşların küçültülmesi, devredilmesi, faaliyetlerinin durdurulması, kapatılması, tasfiyesi halinde veya diğer nedenlerle, İş Kanunu hükümlerine tabi daimi veya geçici işçi statüsünde istihdam edilen ve 4046 sayılı Kanunun değişik 22 nci maddesine göre nakil hakkı bulunmayan personelden iş akdi feshedilenlerden; müracaat tarihi itibariyle herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı almaya hak kazanamayıp, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) bendinin l, 4, 6 ve 7 nci alt bentlerinde yer alan genel şartları taşıyanlar, iş akitlerinin kamu tarafından feshedilmesini müteakip 30 gün içerisinde kuruluşları kanalıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bildirilmeleri halinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (C) fıkrası kapsamında, kamu kurumlarının ilgililerle yapacakları hizmet sözleşmelerinde yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla, her halükarda bir mali yıl içinde on ayı geçmeyecek şekilde Devlet Personel Başkanlığı kanalıyla istihdam edilirler…” hükmüne yer verilmiştir.

Halk Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü 4046 sayılı Kanun gereğince özelleşmemesi ve bu konuda ayrı bir kanuna tabi bulunduğundan, Bankada İş Kanuna göre çalışan personelin kamu kurum ve kuruluşlarına 4/C personel olarak atanması da mümkün değildir.


https://www.malatyaguncel.com/halk-bankasinin-personel-alimi-2423h.htm

Bu haber Malatya Güncel - Son Dakika Malatya Haber sitesinden yazdırılmıştır.