Devlette tüm hastalar eşit!


Devlette tüm hastalar eşit!


Şu anda sevk zorunluluğu olmadığı için hastalar doğrudan özel tıp merkezlerine, dal merkezlerine, özel hastanelere ve üniversite hastanelerine başvurabiliyor. Hastalar, hekim ve hastane seçme özgürlüğüne kavuşurken, özellerden alacakları bazı hizmetlere fark ödemek zorunda kalacak. Hasta özel hastanenin istediği farkı ödemezse hizmet alamayacak. Üniversite hastanelerinde hasta ameliyatı ya da tedavisi için öğretim üyesi seçerse fark ücret ödeyecek. Yoksa ek bir ücret gerekmeyecek.

Yeni uygulamanın hastalar adına en önemli getirisi, hastaların yatarak tedavilerinde her türlü tıbbi malzemeleriyle ilaçları hastaneler tarafından karşılanacak. Sağlık kuruluşlarının dışarıya sevk etmeden hastalarına her türlü hizmeti kurum içinde vermesi hedefleniyor. Kamu ve özel sağlık kuruluşlarının görüntüleme, laboratuvar, tıbbi tetkik ve tedavi cihazı eksiklerini tamamlamaları için 120 gün ek süre tanındı. Sağlık kurumları bunları ya kendi bünyesinde sağlayacak ya da ihaleyle hizmet alımı gerçekleştirecek.


Eski sistem adaletsizdi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Sami Türkoğlu, Sağlık Uygulama Tebliği'nden önceki sistemin, farklı sosyal sigorta rejimlerine tabi kişiler arasında sağlık hizmeti alımında ayrıma yol açtığına dikkati çekerek “Eski sistem adam kayırma üzerine kurulmuştu, adalete uymuyordu” dedi. Türkoğlu, tebliğ ile Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'luların artık aynı prosedüre tabi olduklarını belirterek “Aynı hastanenin, aynı odasında yatan farklı sosyal güvenlik kurumlarına tabi vatandaşlar arasında ayrı kurallar olmayacak” dedi. Eski sistemde SSK ve Bağ-Kur'luların, sağlık hizmetlerine Emekli Sandığı mensupları ve memurlar kadar rahat ulaşamadıklarını ifade eden Türkoğlu, “Eski sistem, adam kayırma üzerine kurulmuştu, adalete uymuyordu” diye konuştu.

Türkoğlu, “tebliğde sağlık hizmetlerinin bedellerinin düşük tutulduğu, anlaşmalı sağlık kuruluşlarının belirlenen rakamlar üzerinden hizmet vermesinin mümkün olmadığı ve vatandaşların büyük fark ödeyeceğine” yönelik eleştirilere dikkat çekilmesi üzerine, “En güzel özel hastanenin, devlet hastanesi fiyatına hizmet vermesi isteniyor. Bu mümkün değil. Bu, bir arz-talep meselesi. Vatandaşlardan katkı payı almayacak birçok özel hastane var” dedi. Türkoğlu, üniversite hastanelerinin ise Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altındaki hiçbir hastadan, öğretim üyesi ücreti dışında mevzuat gereği hiçbir ek ücret talep edemeyeceğinin altını çizdi.

Yeni uygulamanın, ek maliyet getirmeyeceğini söyleyen Türkoğlu, anlaşma imzaladıkları özel hastane sayısının bini geçtiğini de sözlerine ekledi.

Yeni uygulamanın başlamasıyla hastaların sağlık hizmetlerinde eşit haklara ulaştığını belirten SSK Sağlık İşleri Müdürü Uzm. Dr. Murat Balanlı, “Bu uygulama çağdaşlıktır, devrim niteliğindedir. Özel sağlık kuruluşlarıyla sözleşme yapıyoruz. Hastalar ilaç muafiyeti için heyet raporu eziyetinden kurtuldu. Vatandaş çocuğunu hastanede ücretsiz sünnet ettirebilecek. Sağlık kurumu hastaya ihtiyacı olan tetkik ve tedavi hizmetini sağlayacak. Özel sağlık kuruluşlarının bazı hizmetlerde fark ücreti isteme hakkı, ödenmediği takdirde hizmet vermeme hakkı var.”

Özel sağlık kuruluşlarına, üniversite hastanelerinın kapılarını SSK'lı, Bağ- Kur'lu hastalara açan SUT, Hıfzıssıhha Bölge Enstitüsü'nün kapılarını ise kapattı.



https://www.malatyaguncel.com/devlette-tum-hastalar-esit-2540h.htm

Bu haber Malatya Güncel - Son Dakika Malatya Haber sitesinden yazdırılmıştır.