2 mahalleye çivi çakılamıyor!


2 mahalleye çivi çakılamıyor!


Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, yaptığı açıklamada, surların 1960'lı yıllarda yapılan tapulaştırmada 2-3 bin kişinin özel mülkiyetine geçtiğini, vatandaşların surların etrafına ev ve bahçeler yaptığını, ancak belediyenin bu arazi sahipleri ile görüşerek surları kamulaştırmak ve son kalıntılarını koruyarak turizme kazandırmak istediğini ifade etti.
Gürkan, Malatya Kalesi'nin yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olan 3 bin metre uzunluğundaki surlarının geçtiği arazinin 1960'lı yıllarda Battalgazi semtinde yapılan tapu kadastro çalışmaları sırasında vatandaş mülkiyetine geçmiş olabileceğini kaydetti.
Kamulaştırma çalışmaları sonucunda surların 550 metrelik kısmının özel mülkiyetten çıkarılarak devlet arazisi haline getirildiğini belirten Gürkan, şöyle konuştu:
''Surlar 1960'lı yıllardaki tapulaştırma çalışmalarında 2 veya 3 bin kişinin özel mülkiyetine geçmiş. Vatandaşlar surların etrafına ev ve bahçeler yapmış. Ancak biz bu arazi sahipleri ile görüşerek surları kamulaştırmak ve son kalıntılarını koruyarak turizme kazandırmak istiyoruz. 2007 yılı içinde Müzeler Genel Müdürlüğü ile görüştük. Onay alındıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuracağız. Ağustos ayı sonunda çalışmalara başlanacağına inanıyoruz.''
Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay ise Malatya Kalesi'ne ait tarihi surların yaklaşık bir buçuk kilometrelik bölümünün son kalıntılarını kurtarmak için çalışmalar yaptıklarını, ancak bu surların özel mülkiyette olması nedeniyle restorasyon çalışmalarında sıkıntı yaşandığını ifade etti.
Surların üzerinden geçtiği arazileri Battalgazi Belediyesi'nin kamulaştırmasını istediklerini belirten Özbay, ''Kamulaştırma yapıldığı takdirde en kısa sürede restorasyona başlayacağız'' dedi.

-VATANDAŞ SİT UYGULAMASINDAN RAHATSIZ-

Yaklaşık 2 yıl önce SİT alanı olarak korumaya alınan tarihi Malatya Kalesi surları, ilçedeki Meydanbaşı ve Alacakapı mahallelerinde ikamet eden 2 bin vatandaşın tapulu arazisi üzerinde bulunuyor.
Mahalle sakinleri, SİT alanı ilan edildiği için kendi arazilerinde ev yapamadıklarını ifade ederek, surlara çok uzak olan alanlara bile müdahale edildiğini iddia etti.
Meydanbaşı Mahallesi Muhtarı Bekir Yağız, surların 500 metre uzağına ev yapmak istediğini, ancak izin verilmediğini belirterek mağdur edildiklerini savundu.
Yağız, ''Tek dert surları korumaksa ben de korurum. Eğer isterlerse surların arazimizde olan kısmını da verelim. Ancak surlara 500 metre uzaklıktaki bahçeme ev yaptırmak için iki yıldır niye bekliyorum?'' diye konuştu.
Mahalle sakinlerinden İsmet Sayın ise surlara 300 metre uzaklıkta bulunan evlerinin yanına oğluna bir ev yapmak istediğini ancak 1,5 yıl kendisine olumlu bir yanıt verilmeyince oğluna ilçede ev kiralamak zorunda kaldığını kaydetti.

-MALATYA KALESİ-

Malatya'nın ilk yerleşim yeri Battalgazi ilçesindeki kale, tarihi kaynaklara göre yapıldıktan sonra Roma, Bizans, Sasani ve Bizans, Arap mücadelelerinde önemli tahribata uğramış. Bu surlar her seferinde onarılarak Osmanlı dönemine kadar korunmuş. Battalgazi'nin kahramanlıklarıyla destanlaşan Malatya Kalesi, 19. yüzyıla kadar şehrin savunmasında önemli rol oynamış. Şehrin her tarafından görülebilen Malatya Kalesi'nin 71 burcu ve 11 kapısı bulunuyor.


https://www.malatyaguncel.com/2-mahalleye-civi-cakilamiyor-2597h.htm

Bu haber Malatya Güncel - Son Dakika Malatya Haber sitesinden yazdırılmıştır.