'Domateees, bibeeeer, patlıcaaan'


'Domateees, bibeeeer, patlıcaaan'


YAZ AYLARIYLA BERABER SOKAK DÜĞÜNLERİ VE SEYYAR SATICILARIN MAHALLE ARALARINDA MEGAFONLU SATIŞLARININ BAŞLAMASIYLA KENTLER GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNE TESLİM OLDU
Barış Manço'nun şarkısında olduğu gibi yaz aylarıyla beraber sokaklarda, mahalle aralarında yankılanan seyyar satıcı anonslarının, elektro bağlamalı sokak düğünlerinin başlaması; havai fişek, maytap patlamaları, korna ve susturucusuz egzoz sesleri nedeniyle şehirler gürültü kirliliğine teslim oldu.
Çevre Mühendisleri Odası İkinci Başkanı Sevinç Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarıyla birlikte büyük şehirlerde ve tatil beldelerinde gürültü kirliliğinin arttığına işaret etti. Özellikle, sokaklarda ya da bina önlerinde yapılan sokak düğünlerinden, eğlence mekanlarından yükselen enstrüman, havai fişek ve maytap seslerinin çevredekileri büyük ölçüde rahatsız ettiğini belirten Karakaya, mahalle aralarında megafonla anonslar yapan seyyar satıcıların, düğün ve asker uğurlama törenleri nedeniyle trafikte kornaya uzun uzun basarak seyreden araçların da şehir yaşamını çekilmez hale getirdiğini ifade etti.
Karakaya, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından, gürültü kirliliğinin önüne geçilmesi ve ''kişilerin beden ve ruh sağlığını, huzur ve sükunu gürültü ile bozmayacak bir çevrenin geliştirilmesi'' için ''Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği'' çıkarıldığını, bu yönetmelikte ve Çevre Kanunu'nda gürültü konusunun detaylı olarak ele alındığını söyledi. Yönetmelikle motorlu araçlardaki korna veya ses çıkaran başka cihazların gürültü rahatsızlığına neden olacak şekilde çalınması; her türlü müzik aletinin kamuya açık alanlar ile toplu taşıma araçlarında rahatsızlık verecek şekilde kullanılması, maytap ve benzeri şeylerin kamuya açık alanlarda patlatılması gibi gürültü kirliliğine yol açan davranışların açık biçimde yasaklandığına dikkati çeken Karakaya, ''Gürültü kirliliğini önleyebilecek çok iyi hazırlanmış yasa ve yönetmelikler var ancak nedense uygulanmıyor'' dedi.

-''HERKES SAĞLIKLI BİR ÇEVREDE YAŞAMA HAKKINA SAHİP''-

Herkesin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunun Anayasa ve yasalarla da güvence altına alındığını anımsatan Karakaya, yasaların ihlal edilmesi halinde büyük para cezalarının öngörüldüğünü söyledi.
Karakaya, vatandaşların gürültü kirliliğiyle ilgili yasa ve yönetmeliklerin uygulanması konusunda sorumluluğun kime ait olduğu konusunda yeterince bilgili olmadığına işaret ederek, gürültüden rahatsız olanların il çevre ve orman müdürlükleri ile belediyelere şikayetlerini iletebileceklerini söyledi.
Öte yandan, gürültü kirliliğiyle ilgili kanun ve yönetmeliklerin yürürlüğe girmesinin üzerinden uzun zaman geçmesine, gürültüye neden olan gerçek ve tüzel kişilere ağır para cezaları öngörülmesine karşın bu konuda mücadelede başarılı sonuçlar alınamadığını ileri süren Karakaya, sorumlu birimlerin görevlerini yerine getirmediğini iddia etti.
Gürültü kirliliğinin önüne geçilmesi konusunda devletin yetkili organlarının, özellikle bu konuda yetkilendirilen belediyelerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirten Karakaya, vatandaşlardan da bu konuda hassas davranmalarını istedi. Karakaya, cezai önlemlerle sorunun çözülemeyeceğini, halkın bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

-GÜRÜLTÜYLE MÜCADELEDE YETKİLENDİRİLEN BELEDİYELER-

Bu arada, Çevre ve Orman Bakanlığınca, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında gürültüyle mücadele konusunda bazı belediyeleri yetkilendirdi. Bakanlık tarafından yetkilendirilen belediyeler şöyle:
''ADANA: Seyhan Belediyesi
ANKARA: Ankara Büyükşehir Belediyesi
ANTALYA: Antalya Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa ve Kepez belediyeleri
AYDIN: Kuşadası Belediyesi
BOLU: Merkez Belediye
BURDUR: Merkez Belediye
BURSA: Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım belediyeleri.
ELAZIĞ: Merkez Belediye
GAZİANTEP: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
İSTANBUL: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İZMİR: İzmir Büyükşehir Belediyesi
KIRŞEHİR: Merkez Belediye
KOCAELİ: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
KONYA: Konya Büyükşehir Belediyesi
KÜTAHYA: Merkez Belediye
MALATYA: Merkez Belediye
MUĞLA: Merkez Belediye
SAKARYA: Adapazarı Büyükşehir Belediyesi
SAMSUN: Samsun Büyükşehir Belediyesi, Gazi Belediyesi
TRABZON: Merkez Belediye
UŞAK: Merkez Belediye, Banaz, Eşme, Karahallı, Sivaslı, Ulubey belediyeleri.
ZONGULDAK: Öğberler Belediyesi.
Öte yandan, vatandaşlar, yetkilendirilen belediyeler dışında gürültü kirliliği konusunda il çevre ve orman müdürlüklerine başvurabilecekler.


https://www.malatyaguncel.com/domateees-bibeeeer-patlicaaan-2638h.htm

Bu haber Malatya Güncel - Son Dakika Malatya Haber sitesinden yazdırılmıştır.