Kazı evi, milyonlarca yıllık fosillere ev sahipliği yapıyor


Kazı evi, milyonlarca yıllık fosillere ev sahipliği yapıyor


ÇANKIRI (AA) - ÖZGÜR ALANTOR - "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"ndeki kazı çalışmalarında, gün yüzüne çıkarılan 8 milyon yıllık kemikler, kazı evinde temizlenip arşivleniyor.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında 1997'den beri devam eden çalışmalarda 8 milyon yıllık fosillere ulaşıldı.

Kazı alanından bugüne kadar çıkarılan fil, gergedan, at, domuz, zürafa, keçi, geyik, koyun, kılıç dişli kaplan, kuyruksuz maymun, antilop ve sırtlan başta olmak üzere 20'nin üzerinde türe ait 3 bin fosil, kazı evinde inceleniyor. 

Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alandan çıkarılan fosillerin kazı evinde koruma altına alındığını söyledi.

Kazıya katılan öğrenciler ve araştırma görevlileri tarafından fosiller üzerinde çalışma başlatıldığını ifade eden Erol, "Çıkan kemikler burada toplanıyor. Çalışmaya katılan arkadaşlarımız tarafından önce temizleniyor. Birleştirmenin ardından hangi hayvana ait olduğuna dair değerlendirmesi yapılıp envanteri çıkartılıyor" dedi.

Alandaki kazıları tamamladıklarını hatırlatan Erol, "Çorak yerler kazı alanı, Türkiye'nin önemli fosil yataklarından birisi. Burası dünya tarafından tanınan bir merkez.  Bu nedenle buradan elde edilen fosiller çok önemli. Burası önce Çankırı'nın, ardından Türkiye ve dünyanın geçmişine ışık tutan bir yer. Bu gerekçelerden dolayı buradan çıkartılan kemiklerin iyi saklanması önemli" diye konuştu.

Erol, kazılar sayesinde bölgenin yaşam biçimi hakkında da bilgi sahibi olduklarını belirterek, bu yılki kazılarda farklı tür olarak su samuru fosiline ulaştıklarını vurguladı. 

Fosilleri kazı evinde depoladıklarını dile getiren Erol, "Kazı evimize 'kemik ameliyathanesi' diyebiliriz. Buranın ameliyathane ve tedavi merkezi özelliği de var. Ölmüş hayvanların kemiklerini onarıp tanımlayarak bilim dünyasına tanıtmaya çalışıyoruz. Burada kemiklerimizi işlemden geçirdikten sonra temizleyip depomuza yerleştiriyoruz" bilgisini paylaştı.

Kazı evinin iyi bir araştırma merkezine dönüştüğünü aktaran Erol, "Önümüzdeki yıllarda burayı enstitüye dönüştürmek istiyoruz. Buranın güzel bir araştırma merkezine dönüşeceğine inanmıyorum" şeklinde konuştu.


https://www.malatyaguncel.com/kazi-evi-milyonlarca-yillik-fosillere-ev-sahipligi-yapiyor-267329h.htm

Bu haber Malatya Güncel - Son Dakika Malatya Haber sitesinden yazdırılmıştır.