Danimarkalı zanlı serbest bırakılmış


Danimarkalı zanlı serbest bırakılmış


Kopenhag'da, 5 Şubat 2013’te yazar Lars Hedegaard'ı öldürme teşebbüsünde olan şahıs yer aldığı gerekçesiyle, 6 ay öncelikle Türkiye'de tutuklandıktan sonra iadesi istenen Danimarka vatandaşının serbest bırakıldığı iddialarını araştırmak ve görüşmelerde bulunmak üzere Ankara'ya giden Adalet Bakanlığı, Danimarka Gizli Servisi ve emniyet yetkililerinden oluşan heyetin döndüğü açıklandı.

Adalet Bakanı Frederiksen yaptığı açıklamada, Türkiye'de yapılan görüşmelerde, Türk yetkililerin zanlının serbest bırakıldığını kabul ettiklerinin anlaşıldığını, fakat serbest bırakılma sebebi konusu için net bir yanıt alamadıklarını anlatım etti.

'Sözkonusu insanın serbest bırakılmasını anlaşılmaz buluyorum' ifadesini kullanan Frederiksen, heyetin Türkiye'deki görüşme sonuçlarının 23 Ekim Perşembe günü Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu'nda ele alınacağını kaydetti.

Olay

Kopenhag polisi 27 Nisan 2014'te yaptığı açıklamada, 5 Şubat 2013’te postacı bu şeklinde davranarak başkent Kopenhag'ın Frederiksberg semtindeki evinde, çok fazla sağcı yazar Lars Hedegaard'a silahla ateş etmek arzulayan ve silahının tutukluk yapması üstüne kaçtığı belirtilen zanlının Türkiye'de yakalanarak tutuklandığını açıklamıştı.

Bir zaman Suriye'de yer aldığı belirtilen Lübnan asıllı zanlının iadesini istek eden Danimarka makamları, Ağustos ayından beri zanlının nerede olduğunu bilmediklerini açıklamış, Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi 8 Ekim'de Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili bilgi talebinde bulunmuştu. Dışişleri yetkilileri, 10 Ekim ve 13 Ekim günleri Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez'i iki kere bakanlığa çağrı ederek konuyla ilgili bilgi istemişti.

Danimarka Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu 16 Ekim'de Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard ve Adalet Bakanı Mette Frederiksen'in de katıldığı toplantıda konuyu görüştükten sonra, 17 Ekim Cuma günü Ankara'ya heyet gönderilmişti.

Muhabir: İrfan Cemiloğlu


https://www.malatyaguncel.com/danimarkali-zanli-serbest-birakilmis-267676h.htm

Bu haber Malatya Güncel - Son Dakika Malatya Haber sitesinden yazdırılmıştır.