İş, bulmak internetten geçiyor


İş, bulmak internetten geçiyor


İş arayanların ise yüzde 73'ü yazılı basının yanı sıra İK sitelerini takip ederek iş arıyor.

İnsan kaynakları yönetiminde işveren ve iş arayanların yüzde 80'inin tercih ettiği İK sitelerinin Türkiye'deki ilk kuruluşlarından biri olan Yenibiris.com'un Genel Müdürü Deniz Ceylan Kılıçlıoğlu, yaptığı açıklamada, seçim ortamında ekonomide genel olarak bekle-gör yaklaşımının hüküm sürmesine rağmen işverenlerin eleman alım trafiğini ve iş görüşmelerini aynı yoğunlukla sürdürdüğünü söyledi. Kılıçlıoğlu, iş hayatına adım atma sürecinde olan yeni mezunlara yönelik iş fırsatlarının da seçim ortamına denk gelmesine karşın, aynı hızla devam ettiğine dikkat çekti.

İŞSİZLERİN YÜZDE 79'U İK SİTELERİNİ TAKİP EDİYOR

İstanbul ve Türkiye genelindeki 6 bölge ofisinde 100'e yakın çalışanıyla, uluslararası şirketlerden KOBİ'lere kadar 32 bini aşkın kurumsal üyeye hizmet veren ve özgeçmiş bankasında 4.5 milyonu aşkın özgeçmiş bulunan Yenibiris.com'un Genel Müdürü Kılıçlıoğlu, aday seçme sürecinde kullanılan araç ve yöntemlere ilişkin değişimi araştırmalarla sürekli izlediklerini belirterek sonuçları şöyle değerlendirdi: "Eylül 2006'da sonuçlarını aldığımızda, Yenibiris.com kullanıcısı olan ya da olmayan, 18-45 yaş arasındaki 600 kişinin ve çeşitli firmalardan 200 insan kaynakları yöneticisinin katılımıyla bir araştırma yaptırdık. Buna göre iş arayanlar çoğunlukla yazılı basını ve İK sitelerini takip ediyor. Bireylerin büyük bölümü birden fazla kanal üzerinden iş aradığı için karşımıza son derece yüksek rakamlar çıkıyor. En çok kullanılan kanal yüzde 79 ile yazılı basın ilanları. Fakat bireylerin internet üzerinden iş arama sürecini giderek daha fazla benimsediği de rakamlarla ortaya çıkan bir gerçek. Online İK sitelerini takip edenlerin oranı yüzde 73'e ulaşıyor. Diğer bir deyişle, gazete ilanlarına başvuranların büyük kısmı aynı zamanda interneti de temel bir başvuru kanalı olarak kullanıyor."

İNTERNET ORTAMINDA ARTIK EMEKLİLER VE İLKOKUL MEZUNLARI DA VAR

İnternet kullanıcı sayısının 16 milyona ulaştığı Türkiye'de kullanıcılar açısından insan kaynakları sitelerine en hızlı uyum gösteren adayların başında bilişim sektörü çalışanlarının geldiğini söyleyen Kılıçlıoğlu, günümüzde ilkokul mezunlarından emeklilere kadar bir çok kesimin artık internetten de iş bulma arayışına girdiğine işaret etti. Lise mezunlarının 2 yıl öncesine kadar toplam bireysel üyelere oranının yüzde 11'lerde olmasına rağmen, bu oranın bugün yüzde 20'lere ulaştığını belirten Kılıçlıoğlu, işverenlerin mavi yakalı çalışanlarını da internet kanalı ile bulmak istediğini, bu profildeki adayların Yenibiriş'e üye olmaları için düzenli olarak pazarlama faaliyetlerinin ve bilinçlendirme çalışmalarının yürütüldüğünü kaydetti. Kılıçlıoğlu, işe alımlarda online İK sitelerini tercih eden firmaların oranının yüzde 82'ye ulaştığına dikkat çekerek, bunun, Türkiye açısından çok sevindirici bir gelişme olduğunu dile getirdi.

TANIDIK VASITASIYLA İŞ BULMA YÖNTEMİ GÖZDEN DÜŞÜYOR

Özellikle küçük ve orta ölçekli firmaların interneti daha etkin kullanmaya başladığına işaret eden Kılıçlıoğlu, "Yazılı basın yüzde 97 ile yine ilk sırada yer alıyor. Kendi siteleri üzerinden başvuru alan firmaların oranı da yüzde 72. Daha geleneksel yöntemler olan firmaya yazılı başvuru yüzde 48'e, tanıdık vasıtasıyla iş bulma oranı ise yüzde 17'lere gerilemiş durumda. Hamili kart yakinimdir gibi uygulamaların ise artık sonu geldi. Şimdi internete yakın olmak önemli." diye konuştu. Gazete ilanlarının Türkiye'de hala çok kullanılan bir aday arama yöntemi olmakla birlikte, internet kullanımının getirdiği hız ve kolaylığın gazete ilanlarına da entegre edildiğini dile getiren Kılıçlıoğlu, üyelerinin büyük bir bölümünün ilanlarında başvuru adresi olarak Yenibiriş'e entegre olan firma internet adreslerini veya doğrudan Yenibiris.com'u verdiklerini ve tüm başvuruları aynı kanaldan alarak değerlendirdiklerini belirtti.

SEÇİM ORTAMI İŞVERENİ ETKİLEMEDİ

Kılıçlıoğlu, seçim öncesi piyasalardaki dalgalanmanın insan kaynaklarına etkilerini de değerlendirerek, işverenlerin istihdam politikalarında fark edilir bir değişiklik olmadığını söyledi. Güncelliğin en önemli kriter olduğu ve ilanların bir ay süreyle yayında kaldığı Yenibiris.com'un son aylardaki verilerine göre, 25 Mayıs-25 Haziran 2007 tarihleri arasında günlük ortalama 1760 ilan yayınlandığını ifade eden Kılıçlıoğlu, 25 Haziran 2007'de yayındaki toplam ilan sayısının 7678 olarak gerçekleştiğine dikkat çekti. Kılıçlıoğlu, firmaların açık kadrolar için aday arayışı sürerken, Mayıs ve Haziran aylarında en çok ilan veren beş sektörün ise Yapı İnşaat, Bilişim, Tekstil, Mağazacılık ve Sağlık-Tıp olduğunu belirtti.

DENEYİM EĞİTİMDEN ÖNEMLİ

Araştırma sonuçlarına göre işverenlerin eleman alımında dikkat ettiği noktaların başında yüzde 31 oranıyla iş deneyiminin geldiğini vurgulayan Kılıçlıoğlu, bunu yüzde 24'lük pay ile eğitimin, yüzde 15'lik pay ile yabancı dilin ve yüzde 13'lük pay ile sertifikaların takip ettiğini kaydetti. Kılıçlıoğlu, internet ortamında eleman alımlarında referansların yüzde 9, sosyal etkinliklerin yüzde 5 ve ön yazıların da yüzde 3 oranında etkili olduğunu sözlerine ekledi.


https://www.malatyaguncel.com/is-bulmak-internetten-geciyor-2775h.htm

Bu haber Malatya Güncel - Son Dakika Malatya Haber sitesinden yazdırılmıştır.