"MİT'e ihtiyaç var mı? Biz yeteri kadar karışığız"


'MİT'e ihtiyaç var mı? Biz yeteri kadar karışığız'


CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, 'MİT’in içindeki bir kanatla birlikte CHP arasında operasyon yapmaya çalışıyorlar' sözlerini, 'Biz yeteri kadar karışığız zaten. MİT'e ihtiyaç varmı doğrusu bilmiyorum' diye değerlendirdi.

Türmen, TBMM'de düzenlediği matbuat toplantısında, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, G-20 Zirvesi'ndeki konuşmasına işaret ederek, Türkiye'nin istikbal sene başkanlığı üstleneceğini anımsattı.

Toplantıda  Davutoğlu'nun, 'Üzerinde duracağımız bir diğer konu yolsuzlukla savaş olacak. Çünkü bu, oldukça çok ülkenin gelişmesini engelliyor. Bu nedenden dolayı Türkiye başkanlığında, yolsuzlukla mücadelede çalışmalar olacak' dediğine gösteren Türmen, Başbakan'ın yolsuzlukla mücadeleye verdiği önemin kendisini memnun ettiğini söyledi.

Türmen,  yolsuzlukla mücadelede nasıl bir metod izleneceğini merak ettiklerini anlatım ederek, G-20, OECD ve BM Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi bulunduğunu, üçünün bir tüm oluşturduğunu kaydetti. Türmen, yolsuzlukla savaş ederken bu üç ayağı göz önünde bulundurmak gerektiğini belirtti.

Bu üç organın ilkelerine baktıklarında yolsuzlukla mücadelede en mühim meselenin, yargının bağımsızlığı olduğunu kaydeden Türmen, 'G-20 Başkanı olarak Davutoğlu, Türkiye'nin Başbakanı Davutoğlu'na 'yolsuzlukla mücadelede siz ne yaptınız' diyecek, o da 'Paralel devletle savaş ettiğimiz için yargıçları, savcıları değiştirdik' cevabını verecek. G-20 Başkanı Davutoğlu'nun Türkiye Başbakanı'nı anlaması zor olacak' diye konuştu.

Türmen, yolsuzlukla mücadelede bir diğer ilkenin, saydamlık ve katılım olduğunu kaydederek, 'G- 20 başkanının yolsuzlukla mücadelede gösterdiği yakın ilgiye sevindik fakat uygulamaya nasıl koyacağı merak konusu. G-20 başkanı Davutoğlu'nun, söylediklerine müsait devinim edeceğini ümit ediyoruz' dedi.

'Demek ki MİT yapıyormuş...'

Çözüm sürecine ait bir soru üstüne Türmen, sürecin, karanlık ve dar bir koridorda yürütülmesinin hata olduğunu anlatım etti.

Kılıçdaroğlu'nun, 'MİT’in içindeki bir kanatla birlikte CHP arasında operasyon yapmaya çalışıyorlar' sözlerine Türmen, 'Biz yeteri kadar karışığız zaten. MİT'e ihtiyaç varmı doğrusu bilmiyorum ama. Demek ki MİT yapıyormuş! MİT  amaçlarından saptırılmış durumda. Kimin MİT'i, kime karşı kullanılıyor, tam olarak çığrından çıkmış durumda. MİT, hükümetin çıkarlarını koruyan, hükümete karşı olanları gözetleyen, dinleyen bir kuruluş durumuna geldi. Bütün devletin partileştiği devirde MİT'in de bunun dışında kalması beklenmemelidir' karşılığını verdi.

Türmen, bir soru üzerine, Dersim konusunun, ikide bir de pişirilip önlerine getirildiğini anlatım ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Dersim'de bizim huzursuz olmamız için bir sebep yok. Biz Dersim hakkında en ileri önerileri verdik. Binlerce insan katledilmiş basit yutulacak bir şey değil. Eğer demokrasi, sulh istiyorsanız her zaman geçmişinizle yüzleşmek lazım. Devletin özür dilemesi lazım, yurt yönünden yapılan bir hata var. Özür istemek niye bu kadar münakaşa konusu olmaktadır anlamıyorum, özür istemek insanca bir şey.'

Dört eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu üyesi de bulunan Türmen, komisyonun çalışmalarına ait soruları da yanıtladı.

Türmen, komisyonda soruşturmayı başlatan savcıların dinlenilmesi, komisyonun daha çok toplanması gerektiğini vurguladı. Türmen, komisyonun bir hafta toplanıp, bir hafta toplanmayarak temposunu düşürmesinin doğru olmadığını belirterek, dinlenecek şahıslara ait bir liste daha vereceklerini sözlerine ekledi.

Muhabir: Meltem Öztürk


https://www.malatyaguncel.com/mite-ihtiyac-var-mi-biz-yeteri-kadar-karisigiz-286032h.htm

Bu haber Malatya Güncel - Son Dakika Malatya Haber sitesinden yazdırılmıştır.