Enerji tüketicileri müşteri konumuna geldi


Enerji tüketicileri müşteri konumuna geldi


Türkiye Enerji Vakfı Başkanı Hasan Köktaş, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı bulunduğu ve Global Enerji Derneğince Congresium Ankara Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlenen 7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de 20 sene evvela enerjinin halk tekelinde olduğunu belirtti.

Günümüzde Türkiye'de 30 binin üstünde lisans olduğunu anlatım eden Köktaş, 'Sektörün taşıyıcısı, omurgası hususi sektördür' dedi. 

Köktaş, şöyle konuştu:

'Abone şekilde tanımlandığımız bir dönemden müşteri konumuna geldik. Enerji bundan sonra bir halk hizmeti değil, bir ticaret biçimine geldi. Devletin garanticiliği altına sığınan bir yapıdan rekabetçi, risk üstlenmiş bir yapıya kavuştuk.'

Fiyat oluşumununa kamu müdahalesinin yatırımcının önünde ciddi bir sıkıntı olduğunu vurgulayan Köktaş, 'EPDK kuruluşundan bugüne kadar 80 binin üstünde karar almıştır. 'Over regulation' denilen çok düzenleme sektörün önünde ciddi bir risk faktörü şekilde durmaktadır' dedi.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise enerjinin, bir ülkenin gelişmesindeki mühim etkenler içinde yer aldığını belirterek, 'Türkiyemiz bundan sonra enerjide milli bir yol haritasını belirlemiştir. Lider ve strateji belirleyen bir yurt biçimine gelmiştir' diye konuştu.

Özdemir, Türkiye'nin ulusal enerji hedeflerine ulaşması için yenilenebilir enerjinin yüzde 30 ve nükleer enerjinin de yüzde 20 oranlarına ulaşması gerektiğini söyledi.    

Aksa Doğalgaz Dağıtım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan da doğalgaz piyasasına ait değerlendirmelerde bulunarak, yeni büyükşehir yasasının, doğalgaz şebeke inşaat maliyetinin son zamanlarda artmasıyla özel bu piyasanın zorlandığını dile getirdi.

Arslan, “Sözleşmelere kıyasla Türkiye'nin arz sorunu görünmektedir ve buna da bir an evvela Önlem alınması gerekmektedir, yeni kontratlarla dışalım serbestliği sağlanarak Türkiye’deki arz dengesinin sağlanması gerekmektedir,  aksi vaziyette önümüzdeki sene iri bir sıkıntıya gireceğiz” değerlendirmelerinde bulundu.

Muhabir: Arif Hüdaverdi Yaman-Hüseyin Erdoğan

Kaynak: AA


https://www.malatyaguncel.com/enerji-tuketicileri-musteri-konumuna-geldi-287716h.htm

Bu haber Malatya Güncel Haberler - En Son Dakika ve Yerel Gelişmeler | MalatyaGuncel.com sitesinden yazdırılmıştır.