MASKİ'den Açıklama


MASKİ'den Açıklama


Oktay Özelçi, yaptığı açıklamada, kentin içme suyunun karşılandığı kaynağın titizlikle korunduğunu vurgulayarak, şu bilgiyi verdi:
''Kaptaj'ın güvenliği konusunda Yeşilyurt Jandarma Komutanlığı ile istişareli olarak çalışıyoruz. Malatya'nın su kaynağı gece üç güvenlik görevlisi, üç köy korucusu ve 7 kapalı devre kamera ile sağlanıyor. Gündüzleri Kaptaj'da dört teknik eleman çalışıyor. Bunlar aynı zamanda klorlama da yapıyorlar. Ayrıca biri Sibirya biri kurt köpeği olmak üzere iki de köpek güvenlik için orada tutuluyor. Malatya'nın suyu güneş görmüyor, diğer kentlerin suyu gibi barajlardan sağlanmıyor. Aksi durumda çelik kapının ve Kaptaj'ın kırılması gerekir ki; bunu aldığımız güvenlik önlemleri sebebiyle kimse yapamaz.''

-MALATYA'YA GELEN İLK ELEKTRİK-


Kaptaj'ın altında 1930'lu yıllarda kurulan bir elektrik santrali bulunduğuna dikkati çeken Özelçi, bu santralle içme suyunun bulunduğu yükseklikten faydalanılarak elektrik enerjisi elde edildiğini, bu enerjinin kente getirilerek Sümerbank Fabrikasında kullanıldığını belirtti.
Kente ilk gelen elektriğin aydınlanma amacıyla değil, sanayide kullanılmak üzere geldiğine işaret eden Özelçi, ''Buradaki santral 1913 yapımı bir santral. Buraya 1930'lu yıllarda kurulmuş. Kaptaj'ın deniz seviyesinden yüksekliği bin 200 metre, bu santralin yüksekliği bin 100 metre. Bu santral hala kullanılıyor''dedi.
İçme suyuna 0.1-0.3 PPM arasında klor attıklarını belirten Özelçi, bu oranın insani su tüketimi klorlama yöntemine uygun olduğunu, Malatya'nın içme suyunun kalsiyum ve magnezyum yönünden zengin olması nedeniyle kadınlarda ve çocuklarda kemik gelişimine katkıda bulunduğunu sözlerine ekledi.


https://www.malatyaguncel.com/maskiden-aciklama-2993h.htm

Bu haber Malatya Güncel - Son Dakika Malatya Haber sitesinden yazdırılmıştır.